نمی‌توان این واقعیت را انکار کرد که مالکیت موتورولا توسط گوگل با شکست مواجه شد.

هفته‌‌‌ی گذشته لنوو، موتورولا را از گوگل خرید که این خبر سر و صدای زیادی به پا کرد. اما نکته‌ی قابل توجه این بود که لنوو  موتورولا را با قیمت ۲.۹  میلیارد دلار خرید، در حالی که در سال ۲۰۱۲ گوگل برای خرید موتورولا ۱۳ میلیارد دلار هزینه کرد.

برای صفحه‌ی اقتصادی نیویورک تایمز راحت است که بخواهد این این شکست را با مسائل مالیاتی توجیه کند، اما نمی‌توان بحث و جدال‌های گوگل بر سر قیمت گذاری موتورولا را در سال ۲۰۱۱ فراموش کرد.

این خرید به حدی شوک آور بود که در ۱۵ اگوست ۲۰۱۱ ارزش هر سهم موتورولا ۶۳ درصد  افزایش پیدا کرد  و به ۳۹٫۲۰ دلار برای هر سهم در بورس نیویورک رسید. شرکت گوگل تمام این سهم‌ها را خرید که در کل مبلغ ۱۳ میلیارد  دلار ارزش نهایی پیدا کرد.

در آن زمان بیشتر تحلیل گران عقیده داشتند اولویت اصلی این شرکت برای این خرید، پتنت های موتورولا بود. بیشتر صحبت‌ها در مورد مبلغ زیادی بود که گوگل پرداخت کرده بود، که در نهایت به این نتیجه رسیدند این هزینه برای پتنت‌های موتورلا بود.

به نظر می‌آمد برنامه‌ی گوگل کنار گذاشتن بخش موبایل خود بود. اگر چنین بود پس چرا این همه وقت و هزینه را سر بازسازی بخش سخت افزاری موبایل کرد؟ به محض فروش موتورلا، گوگل مجبور شد این بخش را دوباره سازماندهی کند. این موضوع سبب شد یک سوم از تجهیزات موتورولا بسته شود و هزاران شغل از بین برود.

گوگل اظهار کرد که محصولاتی که در خط تولید موتورولا وجود داشتند از مقدار ایده آل کمتر بودند. اما با این حال بر روی R&D محصولات جدید سرمایه گذاری کردند.

این شرکت پول زیادی را صرف Moto X کرد؛ نه فقط بر روی R&D بلکه در زمینه‌ی بازاریابی نیز سرمایه گذاری کرد.

بعضی‌ می‌گویند گوگل تلاش کافی را برای موفقیت موتورولا نکرد یا هیچ وقت موتورولا را در قسمت‌های سخت افزار و نرم افزار خود سهیم نکرد،  اما آمار و عملکردی که این شرکت از خود اعلام کرده است نشان  می‌دهد که زمان و هزینه‌ی زیادی برای اینکه چیزی در این شرکت پدید بیاید، صرف شده است.

این پتنت‌ها چقدر ارزش دارند؟

تنها چیزی که شاید دست و دلبازترین اقتصاددانان را قانع می‌کرد که گوگل این زیان میلیاردی را به جان بخرد، ارزش پتنت‌های موتورلا بود که ممکن است ارزش آن به ۶ میلیارد دلار هم برسد.

بگذارید نگاهی به این پتنت‌ها بیاندازیم ببینیم آیا آن‌ها اینقدرها هم ارزش دارند؟

در ماه آوریل در یکی از پرونده‌های مایکروسافت در مقابل موتورولا، رای دادگاه به نفع موتورولا بود.

در این پرونده، موتورولا خواستار ۶ میلیارد دلار غرامت از مایکروسافت شد. این غرامت برای پیتنت‌های ویدئوی H.264 و 802.11 WiFi بود. البته مایکروسافت خواستار نرخ پایین‌تری بود که در نهایت قاضی ۱.۸ میلیارد دلار غرامت را برای مایکروسافت صادر کرد.

بعضی از پتنت‌های موتورولا در دادگاه رای نیاوردند و این شرکت حق امتیاز آن‌ها را از دست داد.

تاریخ ثابت کرده است که بعضی از پتنت‌ها ارزش خود را در طول زمان از دست می‌دهند. برای مثال palm عملا مخترع اسمارت فون‌ها بود و بسیاری از پتنت‌هایش فقط برای چند سال مهم و حیاتی تلقی می‌شدند. هفته‌ی گذشته HP این پتنت‌ها را به کوالکوم واگذار کرد. قیمت خرید این پتنت‌ها حتی اعلام نشد و این نشان دهنده‌ی کم ارزش بودن آن‌ها است.

شکی نیست که گوگل با بدست آوردن این پتنت‌ها می‌تواند در آینده از اندروید و دیگر محصولاتش بهتر دفاع کند. تنها سوالی که باقی می‌ماند این است که آیا این پتنت‌ها ارزش آن همه پولی که گوگل صرف موتورولا کرد را داشت؟

با داشتن این پتنت‌ها گوگل می‌تواند OEMهای بیشتری را برای اندروید داشته باشد. حالا اندروید هم می‌تواند مثل ویندوز فون و دیگر سیستم عامل‌های موبایل از این لایسنس بیشتر بهره بگیرد. بیشتر جنبش‌های OEM قبل از مالکیت موتورولا بود. علاوه بر این اندروید برای  داشتن لایسنس‌های OEM  باید با راک استار نیز رو در رو شود ( گروهی متشکل از اپل، مایکروسافت، نوکیا و RIM که پتنتی به نام Nortel  را کنترل می‌کنند). این بدین معناست که داشتن پتنت موتورولا لزوما نمی‌تواند OEM  را برای اندروید آزاد کند.

بعضی وقت‌ها شکست می‌خورید!

شرکت بزرگی همانند گوگل هم گاهی اوقات اشتباه می‌کند. این شرکت در طول فعالیتش خرید‌های زیادی را انجام داده است. مثلا خرید یوتیوب با قیمت ۱.۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۶ را می‌توان یکی از موفق‌ترین و هوشمندانه‌ترین خرید‌های این شرکت نامید. مالکیت DoubleClick با قیمت ۳.۱ میلیارد دلار یکی دیگر از  خرید‌های خوب گوگل بود چراکه به گوگل این امکان را می‌داد که تبلیغات را در بازی‌ها به نمایش بگذارد. همین باعث شد که در هر سه ماه گوگل ۳ میلیارد دلار درآمد از این موضوع داشته باشد. خرید اندروید با قیمت ۵۰ میلیون دلار در سال ۲۰۰۵ به گوگل کمک کرد تا به یکی از قدرتمند‌ترین شرکت‌های تکنولوژی در دنیا تبدیل کرد. خرید‌های اخیر، Waze و Nest نیز به نظرمی‌آید موفقیت آمیز باشند.

در واقع این حرکت‌های موفق و حساب شده‌ی  گوگل سبب شده است که شکست در مورد موتورولا بیشتر به چشم آید. کم پیش می‌آید که گوگل شکست بخورد.

این شکست به ما یادآور می‌شود که گوگل قدرت مطلق نیست و ممکن است اشتباهاتی نیز از آن سر بزند. جنبه‌ی مثبت این خرید شاید دفاع از اندروید باشد اما بدترین شکل آن از بین بردن یک برند بزرگ و معروف است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *