اینترنت اشیا یا IoT طیف وسیعی از تکنولوژی و سرویس های متنوع را در خود جای می دهد و تمرکز اصلی آن ایجاد ارتباط اینترنتی بین وسایلی ست که ما هر روز از آن ها استفاده می کنیم. این وسایل می توانند ماشین های صنعتی و یا حتی بطری های آب ساده باشند. امکان ندارد بتوانید در مورد آینده ی تکنولوژی، اینترنت و یا هر صنعت دیگری صحبت کنید و در جملاتتان از عبارت اینترنتی شدن زندگی استفاده نکنید.

موضوع اصلی صحبت ما توسعه ی شبکه است، یک اتصال اینترنتی وسیع که تعداد زیادی وسیله ی شخصی را به هم متصل می کند و از دسکتاپ، لپتاپ و گوشی های هوشمند فراتر می رود. تمام این ابزار ها با هم ارتباط پیدا می کنند تا با ثبت و تبادل اطلاعات، دنیای جدیدی از امکانات را به شما معرفی کنند.

مثال هایی از اینترنتی شدن زندگی

به عنوان مثال ماشین شما به زودی این قابلیت را پیدا می کند که بصورت خودکار در شهر حرکت کند و برای این کار به هیچ فرمان و پدال گازی احتیاج نخواهد داشت. با پیشرفت تکنولوژی سنسورها، هوش مصنوعی (که می تواند محیط اطراف را بررسی کند) و ،GPS تصمیم گیری حتی از مغز انسان هم سریع تر انجام می شود. در نهایت شما می توانید مدت زمانی که در مسیر رسیدن به مقصد در حال رانندگی هستید را صرف فعالیت های مفید تر کنید و سفر ایمن تری داشته باشید.

بهتر است از ابزارهای پوشیدنی مثل ساعت مچی استفاده کنید تا هر لحظه با استفاده از بلوتوث به تلفن همراهتان وصل شوید و به Cloud اطلاعات منتقل کنید. مثلا تعداد قدم هایی که در طول روز بر می دارید، ضربان قلبتان و یا حتی کیفیت خواب در طول شب می تواند در Cloud ثبت و ذخیره شود تا هر زمان که احتیاج پیدا کردید به این اطلاعات دسترسی داشته باشید.

IoT-Graphic

اینترنت اشیا برای کاربران چه فایده ای دارد؟

با وجود IoT یا همان اینترنت اشیا خانه ی شما هوشمند می شود؛ پرده های خانه با توجه به تابش آفتاب بصورت خودکار باز و بسته می شود، سیستم سرمایش منزل حضور افراد را حس می کند و با توجه به دمای هوا در بهترین شرایط محیط را خنک می کند و یخچالتان تاریخ انقضای مواد را به شما اعلام می کند و در صورت کمبود برخی مواد غذایی نام آن ها را وارد لیست خریدتان می کند. تمام این امکانات مثال هایی از اینترنت اشیا هستند و جالب است بدانید که این تازه ابتدای مسیر است.

خیلی از این امکانات جدید در حال حاضر در خانه ها استفاده می شوند. مثلا کنتورهای برق هوشمند جایگزین کنتورهای قدیمی (که مامور برق ماهی یکبار از آن بازدید می کرد) شده اند. حالا با وجود این کنتورهای هوشمند می توانید از وبسایت شرکت برق مورد نظر بازدید کنید و با وارد کردن حساب کاربری دقیقا ببینید که هر روز یا ماه در ساعت مشخصی چقدر برق مصرف می کنید.

انقلاب صنعتی مدرن

در استفاده های صنعتی، تکنولوژی اینترنت اشیا اطلاعات مهمی در مورد ماشین های سنگین برقی ارائه می دهد. مثلا نشان می دهد که هر ماشین در چه وضعیتی به سر می برد و در چه مرحله ای از تولیدات پیچیده قرار گرفته است. سنسور های IoT می توانند راندمان کار ماشین را حساب کنند و بعد تمام این اطلاعات را به اتاق کنترل می فرستند. در این اتاق با دریافت اطلاعات، تنها یک نفر می تواند تولیدات یک طبقه را زیر نظر بگیرد و کنترل کند.

از اینترنت اشیا در امنیت هم استفاده می شود؛ امروزه سیستم های حفظ امنیت منزل با استفاده از اپلیکیشن های متصل به هم و Cloud بطور وسیعی مورد استقبال مشتری ها قرار گرفته اند. شما می توانید با استفاده از تلفن همراه درهای منزل را قفل کنید و دیگر لازم نیست از طریق یک صفحه کلید دیواری رمز مورد نظر را وارد کنید. همچنین می توانید به بقیه ی آشنایان از هر نقطه ی جهان اجازه بدهید که بصورت موقت به درهای خانه تان دسترسی پیدا کنند.

شاید استفاده از عبارت اینترنت اشیا کمی مشکل باشد ولی بهترین عبارتی ست که می تواند اینترنت امروزی مدرن و امکانات آن را توصیف کند. این تکنولوژی موقعیتی بوجود می آورد که لپتاپ، تلفن همراه و یا حتی خودروی شما به هم متصل شوند و زندگی شما را ساده تر کنند.

2 thoughts on “IoT یا اینترنت اشیا چیست؟

  1. محمد گفت:

    سلام . لطفا نگید “اینترنت اشیاء” چون این واژه کاملا غلط هست بلکه صحیح اون اینترنت چیز ها هست . هر چند که “چیز” ممکنه توی فرهنگ ما کمی بد باشه اما صحیح این هست . برای مثال فرض کنید یک حیوان خانگی به اینترنت وصل بشه و بشه اطلاعاتی رو از اون طریق گرفت خوب سوال این هست که آیا این حیوان خانگی “شی” هست ؟ مسلمانه ولی اگر از دیدی “چیز” نگاه بشه درست هست . Internet Of Things نه Internet Of Objects متاسفانه ویکی پدیای فارسی هم این مشکل رو داره .

    1. IOT در مبحث اشیا مطرح میشه در تعریف اون از واژه object استفاده شده:
      a proposed development of the Internet in which everyday objects have network connectivity, allowing them to send and receive data.
      در ضمن در نظر داشته باشید که سگ به اینترنت وصل نمیشه! وسایلی که به اون متصله به اینترنت وصل میشه. مثلا دوربین یا حسگر یا جی پی اس و… که همه اینها شی هستند. ترجمه تحت الفظی “چیز” هم میتونه درست باشه اما بهتر همون اینترنت اشیا استفاده بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *