به نظر می رسد از زمانی که بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا رای داد چند قرنی می گذرد با این حال مدت زیادی از هفته ی تکنولوژی در لندن نمی گذرد. آلیس بوناسیو در این مراسم شرکت کرد و از کارآفرینان در مورد این موضوع و پیامدهای آن بر کسب و کارشان سوال پرسید، هیچ کدام از ما تصور نمی کردیم که روزی واقعا چنین اتفاقی بیفتد. شرح گزارش این مراسم و نظرات پیرامون برکسیت (Brexit) را از زبان آلیس بخوانید.

در روز رای گیری در مراسمی شرکت کردم که open access Hindawi اسپانسر آن بود؛ در این مراسم در مورد همکاری شرکت های تکنولوژی، موسسات و آموزشگاه ها بحث شد. با تعدادی از افراد حاضر در مراسم صحبت کردم و همه ی آن ها گفتند که به باقی ماندن بریتانیا در اتحادیه ی اروپا رای داده اند. فضای جلسه واقعا خوش بینانه بود چون همه ی ما تصور می کردیم که قرار است پیش بینی هایمان درست از آب در بیاید.

بخش آموزشی بریتانیا (مثل قسمت تکنولوژی) از نظر مالی به اتحادیه ی اروپا وابسته است و هر گونه فعالیت و نوآوری در آن به منزله ی برداشتن یک قدم در همکاری های علمی محسوب می شود به علاوه سیاست های بروکسل حامی طرح های مهم شده اند و اخیرا دستور داده اند که هر پژوهشی که با هزینه ی دولتی پیشرفت می کند باید تا سال 2020 کامل و قابل استفاده شود.

Clean-Air-Meetup-UCL
گردهمایی UCL درباره هوای پاک

در گردهمایی دیگری در موسسه ی UCL که در مورد رفاه جهانی برگزار شده بود یکی از سخنرانان به روی صحنه رفت و با شرکت کنندگان اروپایی در مورد پروژه ی کنترل آلودگی هوا صحبت کرد. این پروژه می تواند مشکل روز افزون آلودگی هوا در شهر های بزرگ را محدود کند. منابع مالی این پروژه هم طبق قانون بروکسل توسط اتحادیه ی اروپا تامین شده است.

با یک نگاه گذرا متوجه می شویم که چقدر حضور و سرمایه ی اتحادیه ی اروپا نقش پر رنگی در بریتانیا بازی می کند و این مسئله واقعا نگران کننده است. یکی از دلایل جذابیت لندن برای استارتاپ ها، دسترسی آن به بازار اروپا است. به عنوان مثال در همکاری بانک مرکزی لبنان و دولت انگلستان شرکت هایی در لندن راه اندازی شده اند و علت انتخاب این شرکت ها موقعیت استراتژیک لندن و شتاب دادن به وضعیت کسب و کارشان بوده است. کارآفرینی لبنانی، فادی ساباقا موسس شرکت BornInteractive می گوید:

حالا ما یک شرکت رسمی انگلیسی داریم و قصد داریم شعبه ی لندن را راه اندازی کنیم و به دنبال کارمندان جدید می گردیم.

دقیقا بعد از اعلام نتایج رای گیری فادی به من گفت که روی برنامه هایش هیچ تغییر به خصوصی بوجود نیامده ولی دسترسی به بازار اروپا برای کسب و کارش اهمیت زیادی داشته است:

ما در حال انتشار پروژه ی EasyCat هستیم. در این پروژه شما می توانید کاتالوگ های دیجیتالی درست کنید و آن را با بقیه به اشتراک بگذارید. بازار چنین محصولی در اروپا داغ است و این موضوع برای ما اهمیت بسیاری دارد.

لمیس هورانی هم برای توسعه ی شرکتش حمایت می شد و در مورد Parentville گفت:

این اپلیکیشن، خانواده های خارجی را با فعالیت های خانوادگی منطقه آشنا می کند. احتمالا تغییر وضعیت اروپا در کوتاه مدت نمی تواند تاثیری روی این پروژه بگذارد ولی اتفاقات ناگهانی و پیش بینی نشده کمی من را نگران کرده است. کسب و کار ما محلی است و در حال حاضر روی بازار انگلستان تمرکز کرده ایم به همین دلیل به نظر نمی رسد فعلا تحت تاثیر تغییرات قرار بگیرد. همانطور که قبلا اشاره کردم بخش زیادی از مشتری های ما را خارجی ها تشکیل می دهند به علاوه با توجه به شرایط فعلی استخدام افراد با استعداد، می تواند کمی مشکل باشد. فعلا تنها کاری که می توانیم انجام دهیم این است که در بازار اروپا شناخته شویم و برای قسمت های مهم و کلیدی شرکت، نیرو استخدام کنیم.

یکی از بزرگ ترین مشکلاتی که کارآفرینان با آن درگیری هستند استخدام نیرو است. در بازار داغ رقابت استارتاپ ها انتخاب کارمند با استعداد (و با سرعت زیاد) می تواند ایده ی شما را به ثمر بنشاند و یا کاملا با شکست مواجه کند.

هایتام ساب مدیر Techgenies براساس پروژه های منتخب خودش، تمام افراد با استعداد سراسر جهان را استخدام و در مقایسه با شرکت هایی که به صورت حضوری نیرو جذب می کنند (مثل London یا Silicon Valley) تا 50 درصد در منابع مالی صرفه جویی می کند. از آنجایی که خیلی از ما این روزها از منزل مشغول به کار هستیم، خیلی از استارتاپ ها اصلا محل کاری برای کارمندان در نظر نمی گیرند. مهارت هایی که در کسب و کارتان به کار می بندید نباید محدود شوند در نتیجه بهتر است انتخاب کارمندان هم از یک منطقه ی جغرافیایی خاص انجام نشود. ما در یک اجتماع جهانی زندگی می کنیم به همین دلیل پیش بینی هایی که در مورد وضعیت بریتانیا ارائه شده بود هیچ کدام به وقوع نپیوست.

البته از لحاظ فیزیکی ممکن است جابجایی افراد کمی با محدودیت روبرو شود با این حال محصولات مجازی و سرویس ها راهشان را پیدا می کنند و از منطقه ای به منطقه ی دیگر دست به دست می شوند. در نهایت کسب و کارهایی که حول این محصولات فعالیت می کنند بدون هیچ حد و مرزی به کار خود ادامه می دهند.

Open-Research-Future-Event

در فضای تکنولوژی از واژه ی exit در شرایط مناسب استفاده می شود. یعنی شرکت شما به هدف نهایی خودش دست پیدا کرده است. ولی خارج شدن انگلستان از اتحادیه ی اروپا تا به امروز نتوانسته هیچ تاثیر مثبتی بر اجتماع کارآفرینان بگذارد. ریچارد برنسون که سرسختانه معتقد بود خروج انگلستان از اتحادیه ی اروپا بدترین تصمیمی ست که تا امروز گرفته شده می گوید که پیرو نتایج رای گیری، سرمایه گذاران در حال خروج از بریتانیا هستند. شرکت او یعنی Virgin یک سوم ارزش خود را از دست داده و قراردادی به ارزش 3000 شغل را دقیقا بعد از اعلام نتایج رای گیری منتفی کرده است.

فردای روز رای گیری اعلام شد که حداقل، قرار داد سه استارتاپ انگلیسی با سرمایه گذاران اروپایی به کل منتفی شد. این سرمایه تنها در شرایطی که بریتانیا در اتحادیه ی اروپا باقی می ماند به دست کارآفرینان می رسید. تعداد زیادی از کارآفرینان چنین شرایطی را تجربه کردند. البته هیچ کدام از این موارد نمی تواند شرایط وخیم استارتاپ های تکنولوژی انگلیسی را توجیه کند.

London Tech City قرار است مانند گذشته موقعیتی برای پیشرفت و اشتغال زایی در کشور (و اقتصاد دیجیتالی کل جهان) فراهم کند و همکاری سرمایه گذاران اروپایی با بریتانیا می تواند برگ برنده ی کسب و کارها باشد ولی هنوز مشخص نیست که این همکاری، تحت تاثیر تغییر شرایط ناشی از خروج انگلستان از اتحاده ی اروپا دستخوش چه عواملی شود. در هر صورت کاهش ارزش پوند توانسته قدرت خرید سایر کشورها را بالا ببرد. به عنوان مثال من با یکی از کارآفرینان در لندن صحبت کردم. او برایم تعریف کرد که یکی از سرمایه گذاران هندی تصمیم گرفته با توجه به کاهش ارزش پوند، پول بیشتری در شرکت او سرمایه گذاری کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *