اگر تاکنون دو مطلب قبلی را خوانده باشید، امیدوارم تا اینجای کار خسته نشده باشید و امروز هم به روال دو هفته گذشته در کنار من و قسمت پایانی راهنمای عملی مهاجرت از بیکاری یا کارمندی به کارفرمایی باشید. و اگر نخواندید همین الآن و قبل از خواندن این مطلب آن ها را از اینجا و اینجا بخوانید.
احتمالا در ذهن دارید که در مطلب اول درباره آینده شغلی و انتخاب بین کارمندی و کارفرمایی صحبت کردیم؛ و در مطلب دوم سعی در ساخت و برنامه ریزی یک راهنمای عملی، برای مهاجرت از وضعیت کارمندی (بیکاری) به کارفرمایی، داشتیم. در این مطلب ادامه مطلب دوم را پی خواهیم گرفت و راهنمای این مهاجرت را کامل و نهایی خواهیم کرد.
تخمین نیازها برای رسیدن به هدف تعریف شده
طبق موارد گفته شده در مطلب قبلی حالا شما باید یک جدول و یک داستان با موضوع وضعیت فعلی خود داشته باشید. همچنین باید یک داستان دیگر درباره وضعیت رویایی و مدنظر خود در N سال آینده داشته باشید. این ها دیتای شما برای برنامه ریزی و تصمیم گیری درباره آینده است. بر اساس این اطلاعات است که می توانید مسئله زندگی خود را بیابید و راهکارهای مناسب برای حل آن ارائه دهید. در واقع یک راه کار سادهی حل مسئله، شناخت مسئله، جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات و کشف و انتخاب راهکارها و برنامه ریزی برای حل مسئله است.
در این مرحله ما می خواهیم به تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده بپردازیم. و البته این کار بسیار ساده است. فرمول زیر را نگاه کنید:
شما باید بتوانید فاصله خود وضعیت فعلی خود را از وضعیت رویایی بسنجید تا بفهمید به چقدر بنزین و زمان و سرعت برای رسیدن به نقطه مدنظر نیاز دارید. این عمل تفریق ساده را در موارد مختلف برای خود انجام دهید تا شناخت بهتری از خود پیدا کنید.
مثال:
من امروز 20 میلیون تومان سرمایه دارم و می خواهم 10 سال دیگر 5 میلیارد تومان شده باشد. پس نیازمند 4 میلیارد و 980 میلیون تومان درآمد طی این ده سال هستم (نکته مهم: این سوال می تواند زمینه ساز سوالات بسیاری شود. مثلا سرمایه نقدی و غیر نقدی را جدا کنید. ملک، ماشین، شرکت، برند، اعتبار شخصی و…).
من امروز کسب و کار شخصی ندارم اما می خواهم 10 سال دیگر کسب و کاری شخصی با درآمد سالانه 500 میلیون تومان داشته باشم.
من امروز در زمینه دانش مورد علاقه ام تنها در حد 20 درصد موارد را می دانم و می خواهم 10 سال دیگر در این زمینه کامل باشم. پس باید 80 درصد باقی مانده را نیز یاد بگیرم (نکته مهم: در این زمینه هم با سوالات فرعی بیشتر دقیقا پیدا کنید که در چه زمینه هایی نیازمند بهبود هستید. مثلا دقیقا در زمینه زبان انگلیسی، دقیقا در زمینه مهارت تراشکاری، دقیقا در زمینه مدرک کارشناسی ارشد زیست شناسی و…)
جزئیات این قسمت بسیار زیاد است و من نمی خواهم شما خسته شوید. اما تنها نیاز اصلی این است که این عمل تفریق را در جزئیات مختلف به درستی انجام داده و دقیقا بدانید تا رسیدن به مقصد (نه برای رسیدن به مقصد) باید چه مواردی را آماده کنید.
جدول نیازهای مهاجرت شما
یک جدول یا نمودار همیشه صدها برابر متن قابل فهم تر و کمک کننده تر است. پس تمام موارد بالا را در قالب جدولی با عناوین زیر کامل کنید.
فراموش نکنید که مرحله برنامه ریزی برای شروع این مهاجرت بسیار بسیار مهم است و صرف حداقل 100 ساعت کاری برای هرچه دقیق تر تخمین زدن، تصمیم گرفتن و برنامه ریزی کردن، بعدها شما را بسیار جلو می اندازد. پس لطف از همین حالا بی حوصله نباشید و نقشه راه خود را با کیفیت هرچه تمام تر آماده کنید. این نقشه قرار است سال ها در کنار شما، راهنمای شما و حتی روی دیوار اتاق شما باشد.
از این همه کمبود سرگیجه گرفته اید؟ شاید هم ناامید شده اید و فکر می کنید برطرف کردن آن ها در حد توان شما نیست؟ پس بهتر است نفس عمیق بکشید و کمی قدم بزنید؛ سپس ادامه مطلب را با من همراه باشید.
کشف راهکار و تهیه برنامه عملیاتی
نکته مهم: این قسمت مهمترین مرحله این راهنما است. سعی کنید با گذاشتن وقت لازم بهترین تصمیم را بگیرید.
کشف راهکار
حالا مواد اولیه کار ما آماده است. شما هم می دانید در چه نقطه ای قرار گرفته اید؛ هم می دانید به چه نقطه ای می خواهید برسید و هم می دانید فاصله این دو نقطه از یکدیگر چقدر است. حالا وقت آن است که تصمیم بگیرید با چه ابزارهایی این سفر را آغاز کنید. این تصمیم گیری پیچیده ترین قسمت کار است که نمی توان برای آن نسخه مشابهی برای همه پیچید. تنها کاری که می شود انجام داد این است که شرایط هرکس را از منظرهای مختلف بررسی کرد و سپس به انتخاب راه کار پرداخت. در ادامه اساسی ترین نکاتی که هنگام کشف راهکار و تهیه برنامه عملیاتی، باید به آن توجه کنید را مطرح کرده ام. ابتدا سعی کنید این نکات را در مورد وضعیت خود بررسی کنید و سپس راهکار مناسب را بیابید.
فراموش نکنید! در این راهنما منظور از کارفرما کسی نیست که همین امروز و فردا استارت کسب و کار شخصی خود را می زند؛ بلکه کارفرما کسی است که طی مدتی مشخص به توانمندی و بی نیازی از کار کردن برای دیگران می رسد. در این مسیر راه اندازی کسب و کار شخصی نیز بخشی از ماجراست که البته از اهمیت بالایی برخوردار است و معمولا راه کار غالب خواسته های بلندپروازانه ماست.
توجه: این نکات هم دیکته شده نیست و با توجه به جمیع مواردی که به ذهن تان می رسد ممکن است در شرایط خاصی متفاوت باشد و یا نیاز به اصلاح و تعدیل داشته باشد.
-
میزان پذیرش ریسک و اولویت بندی
شما باید بتوانید بین موارد مختلف اولویت های خود را مشخص کنید و سپس با توجه به این اولویت ها هر راهکار را مورد بررسی قرار دهید. منظور از موارد مختلف شرایط شما در حال حاضر است که قبلا جدول آن را آماده کرده اید و مقایسه آن با راهکارها.
چند مثال:
در این زمینه مثال های متعددی می شود ذکر کرد. اما آنچه مهم است این است که حرکت در مسیر مهاجرت نباید شما را با مشکلات عدیده مواجه نکند. شما نباید ریسک های غیر قابل برگشت داشته باشید. به عنوان مثال استعفای ناگهانی از کار وقتی هنوز هیچ دیدگاهی نسبت به کسب و کار شخصی خود ندارید. یا اعتماد به اطرافیان و سرمایه گذاری بزرگ روی کسب و کاری که دانشی روی آن ندارید. یا بهم ریختن نظم زندگی و روابط خانوادگی با همسر و فرزندان و پدر و مادر و… تنها به دلیل هدفی با ریسک بالا.
در نهایت در این قسمت شما باید بتوانید با توجه به وضعیت خود موارد زیر را مشخص کنید:
- روزانه چند ساعت را می توانید به کاری جز کار فعلی اختصاص دهید.
- چه میزان مبلغ را به عنوان سرمایه گذاری اولیه و چه میزان به عنوان سرمایه گذاری ماهانه، می توانید به کسب و کار شخصی خود اختصاص دهید.
- چه کسانی در اطراف شما با اهداف شما در یک سو قرار دارند و با شما همدل هستند. همچنین چقدر می توانند به شما کمک کنند؟ (در این زمینه افراد نزدیکتر مهمتر هستند. مثلا افراد متاهل نیاز به همدلی کامل همسر خود دارند و بهتر است این مراحل را با او طی کنند و از او نیز به عنوان یک نیروی ارزشمند کمک بگیرند).
- آیا می دانید موضوع کسب و کار شخصی آینده شما چیست؟ یا حداقل درباره حیطه و زمینه کاری آن نظر و شناختی دارید؟
-
بزرگی هدف و فاصله موجود تا مقصد
گاهی باید کمی ریسک کرد. با توجه به موارد شماره یک، آیا هدف موجود را بیش از اندازه بزرگ (و یا حتی کوچک) نمی بینید؟ شاید تا دیر نشده باید به مطلب قبل برگردید و دستی به داستان رویایی تان بکشید و یا پذیرش ریسک بیشتر را بپذیرید؟ تصمیم با شماست. اما لازم نیست کاری کنید که شب ها از استرس بی پولی تا صبح پلک نزنید. می دانید که سن سکته قلبی به 30 سالگی نزدیک شده است. پس مراقب سلامتی خود باشید. در آینده نزدیک به شما یاد خواهم داد که با روزی حتی یک ساعت کار و بدون سرمایه اولیه و البته با کمی صبر و حوصله، کسب و کار شخصی خود را راه اندازی کنید.
به هر حال در این قسمت مطمئن شوید فاصله مناسب است یا نه؛ و میزان ریسک روی همه چیز را (مالی، وقتی، سلامتی، ارتباطات خانوادگی و…) بسنجید.
-
توانایی های فعلی و زمان لازم برای توانمند شدن
اصلی ترین نقطه شروع یک کسب و کار داشتن دانش کافی در زمینه موضوع آن کسب و کار است. اگر ندارید پیش از هر کاری باید در این زمینه خود را توانمند کنید. به لطف دانش امروزی بشر تقریبا تمام نیازهای شما برای یادگیری هر موضوعی در حد کافی، در اینترنت یافت می شود. از گوشی خود کاربردهای بیشتری از خواندن جک های قومیتی در تلگرام و دیدن تصاویر مدل ها در اینستاگرام دریافت کنید. باور کنید کانال های تلگرام و پیج های اینستاگرام برای سرگرمی شما آفریده نشده اند بلکه برای کسب درآمد صاحبانشان فعالیت می کنند.
پس بررسی کنید که در چه زمینه هایی ضعف دانشی دارید و برنامه ریزی منظمی برای بهبود آن داشته باشید. البته علاقه و موضوع کسب و کار شما نیز در انتخاب موارد مطالعه می تواند موثر باشد.
همچنین باید شرایط مالی و کاری خود را برای استارت کسب و کار خود آماده کنید. اگر الان کارمندی تمام وقت هستید که هیچ پس اندازی ندارد؛ بهتر است ابتدا به فکر پس انداز و سپس ارتقای مهارت ها برای انجام کارمندی به صورت نیمه وقت و با همان درآمد قبلی باشید. سعی کنید وقت خود را بدون ریسک آزاد کنید. ممکن است این کار یک سال طول بکشد ولی در همین یک سال هم شما می توانید روزی 2 ساعت و حتی بیشتر را (اگر هدف بزرگی داشته باشید) به کار شخصی خود اختصاص دهید.
در نهایت سعی کنید قبل از آغاز کسب و کار خود تیمی منسجم پیدا کنید. کسانی که با شما هم هدف باشند و اهل کار. بهترین هم تیمی شما افراد خانواده شما هستند؛ چراکه کار و زندگی شما در آینده از هم ناگسستنی است.
-
انتخاب موضوع کسب و کار شخصی
نکته مهم: این قسمت خود نیازمند یک مطلب چند قسمتی جداگانه است. که البته به زودی و در ادامه این سلسله مطالب در حد توان آن ها را هم در اختیار شما قرار می دهم (در حال حاضر هم اگر جستجویی در گوگل داشته باشید نتایج کمک کننده بسیاری خواهید یافت) اما فراموش نکنید که پیش از انتخاب موضوع شما باید شرایط و مقدمات کار را طبق این راهنما فراهم کنید. باز هم فراموش نکنید که لزوما مسیر کارفرما شدن از یک روزه استارت زدن یک پروژه کسب و کار شخصی و در انتهای هفته ناامید و برشکسته شدن، نمی گذرد.
اما در اینجا می خواهم چند سرنخ اساسی به شما بدهم که باعث می شود بهتر بتوانید کسب و کار شخصی خود را انتخاب کنید:
- علایق ذاتی خود را بررسی کنید
- دانش خود را در نظر بگیرید
- امکانات اطراف خود از نظر جغرافیایی و نزدیگی به مراکز و بازارهای مختلف و… را بسنجید
- سری به نیازمندی های روزنامه ها و سایت های آگهی نامه مثل دیوار بزنید و ببینید در شهر های مختلف چه چیزهایی آگهی می شود. با نگاه خریدار و هوشمندانه آگهی ها را بررسی کنید (به خصوص آگهی های بخش کسب و کار) و سعی کنید هدف آگهی دهنده را بیابید
- قیمت روز سکه و طلا و ارز و وضعیت مسکن و خودرو را در نظر داشته باشید و بدانید
- کمی از مسائل و اخبار اقتصادی و سیاسی سر در بیاورید و آن ها را در حد معمول پیگیری کنید. راز پولدار شدن را در کتاب ها ننوشته اند. این راز در لابلای روزنامه ها و وقایع روزانه است.
- با افراد فعال در کسب و کار های مختلف صحبت کنید و شرایط کاریشان را بررسی کنید.
- به اطرافتان با نگاه نقادانه بنگرید. ببینید چه کاری زمین مانده است و چه نیازی برطرف نشده. این می تواند موضوع کسب و کار شما باشد.
و در نهایت برای انتخاب موضوع کسب و کار عجله نکنید. این اتفاقا می تواند حتی یک سال پس از آغاز مهاجرت شما از کارمندی (بیکاری) به کارفرمایی بیافتد و البته به بهترین شکل ممکن.
تهیه برنامه عملیاتی
حالا باید همه موارد را بسنجید و با هم مقایسه کنید و در نهایت انتخاب کنید که با چه سرعت و طی چه مراحلی می خواهید این مسیر را طی کنید. در واقع در این جا شما باید یک برنامه عملیاتی تدوین کنید. این برنامه نیز مانند قسمت قبلی، داستان مفصلی دارد. اما به طور خلاصه در نوشتن آن موارد زیر را در نظر بگیرید:
- زمان بندی های منظم داشته باشید و برای هربخش یک زمان مشخص تعیین کنید. به هر کاری ددلاین تعریف کنید و بکوشید که از آن پیروی کنید.
- اهداف را واضح و روشن بنویسید.
مثلا یادگیری زبان انگلیسی و گرافیک رایانه ای طی 6 ماه آینده، با جزئیات یادگیری. از جمله زمانبدی و میزان مطالعه لازم، منابع مورد مطالعه و…
مثال دیگر: انتخاب موضوع کسب و کار شخصی طی 9 ماه آینده شامل سه فاز سه ماه مطالعاتی، بررسی پیشنهاد های مختلف و انتخاب نهایی
- همکاران احتمالی خود را در مراحل مختلف نام ببرید.
- میزان سرمایه لازم را در هر مرحله و به تفکیک کارها بنویسید و زمانی برای رسیدن به سرمایه مورد نظر جهت شروع کار تعیین کنید.
شما باید در نهایت یک مستند چند صفحه ای با عنوان برنامه عملیاتی داشته باشید که راهنمای عمل شما برای این مهاجرت طی یک سال آینده باشد. در این برنامه همه چیز باید مفصل شرح داده شود. این برنامه آغاز این سفر پر ماجراست. بکوشید بهترین برنامه ریزی را برای سفر داشته باشید تا بیشترین بهره و لذت را دریافت کنید.
حرکت در مسیر برنامه عملیاتی
هیچ برنامه ای کامل نیست؛ هرچند باید تا حد ممکن برنامه ای عملی و درست را ترتیب داد. اما در نهایت انحرافات از برنامه از راه می رسند. اکثرا برنامه با سرعت پیش بینی شده جلو نمی رود و گاهی برنامه از زمان خود فراتر می رود. گاهی یقیین پیدا می کنیم که بخشی از برنامه (مثلا انتخاب منبعی برای یادگیری یا موضوعی برای بررسی به عنوان کسب و کار یا روشی برای پس انداز) کاملا اشتباه بوده و پیش می آید که چیزهایی را فراموش کرده و یا دست کم گرفته باشیم.
چه باید کرد؟
موارد گفته شده اگر مدت زیادی در برنامه شما باقی بماند موجب سرخوردگی و ناامیدی و یا هدر رفت منابع و توان و وقت شما می شود. از سویی اجناب کامل از این موارد غیر ممکن است. پس بهترین راه پیگیری و اصلاح انحرافات و بازگشت به مسیر درست است. شما در این راه لحظه به لحظه تجارب تازه ای کسب می کنید. پس بهتر است دست کم هر دو ماه یک بار (هر یک ماه یک بار بهتر است) به طور کامل برنامه خود را بخوانید و انحرافات عملیات اجرایی خود را از برنامه نوشته شده و همچنین ایرادات برنامه را پیدا کرده و اصلاح کنید. همچنین این کار باعث می شود هر ماه نسبت به برنامه خود دید بهتری کسب کنید.
حرف پایانی
در سه مطلب گذشته کوشیدم فضایی برای نگاهی عملگرایانه تر به مسئله کارآفرینی و ایجاد کسب و کار شخصی بیاندازم و همینطور تلاش کردم ارتباط این مسئله و زندگی شخصی را به نحوی روشن کنم. اگرچه کمبود فضا برای شرح و بسط بیشتر (جهت اجتناب از حجیم شدن بیش از حد مطالب) و نیز کامل نبودن تجارب من، موجب شده است که این برنامه نسخه ای بی اشکال نباشد؛ اما گمان می کنم بتواند با چاشنی حوصله، مطالعه و تفکر مخاطب، وی را به هدف نهایی برساند. در این راه من نیز تا حد توان پاسخگوی پرسش های شما خواهم بود.
همچنین طی 4 مطلب در هفته های آینده به عنواوین زیر می پردازم که پیشنهاد می کنم حتما آن ها را نیز از نظر بگذرانید و سپس اقدام به نهایی کردن برنامه خود کنید.
- یادگیری، اولین اصل کارفرمایی
- مصائب کارفرمای تنهای تنها و راه حل آن
- کارفرمای قهرمان خود باشید؟
- راهنمای مهاجرت از کارفرمایی به پول فرمایی!
پس از این مطالب نیز اگر شرایط محیا باشد به موارد تخصصی تر از جمله روش های انتخاب کسب و کار شخصی، برنامه ریزی برای کسب و کار شخصی و نوشتن طرح های تجاری به زبان ساده و پیشنهاد موضوعات مناسب کسب و کار می پردازم. نقطه قابل ذکر اینکه اگر امروز با چنین عناوین جذابی در خدمت شما نیستم؛ به این دلیل است که روی صبر و تدبیر شما حساب کرده ام و می دانم که می دانید این مقدمات برای رسیدن به نقاط دیدنی این سفر، واجب و ضروری است.
با سلام
از مطالب جامع جنابعالی بسیار ممنوم
امیدوارم موفق باشید .
تشکر از شما. همچنین
شدیداً منتظر این قسمت: “مصائب کارفرمای تنهای تنها و راه حل آن” هستم چون مشکل خود منه
و حتماً باید این قسمت: “راهنمای مهاجرت از کارفرمایی به پول فرمایی!” هم جالب و خواندنی باشه
نظر لطف شماست. پوزش بابت تاخیر در انتشار مرتب اما این هفته قسمت بعدی این سلسله مطالب منتشر میشه.
با سلام و تشکر از مطالب بسیار ارزنده تون . من میخواستم بپرسم ک لینک بقیه مطالب رو اگه میشه برامون بزارید یا اگه لطف کنید ای میلش کنید خیلی ممنون میشم چون هرچه میگردم مطالب زیر رو نمیتونم پیدا کنم:
یادگیری، اولین اصل کارفرمایی
مصائب کارفرمای تنهای تنها و راه حل آن
کارفرمای قهرمان خود باشید؟
راهنمای مهاجرت از کارفرمایی به پول فرمایی
ببخشید لینک مطالب