اکوسیستم iOS و اپل کارآمد تر است و سود بیشتری نصیب سازندگان اپلیکیشن های iOS می شود.
با نگاهی به فروش گوشی های هوشمند و تبلت، اندروید گوگل تا به حال باید به امکان چاپ پول برای توسعه دهنده ها دست پیدا می کرده. نه تنها میزان فروش وسایل اندرویدی از فروش آیفون و آیپد پیشی گرفته بلکه سودی که عاید گوگل می شود وابسته به اندروید است و میزان این سود ناشی از وابستگی به سیستم عامل در گوگل بیشتر از اپل پدیدار شده.
با این حال دولوپرها یا همان توسعه دهندگان iOS پول بیشتری دریافت می کنند. چطور این اتفاق می افتد؟ یا بهتر است بگوییم چه کسی این پول را پرداخت می کند؟
همه چیز به کارآمد بودن بر می گردد. اپل قادر است منبع سود هایی که به دست می آورد را متمرکز کتد ولی گوگل باید سودی که بدست می آورد را بین شرکا تقسیم کند. به زودی قرار است اندروید از iOS پیشی بگیرد.
اکوسیستم اندروید بزرگ تر است
این مسئله که ابزار های اندرویدی مدتی ست توانسته اند از اپل جلو بزنند خبر جدید و غافلگیر کننده ای نیست. اپل اصرار دارد هنگام به بازار آمدن یک محصول جدید آن را با قیمت بالاتری به فروش برساند و به همین دلیل عقب افتادن اپل از ابزار های اندرویدی قابل پیش بینی بوده. تحلیلگری به نام Mark Hibbens بیشتر شدن برتری عملکردی اندروید به iOS را پیش بینی کرده است.
در سه ماهه ی اول سال 2013 جمعیت ابزارهای اندروییدی از اپل جلو زد و وضعیت دیگر هیچ وقت به حالت سابق برنگشت.
با این اوصاف برتری اندروید نتوانسته برای اقتصاد اپلیکیشن های اندروید سودآوری داشته باشد.
سرمایه اندروید به کجا می رود؟
با توجه به تحقیقات اخیر، اکوسیستم iOS با فاصله ی زیادی، بزرگتر از اندروید است. به طوری که ارزش آن به 163 میلیارد دلار می رسد بعلاوه اپل می تواند سودی که بدست می آورد را به خوبی حفظ کند.
اما در مقابل گوگل شرکت کوچکتری است که 149 میلیارد دلار سرمایه دارد.
بین اقتصاد این دو شرکت یک تفاوت کلیدی وجود دارد، از بخش سخت افزاری گرفته تا اپلیکیشن و لوازم جانبی. اپل کل سود دریافتی را به شرکت خودش اختصاص می دهد در حالیکه گوگل سودی که بدست می آورد را بین تولید کنندگان، توسعه دهنده ها و شرکای تبلیغاتی تقسیم می کند. توجه به این نکته ضروری ست که هم گوگل و هم اپل از توسعه دهنده ها به خاطر فروش اپلیکیشن ها 30% سهم می گیرند. در گذشته گوگل هیچ بخشی از این سرمایه را نگه نمی داشت و آن را بین شرکا تقسیم می کرد. ولی از سال 2014 این قانون تغییر کرد و گوگل تمام سود بدست آمده از Google Play را حفظ می کند. اپل حدود تمام 30% از پولی که توسعه دهنده ها به شرکت می پردازند را ذخیره می کند.
این کار گوگل الزاما برای کمک نیست. طبق مطالعاتی که انجام شده، بخشی از مشکلات گوگل قطعه قطعه شدن آن به شرکت های کوچکتر است. 77% از گوشی هایی که در سال گذشته در سطح جهانی توزیع شدند به سیستم عامل اندروید مجهز بودند ولی 32% از آن 221 میلیون گوشی، حاوی نسخه های متفاوتی از اندروید بودند.
صادقانه بگویم، به خاطر استفاده از بخشی از اندروید هیچ سودی به گوگل تعلق نمی گیرد. حتی اگر گوگل درخواست کند هم باز نمی تواند این کار را انجام دهد. گوگل سعی می کند اثرات منفی قطعه قطعه شدن را به حداقل برساند و برای انجام این کار قابلیت ها و خدمات جدید اندروید را در Google Play قرار می دهد و قصد دارد این مسئله را قانونی کند ولی تا آن روز زمان زیادی باقی مانده است.
از سوی دیگر استراتژی گوگل این است که سرمایه اش را به قسمت های دیگر منتقل کند: با طراحی، گوگل به گرفتن سود حاصل از سخت افزار و لوازم جانبی اهمیتی نمی دهد. حتی در مورد بخش نرم افزاری، گوگل بیشتر از سود تبلیغات، نگران سود حاصل از اپلیکیشن هاست. هدف گوگل از مدت ها پیش این بوده که تعداد بیشتری از افراد را به دنیای اینترنت بکشاند که در دنیای وب جست و جو انجام شود. گوگل عقیده دارد که هرچقدر نگاه های بیشتری به فضای مجازی جلب شود انجام تبلیغات برای آن ها از طریق جست و جو با پتانسیل بالاتری انجام می گیرد.
گوگل اعلام کرد که از سال 2013 تا سال 2014 حدود 5 میلیون دلار به توسعه دهنده ها پول پرداخت کرده است. این رقم افزایش 2.5 برابری داشته.
ولی با توجه به تحقیقاتی که انجام شده توسعه دهنده های iOS برای هر اپلیکیشن ماهانه 500 تا 1000 دلار پول دریافت می کنند. این رقم برای توسعه دهنده های اندرویدی 100 تا 200 دلار برای هر اپلیکیشن در هر ماه است.
حداقل فعلا وضعیت به این صورت است.
به نظر می رسد هزینه ی بالایی که به خاطر اپلیکیشن ها روی هر کدام از ابزار های اپل می شود، در اقتصاد اندروید و iOS شکاف بوجود می آورد و این شکاف در طول زمان وسیع تر می شود. شاید این دید تنها برای مدت کوتاهی صحیح به نظر برسد. ولی واقعیت این است که اپل به خاطر فاصله ای که از نظر ثروت با مشتریان پایه ی گوگل دارد، سرمایه بدست می آورد.
اپل برای بدست آوردن سود سهام حاصل از سرمایه گذاری ثروتمندان آمریکای شمالی و اروپا خوشنود است.
این مسئله چیزی نیست که بتوان به خاطر آن خوشحال شد. همان طور که قبلا هم گفته ام، اقتصادهای در حال ظهور نمی توانند جوابگوی قیمت بالای محصولات اپل در بدو ورود به بازار باشند و قرار است اقتصاد های در حال ظهور از جمله چین به قوی ترین اقتصاد کل جهان تبدیل شود، و هند به بیش از یک میلیارد نفر از ساکنین کشورش محصول می فروشد.
آینده ی اندروید روشن به نظر می رسد.
این قضیه که اپل به ازای هر اپلیکیشن پول بیشتری از گوگل دریافت می کند به همین صورت ادامه پیدا خواهد کرد ولی برای گوگل هیچ مشکلی بوجود نمی آید. اندروید همیشه رقیب سر سختی بوده. الگوی تجارت گوگل این است که بدون هیچ انتظاری سرمایه ی اندکی از تعداد بیشتری از کاربران دریافت کند.
اپل هم در این ویژگی سهمی دارد. توسعه دهنده ها باید استراتژی های کسب درآمدشان را با اندروید و iOS تطبیق دهند. یعنی دقیقا کاری که اپل و گوگل انجام می دهند.