اگر ایده‌ی جالبی دارید و به جذب سرمایه‌ی مردمی یا Crowdfunding فکر می‌کنید، باید بگوییم بهتر است تجدید نظر کنید. هرچقدر هم که ایده‌ی شما جالب و بی نظیر باشد اما کافی نخواهد بود.

شاید واژه‌‌‌ی «جذب سرمایه‌ی مردمی» برای این فرآیند مناسب نباشد. البته از نظر بازاریابی واژه‌ی خوبی است، اما گمراه کننده است. سرمایه گذاری چیزی است که برای توسعه‌ی محصولتان نیاز دارید، و جذب سرمایه‌ی مردمی به شما چنین امکانی را نمی‌دهد. در بهترین حالت به شما کمک می‌کند تا فرآیند تولید را شروع کنید.

از دید یک مصرف کننده به این موضوع نگاه کنید. افرادی که در پروژه‌های جذب سرمایه‌ی مردمی شرکت می‌کنند به ایده اهمیت نمی‌دهند، محصول نهایی برای آن‌ها مهم است. آن‌ها نمی‌توانند باگ‌های اولیه و دوره‌ی تست این محصولات را تحمل کنند. آن‌ها فقط می‌خواهند محصول را بخرند و این حس را داشته باشند که از آن حمایت می‌کنند. مخصوصا دوست دارند که محصول را پیش خرید کنند و مطابق جدول زمانی پیشنهادی شما، آن را دریافت کنند. در این صورت دیگر به سرمایه گذاری احتیاجی ندارید و می‌توانید به سراغ کیک استارتر یا ایندی‌گوگو  یا دیگر پلت فرم‌های پیش خرید بروید.

در اینجا چند تفاوت کلیدی بین سرمایه گذاری و جذب سرمایه‌ی مردمی “crowdfunding” را بیان می‌کنیم:

۱. بودجه‌ی واقعی خطرهای احتمالی که ممکن است سرمایه گذار پرداخت نکند را در نظر می‌گیرد.

 دقیقا این مورد در کمپین‌های جذب سرمایه‌ی مردمی در نظر گرفته نمی‌شود. مصرف کننده انتظار دارد محصول مورد نظرش را مطابق قولی که داده‌اید، دریافت کند. پس اگر به موقع محصول را به دستش نرسانید به دردسر بزرگی دچار خواهید شد.

۲. بودجه‌ی واقعی برای ایده‌ی شما پرداخت می‌شود، ایده‌‌‌ای که تیم شما اعتقاد دارد اگر اجرا شود سودآور خواهد بود.

مصرف کنندگان به مهارت‌های مدیریتی شما، رهبری و یا دید شما اهمیت نمی‌دهند. در واقع آن‌ها اصلا به شما اهمیت نمی‌دهند. شرکت شما شاید قسمتی از سرمایه‌اش را از دست بدهد اما آن‌ها ممکن است باز هم راضی باشند. دید شما دو گروه به این موضوع یکی نیست.

۳. مهمتر از همه، این بودجه برای R&D نیست.

جذب سرمایه‌ی مردمی فقط زمانی که تصمیم به توسعه‌ی محصول نهایی را دارید، جواب می‌دهد. محصولی که ثمره‌ی پول خودتان است و چه بهتر که کاربرانی نیز داشته باشد. مصرف کنندگان یک محصول جزو جدی‌ترین تجزیه و تحلیل کنندگان آن هستند و زمانی بر روی یک محصول سرمایه گذاری می‌کنند که مطمئن باشند محصول موفقی است.

هنوز قانع نشده‌اید؟

بعضی از شرکت‌ها خودشان جزو گروه‌های جذب سرمایه‌ی مردمی محصوب می‌شوند.

coin-preorder

کوین مثال خوبی است. کمپین آن‌ها را چه می‌نامید؟ آن‌ها یک وب سایت هستند که حول محور ویدئوها طراحی شده‌اند. این سایت در مورد محصولات و نوآوری‌هایی صحبت می‌کند که در آینده می‌تواند برای شما باشد. ممکن است موضوع این وب سایت برای شما آشنا باشد اما یک تفاوت بزرگ وجود دارد. این وب سایت امکان پیش خرید را به شما می‌دهد نه خرید کردن.

Copenhagen Wheel نیز نمونه‌ی دیگری از کمپین‌های شبهِ جذب سرمایه مردمی است.

جذب سرمایه‌ی مردمی به عنوان طرح بازیابی

بیشتر شرکت‌هایی که از کمپین‌های جذب سرمایه‌ی مردمی استفاده می‌کنند در درجه‌ی اول برای اهداف بازاریابی از آن استفاده می‌کنند؛ و این دلیل خوبی است چراکه ازران‌تر هستند. در اصل این کمپین‌ها فروشندگان و رسانه‌ها را هدف قرار می‌دهد که فعالیت‌های این پلت فرم‌ها اساسا با آن‌ها شروع می‌شود. همچنین باید تصویری نوآورانه از محصولتان در این کمپین‌ها ارائه دهید که می‌تواند حتی از سایت‌های تجارت الکترونیک نیز موثرتر باشد.

اما از همه مهم‌تر تصویر متفاوتی است که این کمپین‌ها به محصولتان می‌دهند. شیوه‌ای نو در مقابل شیوه‌های عرضه‌ی سنتی محصول؛ این تیتر را فرض کنید: ۲۰۰۰ کاربر گجت جدیدی را در سایت ای‌بی پیش خرید کردند. بعضی از شرکت‌ها که کمپین‌های جذب سرمایه‌ی مردمی را برای محصول خود به راه می‌اندازند سعی دارند بیشتر از جنبه‌ی بازاریابی آن سود ببرند. امروزه شیوه‌ی جذب سرمایه‌ی مردمی بیشتر به تجارت الکترونیک شبیه شده است؛ فقط روشی برای به رخ کشیدن محصول است.

بد برداشت نکنید. جذب سرمایه‌ی مردمی فوق العاده است. افرادی زیادی با استفاده از آن به موفقیت دست پیدا می‌کنند، اما باید به شیوه‌ درست استفاده شود. این یک پلت فرم برای پیش فروش محصول است و روش‌ خوبی برای بازاریابی که به یک سری از محصولات که قادر نبودند تولید شوند، امکان تولید را می‌دهد. اما برای اجرای ایده‌تان بهتر است دنبال سرمایه گذار بگردید. کمپین‌های جدب سرمایه‌ی مردمی در این زمینه کمکی به شما نمی‌کند.

2 thoughts on “چرا نباید از کمپین‌های جذب سرمایه‌ی مردمی برای سرمایه گذاری استفاده کرد؟

  1. مرتضی گفت:

    دلایلش برای ناکارا بودن کرادفاندینگ خیلی ضعیف بود. حتی اگه فقط برای تست ایده در بازار واقعی هم باشه، تاثیر و کارایی رو دارید. آخر اینکه چیزی که داره جواب میده احتیاجی به توجیه نداره

  2. فرناز بهنام‌نیا گفت:

    ببین اصلا نگفته که بده یا جواب نمیده. اتفاقا جواب میده. اما باید به موقع ازش استفاده کرد. نه وقتی یه چیزی تو فکرته و بیای از کمپین‌های crowdfunding استفاده کنی. زمانی که ایده‌ات بالفعل شد بهترین زمان برای استفاده از crowdfunding هستش.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *