معمولا خبرهای مورد علاقهی خود را چگونه پیگیری میکنید؟ بعید است که تمام روز را صبر کنید تا اخبار شبانگاهی تلویزیون را نگاه کنید و یا منتظر روزنامهی فردا صبح بمانید.
در جولای ۲۰۱۲ موسسهی گزارشهای دیجیتالی رویترز اعلام کرد که ۴۳ درصد از انگلیسیهای بین ۱۶ تا ۲۴ سال به جای آنکه از موتورهای جست و جو استفاده کنند، معمولا اخبار را از طریق شبکههای مجازی پیگری می کنند. بر طبق این گزارش فرض بر این بود که فیس بوک مهمترین شبکهی مجازی برای دسترسی به اخبار باشد چراکه دراین محیط کاری ۵۵ درصد اخبار به اشتراک گذاشته میشود؛ در حالی که این درصد در ایمیلها ۳۳ درصد و در توییتر ۲۳ درصد است.
از مطالعات اخیر موسسه تحقیقاتی پیو (PEW) این طور برداشت میشود که تقریبا نیمی از کاربران فیس بوک و توییتر اخبار مورد نظرشان را از طریق این محیطهای کاری پیگری میکنند، اما منبع اصلی این اخبار از شبکهی اجتماعی ردیت (Reddit) است. براساس این مطالعات ۶۲ درصد کاربران این شبکه اخبار روزانه را از طریق آن پیگیری میکنند:
با در نظر گرفتن این حقیقت که شبکههای اجتماعی نقش کلیدی در دنبال کردن اخبار و به اشتراک گذاشتن آنها ایفا میکند، پس این یافتهها میتوانند بسیار مهم باشند. امروزه خبرگزاریها در سراسر دنیا به سمت اینترنت و شبکههای اجتماعی روی آوردهاند تا مخاطبان خود را در این شبکهها جذب کنند. با توجه به این روند، نسخههای قدیمی خبرگزاریها (مثل روزنامهها) تاثیر کمتری را به عنوان منبع خبرفوری ایفا میکنند.
به وضوح این موضوع برای محیط کاری شبکههای اجتماعی امتیازی مثبت است. با چشمانی که مدام به دنبال اخبار مورد نظر خود هستند، فضای فوق العادهای برای تبلیغات به وجود میآید. نکته اینجاست که خبرگزاریها و شبکههای اجتماعی میبایست همکاری خوبی با یکدیگر داشته باشند و مسیرهای متفاوتشان خللی در کار یکدیگر ایجاد نکند.
نتایج این بررسی بسیار جالب است، “ردیت” با عملکردی فوق العاده و داشتن ۶۹.۸ میلیون کاربر در ماه رقابت خوبی با فیس بوک با داشتن تقریباً دو برایر این مقدار کاربر دارد.
آیا کاربران از بیش از یک سایت برای پیگیری اخبار استفاده میکنند؟
آیا کاربران اخبار خود را از شبکههای اجتماعی مختلف پیگیری میکنند یا فقط به یک شبکه وفادار هستند؟ موسسه تحقیقاتی پیو متوجه شده است که ۶۵ درصد افراد، اخبار خود را فقط از یک سایت پیگیری میکنند و ۲۶ درصد از دو سایت استفاده میکنند.
نکتهی جالب این است که برای کسانی که اخبار خود را از سایتهای مختلف دنبال میکنند، ردیت جزء گزینههای آنها نیست:
این مساله نشان میدهد که کاربرانی که اخبار خود را از ردیت پیگیری میکنند به این سایت وفادار هستند و حاضر نیستند آن را با شبکهی اجتماعی دیگری عوض کنند.
اما چرا ردیت به عنوان منبع اخبار این قدر محبوب است؟ یکی از مهمترین دلایل آن درصد بالای طرفداران وفادار این سایت است. این هم به این دلیل است که خصیصهی اصلی این سایت ماهیت جمع کنندهی اخبار آن است که بیشتر به وسیلهی خودِ کاربران مشخص میشوند و مسئولین سایت نقشی در این قضیه ندارند. زمانی که کاربران اخبار خود را در سایت ثبت کردند، این شبکهی اجتماعی اخبار جدید را مشخص کرده و آنها را براساس رأی کاربران تقسیم بندی میکند.
در سال ۲۰۱۲ بعد از حادثهی تیراندازی کلورادو در زمان نمایش فیلم شوالیهی تاریکی برمیخیزد، ردیت امکان پشتیبانی و به روزرسانی از حادثه همراه با نشان دادن وضعیت لحظه به لحظهی قربانیان، را فراهم کرد؛ تبدیل یک شبکهی اجتماعی به صفحهای برای پوشش داستان. علاوه بر این، سیستم نظردهی ردیت بسیار راحت بهترین نظرها را در صدر قرار می دهد ( صرف نظر از اینکه چه زمانی ارسال شده باشند).
آیا فیس بوک در سراشیبی است؟
مشکل اصلی فیس بوک این است که زمانی که نوبت به پوشش اخبار میرسد، معمولا به صفحههایی مملو از عکسها و ویدئوها و خیلی عظیم نوشتهها و نقل قولها تبدیل میشود.
به همهی اینها مجموعهای از داستانهای حمایتهای مالی و تبلیغاتی را هم اضافه کنید. یعنی پیدا کردن آخرین تیتر میتواند شبیه به پیدا کردن سوزن در انبار کاه باشد! فیس بوک سعی کرد این شرایط را با به کار انداختن سیستم هشتگ گذاری ساده تر کند اما به هر حال اخبار جایی است که کاربران بیشتری به آن مراجعه کنند.
اما آیا فیس بوک تبدیل به شبکهای میشود که اخبار قدیمی را به اشتراک میگذارد؟ هنوز نه. این شبکه در رتبهی سوم منابع اخبار است که نشان میدهد هنوز کاربران برای پیگری اخبار روز دنیا به این سایت اطمینان دارند. همچنین این شبکهی معروفی است برای کسانی که بیش از یک سایت برای پیگری اخبار استفاده میکنند و هنوزهم نقش مهمی در رساندن خبرهای روز به مخاطبان خود در سراسر دنیا دارد.
با در نظر گرفتن همهی اینها، آینده برای فیس بوک چه در نظر گرفته است؟ اخیراً گزارش شده که نوجوانان و جوانان بیشتر به دنبال محیطهای کاری هستند که بیشتر نقش پیام رسانی را دارد، مثل واتس اپ و وی چت؛ جایی که خصوصیتر است و راحتتر میتوانند چت کنند و عکس به اشتراک بگذارند.
فکر کردن به اینکه فیس بوک با اضافه کردن امکانات جدید کاربران را به این سایت برمیگرداند، ساده است اما مای اسپیس (MySpace) چند سال پیش به ما نشان داد که سقوط از از عرش به فرش در هر زمانی میتواند اتفاق بیافتد. فیس بوک هم از این شرایط مصون نیست.