سال گذشته زمانی که ادوارد اسنودن پیمانکار NSA شروع به افشای اسنادی محرمانه کرد این موضوع که آژانسهای امنیتی چه چیزهایی را میتوانند دربارهی ما بفهمند، بر سر زبانها افتاد. اخیرا رییس جمهور امریکا مجبور شد توضیح دهد که سرویسهای امنیتیاش چه نوع اطلاعاتی را دربارهی شهروندانش میتوانند جمع آوری کنند. و حالا ادعا شده است که NSA و GCHQ (ستاد ارتباطات دولت بریتانیا) از هر اپلیکیشنی که بر روی اسمارت فونها استفاده میشود، اطلاعات جمع آوری میکنند.
در اوایل سال ۲۰۰۷ GCHQ با همکاری با NSA بر روی قابلیتی کار میکردند که بتواند اطلاعات را از اسمارت فونها جمع آوری و ذخیر کند. در حالی که استفاده از اسمارت فونها از آن زمان به بعد به شدت افزایش یافت، احتمالا این دو آژانس نیز فعالیت خود را به مراحل بعد ارتقا دادهاند. ظاهرا هر دو آژانس به قابلیت جمع آوری اطلاعاتی مثل عکسها و ویدئوهایی که بر روی نسخهی موبایل سایتهایی همچون فلکیر، فیس بوک و توییتر منتشر میشوند، دست یافتهاند. همان طور که مشتاقتر میشویم هر کاری را که انجام میدهیم به اشتراک بگذاریم، قابلیتهای آژانسهای بین المللی نیز رشد میکند.
مقیاس و نوع اطلاعات جمع آوری شده مشخص نیست. اسناد نشان میدهد که NSA و آژانس بریتانیایی به اطلاعاتی از اپلیکیشنها، مخصوصا اولین اپلیکیشنهای معرفی شده به اسمارت فونها، دست یافتهاند.
با این حال اپلیکیشنهای تازه مثل سری بازیهای انگری بردز نیز هدف قرار گرفتهاند. بروز رسانیهای سادهی اندروید که ظاهرا اطلاعات را از طریق امواج رادیویی میفرستند، می تواند در دسترس این آژانس ها قرار بگیرد که گزارش شده 500 خط از اطلاعات به وسیله ی یک بروز رسانی به اشتراک گذاشته می شود.
حتی با اطلاعاتی که هنوز هم درز پیدا میکند مقیاس نظارتی که بر روی کاربران موبایل وجود دارد، نامشخص است. GCHQ میگوید هر کاری که انجام میدهد تحت پوشش قانون بریتانیا است. ما شاید هیچ وقت نفهمیم چه نوع اطلاعاتی در مورد کاربران جمع آوری میشود، اما چیزی که مشخص است این است که این دو شرکت بیشترین اطلاعات را در مورد کاربران اسمارت فونها دارند و بعید نیست که آژانسهای امنیتی نیز از اطلاعات آنها استفاده کنند. با این اوضاع باید دید چه موقع مردم مجبور میشوند کار با اسمارت فونها را کنار بگذارند.
دمشون گرم برای امنیت شهروندانشون از شر تروریستها هر کاری می کنن