انجام دادن چند کار بطور همزمان می تواند به مغز شما آسیب بزند

شاید شما هم ادعا کنید که می توانید چند کار را بصورت همزمان انجام دهید و به خوبی از پس آن ها بر بیایید ولی در واقع چنین چیزی صحت ندارد.

مغز ما قابلیت انجام چنین فعالیت سنگینی را ندارد و طوری طراحی شده که می تواند در آن واحد تنها روی یک مسئله تمرکز کند به همین خاطر اگر بخواهید انبوهی از اطلاعات را روی مغزتان تلنبار کنید، طبیعتا سرعت عملکرد آن را پایین می آورید.

دانشمندی به نام ارل میلر معتقد است:

اینکه بتوانید در هر لحظه روی چند فعالیت تمرکز داشته باشید خیلی عجیب نیست ولی زمانی که افراد تصور می کنند در حال انجام چند کار هستند در واقع خیلی سریع از یک فعالیت به فعالیت دیگر می پرند و هر بار که این اتفاق می افتد توان مغز را کاهش می دهند.

تکرار این اتفاق می تواند مغز شما را بد عادت کند. هر زمان که موفق می شوید یکی از کارهایتان را به اتمام برسانید (مثلا یک ایمیل می فرستید، به پیامی جواب می دهید یا توییت می کنید) هورمون دوپامین به عنوان نوعی پاداش برای مغز، در بدن ترشح می شود. مغز ما عاشق این هورمون است در نتیجه ما هم تمایل داریم همین کارهای کوچک را زودتر به اتمام برسانیم تا باز هم پاداش بگیریم. با گذشت زمان ممکن است این تصور غلط در ذهن شکل بگیرد که موفق شده ایم کارهای زیادی را به اتمام برسانیم ولی در عمل فقط چند کار پیش پا افتاده را انجام دادیم که به تفکر زیادی هم احتیاج نداشتند. حتی می توانیم به ایمیل/توییتر/فیسبوک به چشم یک اعتیاد مغزی نگاه کنیم.

چندکاره بودن مغز می تواند کیفیت کار شما را پایین بیاورد

زمانی که از مغزتان بیش از انداره کار می کشید نمی توانید افکارتان را مرتب کنید یا اطلاعات نامربوط را فیلتر کنید به همین ترتیب کیفیت کار را پایین می آورید. در این مورد در دانشگاه لندن تحقیقی انجام دادند و ثابت کردند در افرادی که در هر لحظه روی چند کار تمرکز می کنند افت IQ دیده می شود. این افت IQ دقیقا مشابه شرایط یک شب بیداری کشیدن یا حتی مصرف ماری جوانا است. وحشتناک نیست؟!

حالا می خواهیم به بعضی از تصورات غلط در مورد ساعت های کاری طولانی و اثرات منفی آن اشاره کنیم:

شاید تصور کنید که شغل خیلی مهمی دارید و باید به تمام امور رسیدگی کنید ولی این حجم از فعالیت برای بهبود عملکرد مغز مناسب نیست. شما کامپیوتر نیستید و مغزتان برای حجم زیاد اطلاعات گنجایش ندارد. از این شاخه به آن شاخه پریدن شما را خسته می کند، کیفیت کار را پایین می آورد و احتمال خطا را بیشتر می کند. با کنار گذاشتن وسایل غیر ضروری و تمرکز روی یک پروژه، موفق تر عمل می کنید. زمان را فراموش کنید.

مورد بعدی حجم کار است. شاید تصور کنید هر چقدر بیشتر کار کنید به نتیجه ی بهتری می رسید ولی این طرز تفکر اشتباه است باید حداقل میزان مفید را بشناسید. این مورد تنها به کار محدود نمی شود. حداقل میزان مفید یا MED یعنی سطحی از فعالیت که می تواند روی سلامت بدنی تاثیر مثبت داشته باشد. شما می توانید در تمام امور روزانه مثل خوابیدن، مدیتیشن، چک کردن ایمیل یا حتی تفریحات بیرون از منزل سطحی از MED پیدا کنید و به آن پایبند باشید.

مورد سوم تصور اشتباه در مورد بیکار بودن است. بعضی از ما فکر می کنیم اگر بخشی از روز هیچ کاری انجام ندهیم زمان را هدر داده ایم ولی واقعیت این است که مغز از این زمان بیکاری استفاده می کند. به نقطه ای نا معلوم خیره شوید و از این ساکن بودن لذت ببرید تا هر زمان که از این وضعیت خسته شدید دوباره سر کار برگردید. همه ی ما به جای اینکه از پنجره ی اتوبوس منظره ی بیرون را تماشا کنیم اخبار جدید فیسبوک را می خوانیم یا به جای لذت بردن از شام به تلویزیون خیره می شویم و با حواسپرتی غذا را در دهانمان می چپانیم. فراموش نکنید خیره شدن به فضا و آزاد گذاشتن مغز هم می تواند لذتبخش باشد.

احتمالا با هورمون استرس یعنی کورتیزول آشنایی دارید. چند کاره بودن مغز می تواند سطح این هورمون را در بدن بالا ببرد. در چنین شرایطی مغز بطور مداوم در استرس قرار می گیرد و ما احساس خستگی می کنیم. (شاید اوایل صبح این احساس خستگی را تجربه کرده باشید)

multitasking-man

آیا می دانید بزرگترین باعث و بانی حواس‌پرتی ما چیست؟

ایمیل های خوانده نشده! بعضی از تحقیقات ثابت کرده اند که حتی با وجود شرایط برای انجام دادن چند کار بصورت همزمان، فکر کردن به ایمیل های خوانده نشده IQ را تا ده نمره پایین می آورد و مدام باعث حواسپرتی می شود. جالب است بدانید بیشتر کارمندان 28 درصد از زمان خود را به چک کردن ایمیل های جدید می گذرانند. شاید ایمیل برای ما دردسر ساز باشد ولی اس ام اس حتی از آن هم بدتر است چون همه ی ما به دنبال یک پیام جدید زمان زیادی را به نگاه کردن به گوشی تلف می کنیم.

چاره چیست؟

اگر می خواهید میزان حواسپرتی ها را به حداقل برسانید برای ساعت هایی که ایمیلتان را چک می کنید یک برنامه ترتیب بدهید. یا به خودتان قول بدهید که روزی فقط سه بار به اینباکس سر بزنید. به عنوان مثال زمانی که به محل کار می رسید، ساعت ناهار و وقتی که قصد دارید محل کار را ترک کنید. همینطور برای کنار گذاشتن عادت نگاه کردن به گوشی، نوتیفیکیشن آن را قطع کنید و فقط در زمان های مشخصی پیام ها را بخوانید.

انجام دادن چند کار بطور همزمان برای آقایان تاثیر بدتری به دنبال دارد

آقایان در چنین شرایطی تا 15 نمره از IQ پایین تر می روند. یعنی در وضعیت هوشی یک کودک 8 ساله قرار می گیرند ولی نگران نباشید. تحقیقات جدید ثابت کرده اند که این آسیب کاملا موقتی است. دانشگاهی در انگلستان MRI افرادی که با چند ابزار کار می کردند را بررسی کرد. (مثلا کسانی که هنگام تماشای تلویزیون اس ام اس رد و بدل می کردند) نتایج نشان داد که حجم مغز این افراد در قسمت پیشانی از حالت عادی کمتر است و این بخش مسئولیت کنترل احساسات را بر عهده دارد. با وجود تمام این بررسی های انجام شده هنوز به درستی مشخص نیست که آیا این عادت های اشتباه باعث ایجاد آسیب در مغز می شوند و یا عملکرد نامناسب مغز باعث بوجود آمدن این عادت ها هستند. به هر حال به خوبی می دانیم که مدفون کردن مغز زیر انبوه اطلاعات کار درستی نیست.

حالا باید چکار کنیم؟

بهتر است مورد «می توانم روی چند پروژه کار کنم» را به رزومه اضافه نکنید به جای آن برنامه ی جدیدی تدوین کنید. برای چک کردن ایمیل و اس ام اس ساعت تعیین کنید و فقط روی یک پروژه تمرکز کنید.

یک دیدگاه

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *