یکی از بزرگترین دست آوردهای بشر که زندگی ما را در بسیاری از زمینهها تحت تاثیر قرار داده، اینترنت و دنیای مجازی میباشد. در مقالهی حاضر به بررسی ابن موضوع می پردازیم که استفادهی بیش از حد اینترنت چه عواقبی را به همراه دارد و راههای معتاد نشدن به آن چیست. از وقتی اینترنت به ابزاری ضروری در زندگی مدرن تبدیل شده و به آن وابسته شدهایم پیامدی به همراه داشته که اصلا خوشایند نیست و آن افزایش بروز «افسردگی» است. پژوهشهای زیادی در این باره انجام شده که در یکی از آنها تعدادی نوجوان چینی در طول نه ماه (سال ۲۰۱۰) مورد بررسی قرار گرفتند. طبق نتایج محققان، کسانی که به شیوهی نامعقولی از اینترنت استفاده میکنند ۲/۵ برابر بیشتر از بقیه احتمال ابتلا به افسردگی شدید را خواهند داشت. یکی دیگر از پژوهشها نشان داد افرادی که در هفته ۳ تا ۵ بار در اینترنت به جستجوی مطالب در مورد شرایط سلامتی خود میپردازند علائم قابل توجهتری از افسردگی در آنها دیده میشود نسبت به کسانی که گهگاهی از آن استفاده میکنند.
ارتباط اعتیاد به اینترنت و افسردگی
هر چند این تحقیقات تا حدودی هشدار دهنده میباشد اما کارشناسان میگویند فقط کاربرانی که به طور نامعقول از اینترنت استفاده میکنند و به آن معتاد شدهاند در معرض افسردگی قرار دارند نه افراد معمولی. یکی از دکتران بیمارستان «فرندز» در فیلادلفیا، دلایل اصلی آن را بیخوابی یا خواب نادرست میداند. وی میگوید: «علاوه بر بیخوابی مواردی همچون غذا نخوردن سر وقت، ارتباط نداشتن با مردم به صورت رو در رو، گوشهگیری و نبودن در اجتماع، غرق شدن در بازیها و فانتزیهای دنیای مجازی همگی بر رفتار آنها تاثیر میگذارد.»
یکی دیگر از پزشکان خانواده معتقد است: «هر گونه فعالیتی که تعامل افراد را با دیگران، محیط اطراف، رسوم قابل قبول اجتماعی و مسائلی از این قبیل محدود کند منجر به نوعی سندرم محرومیت اجتماعی خواهد شد. این افراد سرانجام دچار نوسانات خُلقی، ضعف در تمرکز، افزایش بیقراری و رفتار پرخاشگرانهی احتمالی میشوند به طوری که نمیتوانند با دیگران به خوبی ارتباط برقرار کنند.»
راههای پیشگیری از اعتیاد به اینترنت
اگر نگران این مساله هستید که استفاده بیش از حد از اینترنت ممکن است شما را به آن معتاد کند و یا خطر ابتلا به افسردگی را در شما افزایش دهد میتوانید از توصیههای زیر کمک بگیرید:
- یکی از سادهترین راههای جلوگیری از بروز این مشکل محدود کردن مدت زمان استفاده از اینترنت است. یکی از متخصصان مدیریت استرس میگوید: «از ان جایی که این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است بهتر است یک تایمر برای خود تنظیم کنید تا به شما یادآوری کند که نباید بیشتر از چند ساعت در دنیای اینترنت باشید.»
- دقت داشته باشید که فعالیت در برنامهها و سایتهای اجتماعی مثل فیسبوک یا توییتر که بیشتر به منظور برقراری ارتباط با دوستان و فامیل است مشکلی ندارد. خطر بروز افسردگی نیز این افراد بسیار کمتر است.
- چنانچه به مرحله ای رسیدهاید که اینترنت را به خواب و غذا ترجیح میدهید و کار و مسؤلیتهای روزمره خود را به خاطر آن عقب میاندازید متاسفانه باید بدانید که مشکل شما جدی است و حتی لازم است با پزشک نیز مشورت کنید.
- راه حل سادهی دیگر این است که از دوستان خود بخواهید مدت زمان آنلاین بودن شما در اینترنت را کنترل کنند مثل پدر و مادرهایی که بر کودکان و نوجوانان خود نظارت دارند.
- زمان و مکان مشخص و صحیحی را برای خوراک خود تنظیم کنید. ورزش کنید. تعامل اجتماعی داشته باشید. در فضای باز زیر نور طبیعی قدم بزنید تا هورمونهای استرس آزاد شوند و سیستم ایمنی بدنتان بهبود پیدا کند.
بنابراین از آن جایی که هر چیزی از جمله اینترنت میتواند به طور بالقوه اعتیاد آور باشد بهتر است میانهروی را رعایت کنید.
One thought on “آیا اعتیاد به اینترنت باعث افسردگی میشود؟”