بعد از کمی تحقیق و جنب و جوش در وب فارسی فهمیدم هنوز چند نکته ی بسیار مهم برای وبلاگ نویسان تازه کار منتشر نشده یعنی این نه که منتشر نشده، مقاله های زیادی هستند اما هیچ کدام اول کار را توضیح نداده اند و فقط به جزئیات پرداخته اند شما قبل از اینکه وبلاگ بنویسید باید بدانید که میخواهید درباره چه بنویسید شاید اولین حرفی که بعد از خواندن جمله پیش گفتید این باشد که: «معلوم است موضوع های پرطرفدار، مثلا ورزشی، خبر، تفریحی و …» اما کاملا در اشتباهید! چرا؟ یک وبلاگ نویس زمانی یک وبلاگ نویس واقعی است که از تمام قلبش آن نوشته را انتشار دهد. شاید برای شما عجیب باشد اما اگر شما نوشته ای را برای خوانندگانتان بنویسید اما خودتان دوست نداشته باشید آن را درک کنید هرگز نتیجه نمیگیرید.
شاید برای همین است که در شغل های سخت 2015 کلمه تولید کننده محتوا جزء شغلهای اول بود چون واقعا کسی که محتوا را تولید میکند مخصوصا اگر با چندین نوع مخاطب پیش رو باشد سخت ترین کار را دارد چون باید در یک مطلب برای 4 تا 5 نوع افکار بنویسید و آن ها را واجب به خواندن آن کند، پس وقتی کلمه تولید کننده محتوا را شنیدید فکر نکنید شما هم همین شغل را به سادگی بدست می آورید. (وبلاگ نویس با تولید کننده محتوا فرق دارد) بگذریم این مقدمه ای بود برای شروع که یکم زیاد از حد شد اما حالا با 9 نکته موثر و پر کاربرد در وبلاگ نویسی برای تازه کاران وبلاگ نویسی شما هستیم.
توجه داشته باشید این نکات همه نکات مفهموی و درکی هستند و لازم نیست آنها را اجرا کنید چون اگر آنها را درک کنید خود به خود در نوشته هایتان تاثیر مگیذارند.
چیزی که عاشقش هستی را بنویس
وبلاگ شما درباره چیست؟ پخت و پز؟ ورزش؟ خبر؟ سرگرمی؟ هر چه باشد برای شماست، پس مطمئن بشید برای شماست! درست است شما شاید وبلاگی داشته باشید که در آن چیزی را که مردم میخواهند مینویسید اما آن وبلاگ مال شما نیست چون از ذهن دیگری استفاده میکنید تا برایش بنویسید و این یعنی وبلاگ برای شما نیست برای همان ذهن دیگری است. ساختن یک وبلاگ بر خلاف تصور خود و دیگران کار های زیادی دارد، پس اگر تحمل ندارید ساعت ها پشت میز بنشینید همین الان دست بکشید. اگر علاقه زیادی به موضوع خود نداشته باشید مطمئن باشید شکست میخورید چه زود چه دیر شکست شما را در بر میگیرد. برای اینکه شکست نخورید باید «چیزی را که عاشقش هستید» را بنویسید. بیخیال همه چیز فرض کنید عاشق خوردن غذا های مختلف هستید. چرا میروید و درباره خبر های اقتصادی مینویسید؟ هر چه که عاشقش هستید نشانگر شما هست پس دروغ نگویید. بنویسید و عشق کنید.
متفاوت باش
حقیقت این است شما هر موضوعی را برای وبلاگ خود انتخاب کنید. عده زیادی قبل از شما درباره آن نوشته اند و الان برای خود کسی شده اند. برای همین وقتی را بگذارید و فکر کنید که چطور وبلاگ شما میتواند متفاوت تر از آنها باشد. برای مثال شما یک وبلاگ هنر های دستی دارید اگر شما بتوانید کاری کنید که دیگر وبلاگ های صنایع دستی انجام نداده اند، انجام دهید میتوانید راحت تر از آنها حتی با پیشینه کمتر از آنها سبقت بگیرید. من چندی پیش درحال توسعه یک وبلاگ درباره خوانندگان زن معروف بودم، این ایده جدیدی نبود و هزاران مطلب و وبلاگ درباره آن بود ولی من تصمیم گرفتم چند چیز جدید و متفاوت که در دیگر وبلاگ ها نیست به وبلاگم اضافه کنم. اولین چیز این بود که من روزانه پست های جدید رو وارد وبلاگم کنم و فقط 2-3 رو از هفته پست نگذارم (بروز تر بودن) دومین کار من که با دیگر وبلاگ ها بسیار فرق داشت این بود که من به وبلاگ نویس های تازه وارد اجازه میدادم ایده هایشان را برایم بگویند و در وبلاگم اجرا کنند. سومین کار من این بود که به موضوعات فراتر از خوانندگان زن بپردازم برای مثال گاهی اوقات به آهنگ سازان، ترانه سرا و … هم اشاره میکردم، سعی میکردم مثل بقیه وبلاگ ها خشک و خالی نباشم. اگر من مایل بودم روزانه پست هایی درباره خواننده ها و آهنگ هایشان بگذارم انجامش میدادم اما من دنبال این بودم هر روز خوانندگان وبلاگم را شگفت زده و سوپرایز کنم. خب بنابراین اگر بخواهید موفق بشوید نباید همیشه به کنار های دروازه شوت بزنید چون دروازه بان منتظر آن هست اما اگر به وسط دروازه شوت بزنید شاید او را غافلگیر کنید.
مثل حرف زدنت بنویس
این موضوع همان چیزی است که هنوز نتوانسته ام در وبلاگ نویسی آن را پیاده کنم. این یکی از عیب های من در وبلاگ نویسی بود البته سعی های زیادی کردم اما یا خیلی خودمونی شد یا خیلی رسمی، من اصولا به زبانی مینویسم که دوست دارم بنویسیم. منظور از تیتر این است که نحوه نوشتنتان را درست کنید برای مثال شما میتوانید بگویید : «حرف هایتان را بگویید» یا «حرفت رو بزن» خب این بسته به موقعیت وبلاگ نویسی فرق میکند اما بنظر من نوشته هایتان را طوری بیان کنید که نه خیلی خودمونی باشند و نه خیلی رسمی و خشک… این بهترین نحوه نگارش یک متن است.
محتوای خوب، کلید است
دوست ندارم دیگه رقابت بین لینک بیلدینگ و محتوا را به یاد بیاورم. چون هر کس یک چیز میگفت و دلیل قانع کننده ای هم نداشت. برای همین باید فقط از حرف خود گوگل پیروی کرد که گفت محتوای خوب؛ کلید است. من هم به این باور دارم البته منظورم از محتوای بد محتوای کپی نیست. محتوای کپی در وبلاگ نویسی جایی ندارد چون اسمش نمیشود وبلاگ نویسی اگر بخواهیم اسمی برایش بنویسیم میشود کپی نویسی. منظور از محتوای بد یعنی محتوایی که تولید شده اما پر از اشتباه است. منظورم این است که اگر شما یک مقاله بخوانید که بگویید سامانیان قبل از هخامنشیان بودند میشود محتوای بد، اشتباه که در وبلاگستان فارسی زیاد از این نوع نیست معمولا محتواهای وبلاگستان ناقص هستند اما اشتباه نیستند. (البته وبلاگ نویسان حرفه ای هم در وبلاگستان داریم که آن مطالب را تکمیل کرده اند، اما حقیقت را نمیتوان پنهان کرد) در کل محتوای خوب میتواند شما را موفق کند.
تحقیق و پژوهش
اکثر وبلاگ نویسان ایرانی بدون اینکه بدانند چی می نویسند آن را میگوییند اما بدون هیچ منبع و مدرکی! البته شاید هم درست بگویند اما من در اکثر وبلاگ های خارجی وقتی مطلبی را میخوانم معمولا بعد از گفتنشون یک مدرک هم می آورند که آدم واقعا خوشحال میشود اما اگر شما مدرکی نمیتوانید رو کنید حداقل قبل از نوشتنش درباره اش چند مقاله بخوانید و مطمئن شوید دارید درست را به مردم میگویید. تحقیق و پژوهش یکی از مهم ترین کار ها قبل از انتشار و نوشتن یک مطلب است که حتما به آن عمل کنید.
دوستان جدید بسازید
درباره اینکه با خوانندگان وبلاگتان دوست بشوید، دوست های بیشتر نشان دهنده خواننده بیشتر است. برای آنها ایمیل بزنید و خبر بدهید نوشته جدیدی در وبلاگ منتشر دادید. گاهی اوقات اگر لازم شد از آنها حتی یاد بگیرید. چه اشکال دارد ؟ یاد گرفتن که عیب نیست، ندانستن عیب است.
کار خوب را انجام بده
اگر با این عنوان مواجه شدید و فکر کردید که باید پولی رو به موسسات خیریه بدهید در اشتباهید. هر چند خوب است این کار را بکنید. اما منظور از این جمله یعنی کار های فرهنگی انجام بدهید و در کنار نوشته هایتان آن را انشار دهید. برای مثال یک روز با کمپین کمک به محیط زیست به طبیعت بروید و در همان حین از حس و حال آن بنویسید و چند عکسی را منتشر کنید، شاید کسی باشد که در ادامه راه بیاید به شما کمک کند پس از این قبیل کار ها علاوه بر کمک به طبیعت، جامعه و … به وبلاگ نوشتن شما نیز کمک میکند البته سعی نکنید از کار ها سوء استفاده کنید و خود را یک فرد بسیار طبیعت دوست فرض کنید زیرا همه ما آشغال انداختن عادتمان شده و معضلی بد…
جعلی بگویش تا خودت آن را بسازی
آیا این دروغ است؟ فکر نکنم آن را دروغ خطاب کنیم. حدس من این است در بعضی شرایط دروغ باشد. اما منظور من این است که آنچه قرار است در آینده داشته باشید را همین الان بگویید تا آن را بسازید و این یعنی اعتماد به نفس بیش از حد برای شکست نخوردن، وبلاگ شما شاید به اندازه نخود باشد اما شما آن را بهترین وبلاگ فرض کنید. اینطوری میتوانید بهترین نتیجه را بگیرید، حس میکنید که دارید واقعا تلاش میکنید که بهترین بمانید و این بخاطر این است که رسیدن به بهترین رتبه راحت است اما ماندن درش سخت تر است و اگر شما فرض کنید بهترین رتبه را دارید سعیتان را بیشتر میکنید که در آن بمانید.
از مهارت عکاسی استفاده کنید
این مورد نیازی به توضیح ندارد! چون چندین و چند بار گفته شده در وبلاگتان برای پست هایتان از عکس مرتبط استفاده کنید. اگر بلدید عکاسی کنید و دوربین خوبی دارید که دست به کار شوید و توی شهر چند قدمی بردارید و از موضوعات خود عکس بگیرید و در نوشته هایتان از آن استفاده کنید و اگر هم دوربین خوب ندارید از گوشی همراهتان شروع کنید و با آن عکاسی کنید. اگر هم اصلا حال و حوصله آن را ندارید با جستجو توی اینترنت به عکس های خوبی دسترسی پیدا می کنید که میتوانید از آن ها استفاده کنید اما اگر عکس هم از خودتان باشد بهتر است.
آخرین گفته ام این است که این نکات، نکاتی نیستند که باید از آنها استفاده کنید. اینها نکاتی هستند که اگر استفاده نکنید یعنی وبلاگ نویس نیستید. این ها همه برا اول کار هستند و هنوز بعضی از افرادی که سال ها است وبلاگ نویسی میکنند آنها را انجام نمیدهند پس سعی کنید شما جزء آنها نباشید. موفق باشید.