یکی از روش‌های بازاریابی، ایمیل مارکتینگ یا ارسال انبوه ایمیل است. به جرات و بدون تعارف می‌توان گفت که نحوه نگارش اکثر این ایمیل‌ها افتضاح است. یک نمونه ایمیل بی‌کیفیت می‌تواند نمونه خوبی برای آموزش باشد. چرا که به شما یاد می دهد که در نوشتن یک ایمیل چه کارهایی نباید کرد! ضمن این که شما را تشویق می کند سطح نوشتاری خود را ارتقا دهید. آیا واقعا تکنیک‌های سازنده‌ای وجود دارد که بتوان بر مبنای آن ایمیل های متقاعد کننده و اثر بخش ایجاد کرد؟

جواب مثبت است. یک تکنیک ساده و قدرتمند با نام AIDA در ایمیل مارکتینگ موجود است که برای تمامی روش‌های تبلیغاتی و بازاریابی در انواع رسانه‌ها بیش از یک قرن کاربرد داشته است.

حروف تشکیل دهنده AIDA بر مبنای چند مفهوم است. حرف A بیانگر Attention یا همان جلب توجه است. حرف I از واژه Interest به ایجاد علاقه‌مندی دلالت دارد. حرف D اولین حرف کلمه Desire مبین تامین رضایت است و حرف A آخر که از کلمه Action گرفته شده به معنای عمل است. این 4 ماده اولیه با هم ترکیب می‌شوند تا حواس مخاطب شما را به خود معطوف کنند. بدین وسیله مخاطب شما که یک مشتری بالقوه است میتواند به یک مشتری بالفعل تبدیل شده و از شما خرید کند، پست وبلاگ شما را بخواند و یا فرم نظر سنجی مورد نظر را پر کند.

A: جلب توجه (Attention)

بدیهی است که برانگیختن توجه افراد بخش کلیدی بازاریابی و تبلیغات است. مردم امروز سرشان شلوغ‌تر از آن است که به راحتی بتوان نظر آن ها را به خود جلب کرد.

آن‌ها وقتی اینباکس ایمیل خود را چک می‌کنند و یا اعلان های شبکه‌های اجتماعی را می بینند، نگاهشان بسیار گذرا و باعجله است و در یک لحظه خیلی کوتاه تصمیم می‌گیرند که کدام ایمیل را باز کنند و یا کدام پیام را بخوانند. (اگر دقت کنید، می‌بینید که خود شما هم از این قاعده مستثنی نیستید!) به همین دلیل انتخاب یک عنوان مناسب برای ایمیل مهم‌ترین قسمت کار است.

پس در انتخاب عنوان مطمئن شوید که عنوان انتخاب شده به اندازه کافی جذابیت دارد که مخاطب را به باز کردن ایمیل تشویق کند. عنوان می‌تواند به شکل یک کلمه و یا یک خط جمله باشد. (به عنوان مثال: «سلام کمک کنید 690 میلیون دلار جمع کنیم»). عنوان، هر چه که هست باید مخاطب را ‌وسوسه کند تا متن داخل ایمیل را بخواند.

پس در ایمیل دو خط اول خیلی حیاتی است: اولی موضوع ایمیل و دومی سرخط ایمیل است که در پیش‌نمایش کنار عنوان دیده می‌شود. عنوان ایمیل حکم جرقه اولیه را دارد.حالا نوبت سرخط است که مخاطب را برای ادامه همراه کند.

I: ایجاد علاقه (Interest)

به بیانی ساده، علاقه قسمت گوشتی ایمیل شماست.

دامنه توجه انسان امروزی سطحی و گذراست. توئیت‌ها، تب‌ها، اپلیکیشن‌ها، اخبار تازه‌ی Reddit، همه و همه مغز ما را در معرض حواس‌پرتی‌های پشت سر هم می‌دهد. پس کار شما در مرحله جلب توجه تمام نشده است. شما توجه مخاطب را جلب کرده‌اید، حالا باید او را نسبت به خود وفادار سازید!

مطمئن شوید که محتوای ایمیل شما اصیل و غیرکلیشه‌ای بوده و از بار آموزشی لازم برخوردار است. ضمن این که برای مخاطب خواندنی و لذت بخش باشد. داستان سرایی تمام گزینه های دیگر را مغلوب می‌کند. پس برای جذب مخاطب به دنبال تحویل یک مشت جملات مسخره و بی‌معنی به خواننده نباشید.

به عنوان مثال، برای معرفی قابلیت جدید یک دستگاه به جای توضیح و تفسیر، می‌توان نقاشی صحنه‌ای را گذاشت که تمام مزایای آن را نشان دهد. و یا می‌توانید درس ارزشمندی را که از یک سخنرانی یاد گرفته اید با مخاطب خود در اشتراک بگذارید.

D: هدف (Desire)

این بخش، قسمتی است که پل ارتباطی بین شما و مخاطب را هموارتر می‌کند و حتی می‌تواند در حد یک خط نوشته باشد و تیر شما را قبل از این که مخاطب را از دست بدهید، به هدف بزند.

همیشه بدانید که مخاطبان از شما چه می‌خواهند. ممکن است آن‌ها خواهان فروش بیشتر، کالای متنوع‌تر و مشتری‌های راضی‌تر باشند و یا تصمیم داشته باشند در زمینه‌ای که وارد هستند خود را ارتقا دهند و در کنارش به دیگران هم کمک کنند. هر چه بتوانید نیاز مخاطب را بهتر کشف کنید، طبیعتا نتیجه بهتری خواهید گرفت.

A: عمل (Action)

در ایمیل خود فقط یک بار از مشتری بخواهید با شما وارد تعامل شود. قرار نیست از افراد چیز زیادی بخواهید. درخواست‌های بیش از حد نه تنها حالت پررو بودن دارند! بلکه انگیزه‌ی مخاطب را برای برقراری ارتباط با شما ضعیف می‌کند.

پس بیایید روی نتیجه متمرکز شوید و خواسته‌ی خود را با عبارت های کوتاه مطرح کنید. البته سعی کنید جملات کوتاه شما محدود به این عبارات مرسوم نباشد: «ثبت نام کنید»، «دانلود کنید» یا «بیشتر بخوانید». شما می‌توانید با افزودن یک پیش‌زمینه‌ی کوتاه بر روی کلید، برای محتوای خود ارزش‌گذاری کنید.

به عنوان مثال به جای استفاده از «ورود به سیستم» می توانید از این عبارت استفاده کنید: «به سیستم وارد شوید تا مسابقات برتر خود را ببینید» و یا حتی یک عبارت ساده تر: «برترین مسابقات را در اینجا تماشا کنید» و یا به جای به کاربردن «حالا دانلود کنید» از عبارتی مانند «یاد بگیرید که چطور پست‌های فوق العاده وبلاگی بنویسید» استفاده کنید.

تمرین کردن AIDA

حالا نوبت آن است که از روش AIDA در ایمیل مارکتینگ استفاده کنیم:

یکی از افراد برجسته‌ای که در زمینه ایمیل مارکتینگ فوق‌العاده عمل کرده است خانم «آدا بیرنر» است. آدا مدیرعامل و موسس سایت آموزشی Skillcrush است. او در این پلت‌فرم آنلاین فضایی را ایجاد کرده است که افراد بتوانند مهارت‌های دیجیتالی خود را افزایش دهند و با کمک آن صاحب شغل شوند. ایمیل های این خانم، پرانرژی و جذاب است.

در ادامه به بخش‌هایی از یک نمونه موفق AIDA در ایمیل مارکتینگ اشاره می کنیم:

3 گام در نوشتن یک رزومه که شما را به شغل رویایی خود در دنیای تکنولوژی می‌رساند (متن کامل ایمیل را می توانید در اینجا مشاهده کنید.)

جلب توجه

به خط اول متن ایمیل که در پیش‌نمایش اینباکس آمده، توجه کنید: «رزومه قدیمی شما دیگر ارزشی ندارد»

1

 موضوع و سرخط برای مخاطبی که قصد رها کردن شغل خود را دارد کاملا جذاب و اغواگر است و او را ترغیب می کند که برای بهبود رزومه‌اش روی عنوان کلیک کند.

2

به مقدمه‌ی شروع متن هم توجه کنید. در این قسمت نویسنده موفق شده که توجه خواننده را به خود میخکوب کند: «آیا تمام مشاغل مربوط حوزه تکنولوژی شما را عصبی می‌کند؟» این جمله با حروف بزرگ و برجسته نوشته شده است تا بر روی نگرانی‌های مخاطب انگشت بگذارد.

ایجاد علاقه

در این بخش آدا توضیحات خود را مبنی بر این که چطور یک رزومه متفاوت می‌تواند باعث تغییر شود را ارائه می‌دهد. همان‌طور که در دنیای امروز رزومه‌های سنتی کاغذی جای خود را به رزومه های دیجیتال داده‌اند، برای دستیابی به یک شغل در دنیای تکنولوژی لازم است که تجربه‌های مربوط به آن را کسب کنید.

3

 قرار دادن تصویر در میانه ی متن تاثیر موثرتری نسبت به درج آن در ابتدای متن دارد. چرا که باعث می شود بین بخش معرفی و ادامه متن فاصله مطلوبی ایجاد شود.

هدف + عمل

در اینجا آدا احساسات خواننده را نشانه می گیرد این احساسات می‌توانند شکلی از عدم قطعیت یا نقطه نظر مخاطب باشند. حالا دیگر کش دادن بحث در مورد رزومه بیخود و آزاردهنده است! به طور قطع افراد از این روند استقبال نخواهند کرد.

4

قرار نیست ایمیل با یک عبارت دستوری و بی مزه «ویدیوی ما را تماشا کنید» به اتمام برسد. در اینجا لازم است به مخاطب یادآوری کنیم که برای چه ایمیل را خوانده و نیاز او چه بوده است. قرار است او گام‌های به روز کردن رزومه اش را یاد بگیرد. پس بدون این که حالت درخواست ایجاد کنیم، خود مخاطب را به سمتی که می‌خواهیم،  سوق خواهیم داد.

یک بازاریابی موثر و قانع کننده از طریق ایمیل مارکتینگ واقعا سخت است. چرا که باید آنقدر حرفه ای و خبره عمل کنیم تا در میان هزاران هزار صدا، صدای ما نیز شنیده شود و مخاطب به سمت ما بیاید.

One thought on “چگونه در ایمیل مارکتینگ حرفه ای عمل کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *