برای گسترش کسب و کار خود در فضای مجازی باید راه درازی طی کنید و دست به دامان شیوههای مختلفی شوید، یکی از موفقترین شیوهها ایجاد محتوا در زمینه کاری مربوط است، انتشار محتوای تولید شده در شبکههای اجتماعی باعث میشود در لحظه افراد زیادی محتوای ایجاد شده را مشاهده و به وبسایت شما هدایت شوند. این امر باعث میشود ترافیک سایت بالاتر رفته و در نتیجه سرویس یا کالای ارائه شده در وبسایت با فروش بیشتری روبرو شود. با این حساب به این نتیجه میرسیم که تولید محتوا امر بسیار مهمی است، به این ترتیب باید همیشه بازخورد محتوای ایجاد شده را زیر نظر داشته باشیم.
پس از به اشتراکگذاری محتوا در شبکههای اجتماعی این سوال پیش میآید که محتوای تولید شده توانسته نظر خوانندگان را جلب کند؟ آیا به اندازهای جذاب بوده که خوانندگان آنرا به سایر دوستان خود به اشتراک بگذارند؟ آیا این محتوا قادر بود ارزش اقتصادی ایجاد کند؟
به همین منظور در این مطلب به راههای منحصر به فردی اشاره میکنیم که برای ارزشیابی محتوای به اشتراک گذاشته شده در شبکههای اجتماعی کاربرد دارد.
با این حساب چهار فاکتور اساسی را باید برای ارزشیابی محتوا در نظر گرفت:
میزان گفتگوهایی که پس از مطالعه محتوا، کاربران با یکدیگر انجام میدهند
در شبکههای اجتماعی نظیر فیسبوک، گوگل پلاس و لینکدین این گفتگوها در غالب نوشتههایی در زیر محتوا (Comment) انجام میشود.
به اشتراکگذاری مجدد محتوا
اگر محتوای ایجاد شده نظر کاربران را جلب کند آنرا با دوستان خود به اشتراک میگذارند، به همین منظور میزان به اشتراک گذاشتن محتوا یا توییت کردن مجدد آنرا باید زیر نظر گرفت.
تایید محتوای به اشتراک گذاشته شده
اگر محتوا باب دل کاربران باشد از آن تعریف و تمجید میکنند، این امر در شبکههای اجتماعی با پسند کردن یا همان لایک انجام میشود.
ارزشگذاری اقتصادی محتوا
هر محتوایی که ایجاد میشود در بازههای زمانی کوتاه مدت و بلند مدت باید توجیه اقتصادی داشته باشد، بنابر این ابزاری برای بررسی این فرآیند لازم به نظر میرسد.
همانگونه که در جریان قرار گرفتید بررسی و زیر نظر گرفتن این موارد کار آسانی نیست به خصوص اگر حجم زیادی از محتواهای مختلف را در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذارید. موارد ذکر شده برای اولین بار حدود سه سال پیش از جانب Kaushik به عنوان یکی از فعالان بازاریابی دیجیتال مطرح شد و از آن زمان تاکنون توسط افراد مختلفی به کار گرفته شده و به قول معروف آزمایش خود را پس داده است. جالب اینجاست که حتی ابزارهایی نیز برای بررسی این موارد ابداع شده است. از طرف دیگر این ۴ نکته را میتوان در هر شبکه اجتماعی لحاظ کرد.
با در نظر گرفتن توضیحات بالا و اهمیت زیر نظر گرفتن روند به اشتراک گذاری محتوای ایجاد شده در شبکههای اجتماعی به ۵ روش اشاره میکنیم که در این فرآیند میتواند راهگشای شما باشد.
۱. ایجاد یک فایل صفحهگسترده (اکسل)
پیشنهاد میکنیم فایل صفحهگستردهای را که از پیش طراحی شده است در اینجا بررسی کنید. جالب است بدانید راههای زیادی برای استخراج اطلاعات لازم در خصوص محتوای ایجاد شده در شبکههای اجتماعی وجود دارد، برای نمونه میتوان به ابزار Buffer اشاره کرد، این ابزار اطلاعات زیادی را به ازای هر پروفایل استخراج میکند.
پس از اینکه این اطلاعات به دست آمد کافی است تا میزان گفتگوهایی را که در خصوص یک محتوا بین کاربران صورت گرفته را جمع کرده، تعداد به اشتراک گذاری مجدد محتوا را محاسبه کنید، تعداد لایکها را بشمارید تا از وضعیت محتوایی که ایجاد کردهاید کاملا باخبر شوید. لازم به ذکر است که پس از انجام این موارد در بازه زمانی طولانیتری میتوان میزان ارزشگذاری اقتصادی محتوا را مشخص کرد.
۲. رتبهبندی محتوای ایجاد شده
بنا به نوع کار و محتوایی که ایجاد شده میتوان آنرا رتبه بندی کرد. در بیشتر مواقع، میزان کامنتها،تعداد به اشتراک گذاری محتوا، تعداد بازدید، میزان زمانی که کابران به مطالعه محتوا اختصاص دادهاند را میتوان برای رتبهبندی کلی محتوا در نظر گرفت. به این ترتیب میتوان برای هر کدام از موارد ذکر شده امتیازی را مشخص کرده و سپس این امتیازها را با هم جمع کنید، عدد بدست آمده از کیفیت و محبوبیت محتوای شما خبر میدهد. به این ترتیب محتواهایی را که در یک هفته ایجاد کردهاید به راحتی قادر هستید محک بزنید.
برای نمونه محتوایی که بیشتر از ۵۰ امتیاز کسب کرده در رده بالاتر از متوسط و محتوایی که امتیازی کمتر از ۵۰ کسب کرده در رده زیر متوسط قرار میگیرد. برای اینکه از این فرآیند تصور بهتری داشته باشید پیشنهاد میکنیم این فایل صفحهگسترده را مشاهده و بررسی کنید. این فایل مربوط به یکی از پروژههای تولید محتوا در Buffer است.
همانگونه که مشاهده میکنید در این فایل اطلاعات با جزئیات کامل و رنگبندی مشخص شده است تا به راحتی بتوانید از ارزشگذاری محتوای تولید شده مطلع شوید. برای نمونه میتوانید تعداد کلیکهایی را که یک محتوا داشته با سایر محتواهای ایجاد شده مقایسه کنید. ممکن است استخراج اطلاعات و مرتب کردن آنها در فایل صفحهگسترده در نگاه اول دشوار به نظر بیاید؛ اما امکانات شخصی سازی و گزارشهایی که از فایل ایجاد شده بدست میآید به زحمتی و وقتی که صرف شده میارزد.
۳. مرتب کردن ستونها
تا اینجا به مطالبی اشاره کردیم که ممکن است برای شما کمی سخت و دشوار به نظر بیاید؛ اما بد به دل خود راه ندهید چرا که موردی که در اینجا به آن اشاره میکنیم راحت و ساده است. اگر دقت کرده باشید در چند قسمت این مطلب به ابزار Buffer اشاره شد، این ابزار آنلاین وظیفه آنالیز اطلاعات بدست آمده از شبکههای اجتماعی در خصوص محتوای ایجاد شده را به عهده دارد. به شما هم پیشنهاد میکنیم برای آنالیز محتوای خود در شبکههای اجتماعی از Buffer کمک بگیرید همانگونه که اشاره شد این ابزار به شما کمک میکند تا اطلاعات مورد نیاز خود را در قالب فایل صفحهگسترده دانلود کرده یا اینکه به صورت آنلاین آنها را بررسی کنید.
با بررسی این اطلاعات قادر هستید بهترین زمان را برای پست کردن محتوا بدست آورید و موضوعهای پرطرفدار را مشخص کنید. تشخیص نوع محتوای پرمخاطب نیز مهم است، برای نمونه ممکن است کاربران شما به محتوای تصویری تمایل بیشتری نشان دهند در صورتی که کاربران یک کمپین دیگر تمایلی به محتوای متنی داشته باشند.
اطلاعات دیگری نظیر میزان به اشتراک گذاری محتوا نیز از طریق این ابزار به راحتی قابل بررسی است.
۴. بررسی تاثیر اقتصادی محتوای تولید شده
تا اینجا بیشتر به مورادی اشاره شد که به بررسی کیفیت محتوا میپرداخت؛ اما در این قسمت نوبت به بررسی اقتصادی تاثیر محتوای تولید شده است. برای این کار پیشنهاد میکنیم به کانالها و مسیرهایی که مشتری برای دریافت کالا یا سرویس به وبسایت شما رجوع کرده را به صورت تک به تک بررسی کنید. برای نمونه فرض کنید مشتری سفارشی ۵۰ هزار تومانی در وبسایت شما قرار داده، این مشتری تاکنون ۵ بار به سایت شما مراجعه داشته است، دو مرتبه از طریق شبکههای اجتماعی، دو مرتبه از طریق موتورهای جستجو و یک بار هم از طریق بازاریابی بوسیله ایمیل. به این ترتیب باید مبلغ ۵۰ هزار تومان را بین کانالهای مختلف جذب مخاطب تقسیم کرد، در نمونه بالا، سهم شبکههای اجتماعی ۲۰ هزار تومان، سهم موتورهای جستجو ۲۰ هزار تومان و سهم ایمیل مارکتینگ ۱۰ هزار تومان میشود. پیشنهاد میکنیم این روند را برای تمامی سفارش یا کالاهایی که در وبسایت در بازه زمانی یک ماهه صورت میگیرد انجام دهید. به این ترتیب قادر هستید آمار دقیقی را از میزان تاثیر گذاری اقتصادی محتوای به اشتراک گذاشته شده در فضای مجازی بدست آورید. برای تشخیص و بررسی دقیق شبکهای که باعث هدایت مشتری به وبسایت شما و در نهایت درآمد زایی شده نیز میتوان از ابزارهای حرفهای که برای اینکار موجود است استفاده نمود.
به منظور این کار باید رفتار مشتری به طور کامل در فضای مجازی زیر نظر گرفته شود. ابزار گوگل آنالیتیکز (Google Analytics) گزینه مناسبی برای اینکار به نظر میرسد، در این زمینه به ابزار آنلاین KISSmetrics نیز میتوان اشاره کرد. این ابزارها کمک میکنند رفتار مشتری را در فرآیند خرید همانند چارت زیر بررسی کنید:
بعد از اینکه تمامی اطلاعات را بوسیله ابزارهای معرفی شده جمعآوری کردید سپس میتوان نگاه جزئیتری به آمار بدست آمده داشت تا درآمد بدست آمده بابت هر سفارش مشخص شود، از طرف دیگر با اتخاذ این شیوه میتوانید شبکههای مختلفی را که انتشار محتوای شما باعث هدایت خریداران به وبسایت شده را بررسی کنید. سپس میتوان گزارشی هفتهای یا ماهانه ترتیب داد و پس از مدتی معیارهایی از میزان فروش تولید محتوا بدست میآورید، به این ترتیب در آینده راحتتر میتوان برای فرآیند بازاریابی دیجیتال خود برنامه ریزی کنید.
۵. گروهبندی و ایجاد صفحهگستردهای برای زیر نظر گرفتن میزان ترغیب خریدارن
برای بررسی هر چه دقیقتر فرآیند تولید و به اشتراک گذاری محتوا پیشنهاد میکنیم صفحهگسترده کاملی را ایجاد کنید، در این فایل میتوان تمامی فرآیند قرار دادن محتوا در شبکههای اجتماعی را ارزشیابی کرد. در این فایل صفحهگسترده ۱۴ متغیر مختلف به ازای هر پست قرار داده شده در شبکههای اجتماعی را مشخص کنید. این متغیرها عبارت است از:
- تاریخ؛
- شبکهای که محتوا در آن قرار داده شده است؛
- گروهبندی محتوا؛
- گروهای زیر مجموعه؛
- هدفبندی؛
- میزان ترغیب مشتری؛
- اطلاعات مِتا تَگ؛ (Meta-Tags)
- تعداد پستها؛
- تاثیر محتوا؛
- تعداد کامنتها؛
- میزان لایکها؛
- تعداد اشتراک گذاری محتوا؛
- تعداد کلیکهایی که بر روی لینک زده میشود؛
- جمعبندی کلی؛
در بین تمامی این ستونهایی که از آنها نام بردیم پیشنهاد میکنیم به ستون میزان ترغیب مشتری (Call to action) و ستون گروهبندی،توجه ویژهای داشته باشید. ذکر این نکته نیز لازم است که اطلاعات ستون گروهبندی و ستون گروههای زیر مجموعه را میتوان با ستونی که برای بررسی تگها اختصاص دادهاید در بسیاری از مقایسهها برابر دانست. ستون گروهبندی مشخص میکند که کدام زمینه خاص در تولید محتوا بیشتر به مذاق کاربران خوش آمده است. ستون گروههای زیر مجموعه نیز اطلاعات دقیقتری را از سلیقه کاربران در خصوص محتوای تولید شده به اختیار میگذارد. در قسمت ترغیب مشتری نیز میتوانید اطلاعات بیشتری را در خصوص نوع محتوایی که منجر به خرید شده کسب کنید. نمونههایی از شناختِ میزانِ ترغیبِ مشتری را میتوان تعداد کلیک کاربران بر روی گزینه عضویت یا Subscribe، انتخاب گزینه مطالعه بیشتر (Read More) و انتخاب گزینه خرید (Buy Now) دانست. در بین ستونهایی که در فایل صفحهگسترده ایجاد کردهاید به ستون هدفبندی و متا تگها نیز توجه داشته باشید. اگر هم حوصله ایجاد فایل صفحهگسترده را ندارید، پیشنهاد میکنیم نمونهای که از پیش ایجاد شده را در اینجا مشاهده کنید.
به این ترتیب تنها کافیست قسمتهای مشخص شده را با توجه به شیوهای که ذکر شد پر کنید. ناگفته نماند که ابزارهای Twitter Analytics و Facebook Insights قسمتی برای گرفتن خروجی از اطلاعات پستهای شما دارند و این امر در فرآیند جمعآوری اطلاعات و پر کردن فایل صفحهگستردهای که اشاره کردیم کمک میکند. در نهایت پس از اینکه اطلاعات را در یک فایل صفحهگسترده جمعآوری کردید به راحتی قادر هستید عملکرد پستهایی را که در هر شبکه اجتماعی گذشتهاید را با توجه به پارامترهایی که ذکر شد بررسی کنید. به این ترتیب در آینده میتوانید برنامه دقیقتری برای بازاریابی دیجیتال و فرآیند تولید محتوا داشته باشید.
نتیجه گیری
در این گفتار به ۵ شیوه رایج و کاربردی برای ارزشیابی محتوای قرار داده شده در شبکههای اجتماعی اشاره شد. تجربه نشان داده که راهحل سومی که از آن با نام مرتب کردن ستونها یاد شد از لحاظ سرعت و دقت عملکرد بالاتری دارد و به همین منظور بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. در مجموع باید گفت فرآیند تولید محتوا کار سخت و زمانبری است و با حساب زیر نظر گرفتن عملکرد محتوای به اشتراک گذاشته شده در شبکههای اجتماعی امری واجب و ضروری به نظر میرسد.
در پایان ذکر این نکته نیز لازم است که بدون شک راههای دیگری نیز برای ارزشیابی محتوای به اشتراک گذاشته شده در شبکههای اجتماعی وجود دارد که در اینجا به آنها اشاره نشده است، با این حساب اگر شیوه دیگری میشناسید خواهشمندیم آنرا با ما و سایرین در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.
سلام
مقاله ی بصورت خوبی رو منتشر کردید، ممنونم. من برای اینستاگرام از ابزار Iconosquare استفاده میکنم که بمن در تحلیل رفتار مخاطبان خیلی کمک میکنه ، اینکه چه هشتگ و محتوایی در چه زمانی بهتر است منتشر بشه و … در مورد بحث بررسی تولید محتوای و فروش یک محصول، اون بخشی که در شبکه های اجتماعی هست از طریق hootsuite , buffer انجام میدم و اون بخشی که در سایت خودم هست و می خواهم خیلی دقیق call to action رو اندازه گیری کنم و براساس شاخص هایی که تعریف کردم ، بررسی کنم از وی دش – vdash.ir استفاده میکنم که البته یه سری موارد مربوط به تحلیل های کل فروشگاه م رو از اون میگیرم.