وقتی یک کاربر فیس بوک از دنیا می رود دو گزینه وجود دارد:
- یا صفحه کاملا پاک می شود
- یا به صورت یک یادبود باقی می ماند
در ماه آوریل همسرم را از دست دادم و درخواست های زیادی برای فیس بوک فرستاده ام که بتوانم صفحه ی او را در اختیار بگیرم و به یک یادبود تبدیل کنم. ترجیح می دهم به جای اینکه صفحه ی او پاک شود به یک یادگاری تبدیل شود و جایی برای نوشتن پیام و خاطره هایی از او باقی بماند. مخصوصا برای دو پسرم که 9 و 13 ساله هستند.
هربار که فرم فیس بوک را پر می کنم به من اعلام می کند که به زودی با من تماس می گیرند ولی تا به حال هیچ گاه این اتفاق نیفتاده. دقیق نمی دانم چطور باید از فیس بوک کمک بگیرم. سعی کردم از طریق فرم بازخورد ها و توییتر با آن ها تماس بگیرم ولی به هیچ نتیجه ای نرسیدم.
احتمالا اعلام ضعف سرویس فیس بوک در روزنامه گاردین می تواند منجر به پاسخی از جانب فیس بوک شود ولی باز هم جای تردید باقی می ماند. در هر صورت حق با شما است. برای یک کاربر و یا روزنامه نگار معمولی هیچ راهی برای دسترسی به فیس بوک وجود ندارد. تنها کاری که می توانید انجام دهید این است که روند انجام کار را تکرار کنید تا جایی که در نهایت پاسخی دریافت کنید.
شرکت هایی که بر اساس وب تاسیس شده اند و مانند فیس وک و گوگل بیشتر از یک میلیارد کاربر دارند، به ماشین ها وابسته هستند و بعضی از فعالیت های آن ها در فیلیپین انجام می شود. این مسئله در یکی از مقاله های اخیر WIRED به چاپ رسیده است. فیس بوک تیمی از افراد را به بررسی یادبود ها اختصاص داده است. فیس بوک به شما پیشنهاد می دهد که یک لینک مربوط به گواهی فوت یا سندی مربوط به آن را ارائه دهید. در فرم مربوطه نوشته که ارائه ی این مدرک به خواست خود شما بستگی دارد ولی پیشنهاد می کنم که حتما این مدارک متقاعد کننده را بفرستید. در غیر اینصورت ممکن است که فیس بوک خواسته ی شما را در نظر نگیرد. چون فرم پر شده می تواند به اشتباه فرستاده شود و یا حتی یک شوخی ساده باشد.
روبرو شدن با این تقاضا می تواند یک مشکل عمده برای فیس بوک محسوب شود. بعلاوه هر چقدر کابرانی مسن بیشتر به فیس بوک ملحق شوند انجام این فرآیند مشکل تر می شود. با انجام محاسباتی به این نتیجه رسیده اند که تا پایان سال حدود 3 میلیون کاربر فیس بوکی از دنیا می روند یعنی در هر هفته 60000 نفر. اگر فیس بوک برای اینکه یک حساب کاربری را به یادبود تبدیل کند به 6 ماه زمان نیاز داشته باشد انجام این کار اصلا امکان پذیر نخواهد بود.
اگر هیچ کس با فیس بوک تماس نگیرد و یا فیس بوک نتواند به درستی به تقاضای کاربران پاسخ دهد، حساب کاربری تا همیشه فعال باقی خواهد ماند. مشکل اصلی این است که ممکن است این صفحه هک شود و برای فرستادن اسپم و یا در مواردی بدتر از آن استفاده شود.
پاک شدن و یا یادبود شدن
دو گزینه برای شما وجود دارد: می توانید صفحه ی متعلق به فرد را پاک کنید و یا آن را به یادبود تبدیل کنید.
اگر تصمیم بگیرید که می خواهید حساب کاربری را پاک کنید تمام نظرات، عکس ها و … پاک می شود. مگر اینکه از راه قانونی وارد شوید و آن ها را حفظ کنید. ولی در این حالت مشکلات امنیتی پیش می آید. فیس بوک می گوید: نگه داشتن محتوای صفحه یه روند طولانی مدت است و برای این کار به دستور دادگاه نیاز دارید.
در صورتیکه تصمیم بگیرید که صفحه را به یادبود تبدیل کنید فیس بوک تغییراتی در آن بوجود می آورد که برگشت پذیر نیست:
- هیچ کس نمی تواند با وارد کردن رمز عبور به حساب کاربری وارد شود.
- نمی توانید محتوایی که در حال حاضر روی صفحه ی شخص وجود دارد را تغییر دهید، اضافه و یا پاک کنید. ضمنا اضافه شدن دوستان جدید و حذف آن ها هم امکان پذیر نمی باشد.
- فعالیت های خودکار مثل پست هایی که بصورت روزانه فرستاده می شدند (طالع بینی و…) از آن به بعد فرستاده نمی شوند.
- حساب های کاربری که به حالت یادبود در می آیند دیگر در بخش های عمومی فیس بوک نمایش داده نمی شوند. مثل بخش یادآوری روز تولد، افرادی که ممکن است بشناسید و یا در جست و جو ها.
- صفحه ی یادبود تنها توسط دوستان تایید شده قابل دسترسی و مشاهده هستند.
در نهایت محتوای اصلی صفحه باقی خواهد ماند و با توجه به تنظیمات صفحه ی فردی که فوت شده، دوستان او می توانند روی تایم لاین صفحه ی یادبود خاطره بنویسند.
اگر به حساب کاربری فردی که فوت شده دسترسی دارید می توانید به آن وارد شوید و برخی از مطالب را پنهان و یا کاملا پاک کنید. مثلا پست های نا مناسب که روی صفحه ی اصلی حساب کاربری نمایش داده می شوند. ولی این کار ریسکی است چون فیس بوک از ابتدا گفته بود که اگر کسی به حساب کاربری فرد دیگری وارد شود قوانین وبسایت را نقض کرده است. ولی فیس بوک صفحات فعال را پاک نمی کند ولی در صورتیکه بعد از اعلام تاریخ فوت فعالیتی در وبسایت مشاهده شود شک و شبهه بوجود می آید.
همچنین می توانید یک صفحه ی یادبود جداگانه راه اندازی کنید. ولی لازمه ی این کار این است که زمان کافی داشته باشید تا آن را اداره کنید. تبدیل صفحه به یادبود این بار اضافی را حذف می کند. در هر صورت برای یادبود شدن صفحه باید سریع عمل کنید. اگر بخواهید بعد از 6 ماه اقدام کنید، درخواست شما غیر قبول خواهد بود.
مسئله تنها فیس بوک نیست. چون همه ی ما چندین حساب کاربری داریم. همچنین بعضی از افراد در هر شبکه اجتماعی چندین حساب کاربری دارند. معمول ترین آن ها حساب های ایمیلی هستند مثل جیمیل هاتمیل و اوتلوک، سرویس های پیام رسان مثل واتس اپ و اسکایپ، سرویس های خرید مثل آمازون و eBay، حساب های دیگری هم هستند مثل اینستاگرم، توییتر، فلیکر، پینترست یا دراپ باکس. کامپیوتر ها و گوشی های هوشمند هم با رمز عبور محافظت می شوند.
اگر بخواهید با تمام این حساب های کاربری همین روند را طی کنید به زمان زیادی نیاز دارید. مخصوصا چون تمام آن ها مانند فیس بوک نیستند.
اگر مایلید همسرتان یا دیگر اعضای خانواده بعد از فوت شما در این مسائل دچار مشکل نباشند بهتر است یک لیست از این وبسایت ها به همراه رمز عبور و ایمیلی که موقع ثبت نام وارد کردید تهیه کنید. می توانید این اطلاعات را بصورت یک نامه در آورید ولی بهتر است که آن را بصورت یک فایل رمزگذاری شده در آورید و رمز آن را در اختیار کسی قرار دهید که مورد اعتماد شما است. در صورتیکه وبسایت ها و یا سرویس هایی وجود دارند که دوست ندارید اعضای خانواده به آن دسترسی داشته باشند می توانید رمز عبور آن را در فایل رمزگذاری شده ننویسید. به جای آن از یک سیستم مدیریت رمزعبور امن استفاده کنید.
تعدادی شرکت آنلاین وجود دارند که می توانند این اطلاعات را برای شما ذخیره کنند. مثل Legacy Locker/Password Box، Data Inheritance، Asset Lock و Cirrus Legacy. ولی استفاده از آن ها خیلی ضروری نیست.
می توانید این اطلاعات را در اختیار یک قیم قرار دهید ولی بهتر است آن را در وصیت نامه ننویسید. چون مشخص نیست در نهایت به دست چه کسانی برسد.