وضعیت بازار اپلیکیشن برای خودرو هم‌اکنون در نابسامانی به سر میبرد، اما این وضعیت به درازا نخواهد کشید.

امروزه مشتریان برای انتخاب خودرو ذهنیت «بهترین تجربه‌ی رانندگی» را کمتر در نظر میگیرند، و بیشتر به دنبال «قابلیت پشتیبانی اپلیکیشنی» هستند. یک فرد آمریکایی دیگر ترجیح میدهد به جای Volvo XC90، خودرویی مانند Honda Pilot را خرید کند، چراکه هوندا میتواند با بلوتوث به گوشی هوشمند وصل شود و همچنین سیستم مسیریابی فوق‌العاده‌ای دارد. برخلاف ولوو که تنها مزیت آن در لذت رانندگی است.

سازندگان اتومبیل متوجه این موضوع شده‌اند که اپلیکیشن‌ها نقش تعیین‌کننده‌تری در انتخاب مشتریان برای خرید خودرو دارند و سعی در ادامه این روند دارند:

car

توسعه‌دهندگان اپلیکیشن‌های موبایل نیز می‌خواهند وارد این عرصه شوند، اما در این میان مشکلاتی نیز وجود دارد. گزارشی از VisionMobile خاطر نشان میکند که در بازار اپلیکیشن‌های خودرو، توسعه‌دهندگان با پراکندگی زیاد، بازارهایی با قابلیت شناسایی کم و ضعف در توزیع و نقدینگی نرم‌افزارشان روبرو هستند.

به طور خلاصه، بازار اپلیکیشن‌های خودرو در حال حاضر بیشتر به یک کابوس میماند، اما با این حال هنوز جای امیدواری هست.

گوشی‌هوشمند می‌تواند ماشین را براند

امروزه بهترین شیوه‌ی اعمال اپلیکیشن‌ها استفاده از سیستم‌های «بهینه‌سازی تجربه‌ی مسافر» یا IVI است. درون بازار IVI، شرکت‌های عقب‌افتاده در صنعت گوشی‌های همراه مثل بلک‌بری (خودروهای QNX) و مایکروسافت (وسایل نقلیه‌ی مجهز به ویندوز) دارای بیشترین سهم هستند، البته سلطه‌ی این شرکت‌ها در این بازار به زودی از بین خواهد رفت.

با توجه به اهمیت تکنولوژی به کار رفته در خودروها و پیشرفت کم فروغ آن، سازندگان اتومبیل بیشتری در حال تمایل به سمت گوشی‌های هوشمند برای ارائه‌ی نوآوری هستند. مردم تمایل کمتری به جدیدکردن خودروهای خود نشان می‌دهند، در حالیکه اسمارت فون‌های خود را تقریبا هر دو سال یک بار عوض میکنند، این مسئله باعث می‌شود که اسمارتفون به هدف مناسبی برای نوآوری در صنعت خودرو مبدل شود. «جان الیس»، مدیر برنامه‌ی توسعه‌ی فورد می‌گوید:

تنها شرکتی که نرم‌افزار را در هسته‌ی مرکزی واحد میگذارد، شرکت خودروسازی “فورد” است. تنها با استفاده از یک سری APIهای معین شما اجازه‌ی دسترسی به این هسته‌ی مرکزی را دارید. ما بر این باوریم که گوشی‌های موبایل اجازه‌ی کنترل این هسته را دارند، واحد مرکزی یک صفحه‌ی نمایش است. نوآوری در گوشی‌های موبایل بسیار سریع‌تر از آنچه که در واحدهای مرکزی میتواند باشد، پیش می‌رود. به همین علت است که ما در این مسیر بسیار جدی هستیم. مردم در حال درک این مسئله هستند که که این امر قابلیت‌های خوبی را به همراه دارد.

همانطور که گزارش VisionMobile اذعان دارد، خودروسازان 3 راه برای هماهنگ‌سازی خودروها و اسمارت فون‌ها در نظر دارند:

  1. کنترل‌های قرار داده شده روی فرمان اتومبیل و شناساگرهای دستور صوتی در خودرو میتواند برای کنترل اپلیکیشن‌های اسمارت فون‌ها مورد استفاده قرار گیرند.
  2. در مقابل شناساگرهای صوتی اسمارت فون‌ها (سیری، گوگل‌ناو و کورتانا) نیز میتوانند اپلیکیشن‌های IVI را کنترل کنند.
  3. «سیستم‌های بهبود تجربه‌ی مسافر» قرار داده شده در خودروها با استفاده از APIها، به صفحه نمایش دوم برای اسمارت فون‌ها مبدل می‌شوند و یا حتی به طور پیشرفته‌تر نمایانگر اپلیکیشن اسمارت فون بر روی صفحه نمایش درون خودرو هستند.

استانداردسازی رابطه بین خودرو و اسمارت فون

باید توجه داشت که در این میان باید استانداردهایی برای اتصال خودرو به اسمارت فون وجود داشته باشد. هم‌اکنون تعدادی استاندارد رقابتی در این رابطه وجود دارد. فورد اخیرا سیستم «اتصال اپلیکیشنی» (AppLink) و «اتصال دستگاه هوشنمد» (SmartDeviceLink) خود را متن‌باز کرده است و از این حیث از سایر رقبا پیشی گرفت است. استانداردهای دیگری از جمله «کنسرسیوم اتصال دوجانبه‌ی خودرو» (CCC)، که وابسته به شرکت‌های الکترونیکی مصرف‌کننده (اتصال دوجانبه (Mirrorlink) از دست‌آوردهای نوکیاست) و خودروسازان است.

همانطور که ابتکار عمل انجام شده توسط سازندگان خودرو حائز اهمیت است، شور اشتیاق زیادی برای دو پلتفرم ارائه شده توسط «اپل» (CarPlay) و «گوگل» (همکاری باز صنعت خودرو، که از روی «همکاری باز گیرنده‌های همراه» مدلسازی شده) وجود دارد. البته این تلاش‌ها ممکن است دارای ضعف‌هایی نیز باشند، بدین صورت که هر خانوار که هم از دستگاه‌های اندرویدی و هم آی‌اواس ای استفاده می‌کند، پلتفرم اپلیکیشنی را برای خودرو می‌خواهد که فقط از یک نوع سیستم عامل خاص اسمارت فون پشتیبانی نکند. برای چنین خانوارهایی، پلتفرمی باز مثل «اتصال دستگاه هوشمند»، که امکان یکپارچگی با سیستم‌ عامل‌های مختلف گوشی‌های هوشمند را داراست، گزینه‌ی بهتری به نظر می‌رسد.

آینده‌ی دور خودروهای پشتیبان اپلیکیشن

برای توسعه‌دهندگانی که در جستجوی یافتن بزگترین بازار قابل شناسایی هستند، اسمارت فون‌ها به جرات بهترین هدف هستند. اما باید دقت کرد که این هدفی نیست که بتوان امروز به آن دست پیدا کرد، چرا که در سال 2012، 84 میلیون وسیله‌ی نقلیه‌ی جدید تولید شد که تعداد کمی از آن‌ها امکان پشتیبانی از اپلیکیشن را داشتند. طبق تحقیق انجام شده توسط ABI، در سال 2012 کمتر از 8 میلیون خودرو با این قابلیت تولید شدند.

ارائه‌ی تکنولوژی‌ها و اپلیکیشن‌های جدید به واسطه‌ی خودروسازان همواره به آرامی صورت خواهد گرفت. حتی این احتمال بسیار وجود دارد که اپل و گوگل راه‌هایی برای رسیدن به بهترین راه برای اتصال اپلیکیشن‌ها به خودروها بیابند. شاید اتصال مستقیم با خودرو به واسطه‌ی «درگاه تشخیصی آن» (OBD-II) صورت پذیرد. درگاه OBD-I بیش از 10 سال است که به صورت الزامی در ماشین‌ها تعبیه شده‌است، که این خود راه را برای توسعه‌دهندگان اپلیکیشن باز می‌کند تا بتوانند به طور مستقیم و بدون نیاز به اجازه‌ی رسمی از طرف فورد، فیات یا دیگر شرکت‌ها به خودرو وصل شوند. هم‌اکنون، حدود 200 اپلیکیشن در فروشگاه “پلی‌استور” وجود دارد که از قابلیت OBD-II استفاده می‌کند.

اگرچه برقراری ارتباط به واسطه‌ی OBD-II امکان کنترل خودرو را برای اپلیکیشن‌ها مهیا نمی‌کند، اما در هر حال دسترسی کافی و آزادی عمل بیشتری را برای توسعه‌دهندگان مهیا کند که در بستر اصلی را برای بهبود نوآوری فراهم می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *