در پایان روز یکشنبه گذشته، ساختار جدیدی از سوی Dropbox بکار گرفته شده که بر اساس آن این سیستم توانایی جلوگیری از به اشتراک گذاری محتواهای دارای کپی رایت را بصورت خصوصی و عمومی میدهد. به عبارت دیگر Dropbox قصد دارد از سرقت اطلاعات از طریق سیستم خود جلوگیری به عمل آورد. این عمل به نظر تا حدودی معقول است بخصوص اینکه قبل از Dropbox سیستم های RapidShare و Mega و … اینکار را انجام داده اند. اما وقتی که بیشتر به موضوع فکر می کنیم متوجه عمق فاجعه می شویم! چرا که با چنین سیستمی، Dropbox این امکان را می یابد تا تمام فایلهای شما را اسکن کند، همچنین Dropbox بطور رسمی زین پس با دست اندر کاران کپی رایت کار می کند تا به هر نحوی شده از سرقت اطلاعات دارای کپی رایت جلوگیری نماید. علاوه بر این، اگر Dropbox بتواند از اشتراک گذاری محتواهای کپی رایت دار جلوگیری کند، چه چیزی شرکت را از دادن اطلاعات و جزئیات اقدامات شما و حتی فروش آن به دولت فدرال باز دارد؟

در ادامه به این خواهیم پرداخت که Dropbox چگونه شما را از به اشتراک گذاری اطلاعات دارای کپی رایت باز می دارد.

هش کردن (تبدیل کردن کد مانند)

شاید بدانید که در علوم کامپیوتر ، هش یک دسته طولانی از ارقام و حروف است که در نتیجه یکسری اجراییات فنی بر روی چیزی بمانند یک فایل تولید می شود، اساساً این تابع محتوای یک فایل را بطور دیوانه واری به یک دسته ریاضی – حروف به مانند 31d55cf1d40f3cc7e82356b764669b84 تبدیل می کند،اگر عملیات هش کامل و عالی باشد و مشکلی در آن نباشد برای هر فایلی یک کد هش یکتا تولید می کند. در واقع هش به مانند یک اثر انگشت برای هر فایل است. دو فایل یکسان بطور تئوری باید دارای یک هش یکسان باشند تا بتوانید آن را رصد کنند.

زمانی که شما فایلی را در Dropbox آپلود می کنید، قبل از رمزگذاری عملیات هش کردن انجام می شود و سایت آن را نزد خود حفظ می کند، Dropbox ممکن است از هش برای مقاصد دیگر نیز بهره گیرد، اما مطلقاً صحبت ما در این بخش درباره جلوگیری Dropbox از سرقت اطلاعات دارای کپی رایت است.

در ادامه زمانی که Dropbox یک درخواست مرتبط با کپی رایت DMCA دریافت می کند – مثلا از طرف دیزنی و یا یونیورسال – Dropbox اقدام به ذخیره کردن و اضافه کردن هش آن فایل به بایگانی خود می کند، از این روست که هر زمان که بخواهید یک فایل را به اشتراک بگذارید و هش آن با هش فایل های ممنوعه یکی از آب درآید Dropbox از تکثیر آن جلوگیری به عمل می آورد، این شاید یکی از بهترین روش های جلوگیری از تکثیر فایلهاست که به شخصه تاکنون دیده ام اما همچنان این روش چندان هم بدون ریسک و خطر نیست.

ما به هیچ وجه فایلهایی که در پوشه خصوصی شما قرار دارد را زیر نظر نمیگیریم:

Dropbox تاکید می کند که این فرایند بطور خودکار انجام می شود و هیچکسی به طور مستقیم به فایلهای شما دسترسی ندارد، و تمام عملیات هش کردن بطور اتوماتیک روی فایلهای شما پیاده میشود و حتی مچ شدن آن با فایلهای در لیست کپی رایت نیز اتوماتیک و کامپیوتری انجام میشود. بیشتر اینکه Dropbox می گوید: فایلهای شما زمانی که بر خلاف لیست کپی رایت باشد و شما بخواهید آن را به اشتراک بگذارید بررسی می شود، پس اگر شما بخواهید فایلهایی چون موزیک و فیلم و یا آلبوم خواننده ای را در Dropbox که بصورت شخصی مورد استفادتان بوده را به اشتراک بگذارید، Dropbox شمار را بلوک می کند.

واقعا اینکه گفته می شود نظارتی بر فایلها و پوشه ها نیست به چه معناست؟ آیا به این معناست که Dropbox به نام فایلها و هش نظارت دارد اما به محتوای آنها کار ندارد؟ چه اتفاقی می افتد که مثلا 100 کاربر یک نام فایل یا یک هش داشته باشند و تنها یکنفر از انها آن را به اشتراک بگذارد. ( مثلا یک آهنگ را آپلود کند). آیا Dropbox فایل را 100 بار ذخیره می کند یا اینکه فقط یکبار آن را ذخیره می کند؟ ؟ آیا Dropbox اطلاعات مثلا پورنوگرافی کودکان و یا حتی مثلا ساخت یک بمب را در بانک خود نگاه می دارد؟

حال سوال مهم دیگری که مطرح است این است که اگر دولت آمریکا از Dropbox بخواهد تا نام کاربران دارنده یک سری فایل مشخص را به آنها معرفی کند آیا Dropbox در مقابل آن مقاومت خواهد کرد؟ قطعا مقاومت خواهد کرد اما زمانی که دولت آمریکا و سازمان اطلاعاتی وارد کار شوند قطعاً اوضاع از دست Dropbox در خواهد رفت. همچنین قابل ذکر است که Dropbox همواره اقدام به رمزگذاری اطلاعات شما می کند و تنها در صورت نیاز اقدام به رمزگشایی آنها می کند.

در جواب به سوال هی فوق به طور خلاصه بگویم که، هیچ چیز Dropbox را از اینکه شما را به عنوان یک نقض کننده کپی رایت معرفی کند باز نمی دارد. البته حقیقت این است که پس از مدتی و سریعتر از آنچه که تصورش می رود کاربران اعتماد خود را به Dropbox از دست داده و پس از مدتی این مدل کسب و کار آنها را برشکسته می کند!

اما راه حل، برای اینکه در Dropbox فایل های شما بلوک نشوند دو گزینه و آپشن ساده وجود دارد، اول اینکه خودتان اقدام به رمزگذاری فایل ها قبل از آپلود نمایید ( برنامه هایی چون Boxcryptor اینکار را برای شما انجام می دهند) و یا کار ساده تری مانند Zip کردن فایلها با برنامه ای چون 7zip و… صد البته که Dropbox درون فایلهای ZIP شما را نیز رصد خواهد کرد پس برای جلوگیری از اینکار کافی است فایل ZIP خود را رمزگذاری نمایید.

در نهایت، باید بدانید که به اشتراک گذاری فایلهای دارای کپی رایت از طریق سرویس های آمریکا محور که سرورهایشان در آمریکا قرار دارد مانند Dropbox کار احمقانه ای است. با تمام این تفاصیل باید بدانید که Dropbox یکی از بهترین سرویس های میزبانی ابری فایل است.

اگر واقعا شما می خواهید که یک سری فایل بطور محرمانه به اشتراک بگذارید، بهتر است از چیزی شبیه به BitTorrent Sync, استفاده نمایید. گزینه های دیگر شما هم استفاده از سرویس هایی است که دارای سرورهای خارج از آمریکا هستند بهترین این سرویسها در چین، روسیه و یا خاورمیانه قرار دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *