دیتا پروژکتورها در طول چند دهه گذشته پیشرفت‌های زیادی داشته‌اند و این روزها به راحتی می‌توان از یک دیتا پروژکتور برای مصارف آموزشی یا تفریحی استفاده کرد، به همین منظور بر آن شدیم تا نگاهی به فناوری‌های به خدمت گرفته شده در دیتا پروژکتورها داشته باشیم و از مزایا و معایب آنها بگوییم.

دستگاهی که امروز از آن به عنوان دیتا پروژکتور یاد می‌شود در واقع نسخه بهینه شده ویدئو پروژکتورهای قدیم است. وظیفه ویدئو پروژکتورهای قدیمی نمایش سینگال آنالوگ ویدئویی بر روی پرده‌نمایش سفید بود. از آنجایی که این دستگاه‌ها تنها سیگنال‌های آنالوگ ویدئو را دریافت می‌کردند، استفاده از آنها مشکلات خاص خود را داشت و رواج چندانی پیدا نکردند. در این بین با آغاز عصر فناوری‌های دیجیتال دستگاه‌های ویدئو پروژکتور نیز دستخوش تحول بزرگی شدند و نام خود را از ویدئو پروژکتور به دیتا پروژکتور تغییر دادند. این گونه بود که نسل دیتا پروژکتورهای امروزی ظهور پیدا کرد. دستگاه‌های دیتا پروژکتوری که اکنون با آنها طرف هستیم، قادر به نمایش سیگنال‌های دیجیتال هستند و با دیتا و اطلاعات سر و کار دارند. با این حساب به راحتی می‌توانیم لپ‌تاپ یا کامپیوتر خود را از طریق کابل به دیتا پروژکتور متصل و محتوای دیجیتال مورد نظر خود را بر روی پرده‌ای با ابعاد بزرگ مشاهده کنیم. خوبی دیتا پروژکتورها این است که در کنار لپ‌تاپ و کامپیوتر، سایر دستگاه‌های دیجیتال را نیز پشتیبانی می‌کند. جالب‌تر اینکه این روزها با پیشرفت بیشتر فناوری وایرلس، دستگاه‌های دیتا پروژکتوری را شاهد هستیم که سیگنال ویدئویی دیجیتال را به صورت بی‌سیم و وایرلس دریافت می‌کنند.

projector

دستگاه‌های دیتا پروژکتور را بیشتر در کلاس‌های آموزشی شاهد هستیم؛ اما بد نیست بدانید مدل‌های خانگی نیز از دستگاه‌های پروژکتور وجود دارد که تجربه یک سینمای واقعی را برای منزل شما به ارمغان می‌آورد. فاکتورهای مختلفی را باید در حین خرید دیتا پروژکتور در نظر داشت. از همه مهم‌تر نیاز شما به دیتا پروژکتور است. همان‌گونه که اشاره شد یکی از اصلی‌ترین کاربردهای دیتا پروژکتور، استفاده آنها در مصارف آموزشی است. با این حساب اگر قصد دارید از دیتا پروژکتور برای آموزش استفاده کنید موارد زیر را در نظر داشته باشید.

میزان کنتراست، روشنایی، رزولوشن دیتا پروژکتور، عمر لامپ و درگاه‌های ورودی دیتا پروژکتور، مواردی هستند که حتما باید در حین خرید به آنها توجه کنید.

کنتراست (Contrast)

وقتی در دیتا پروژکتور از کنتراست صحبت می‌کنیم در واقع منظور ما میزان تفاوت نمایش رنگ سیاه و سفید است، به این ترتیب برای مصارف آموزشی دستگاهی با کنتراست 13000:1 دستگاه بسیار مناسبی است. ناگفته نماند که میزان کنتراست دستگاه‌های دیتا پروژکتور بسته به نوع فناوری که از آن بهره می‌برد (LCD یا DPL) متفاوت است که در این مورد به تفضیل سخن خواهیم گفت.

روشنایی (Brightness)

به جرات می‌توان گفت یکی از مهمترین ملاک‌های برتری دیتا پروژکتور میزان روشنایی آن است، به لطف پیشرفت فناوری، این روزها بیشتر دستگاه‌های دیتا پروژکتور حاضر در بازار، روشنایی قابل قبولی دارند. با این حساب اگر قصد دارید از دستگاه دیتا پروژکتور در فضای آموزشی به ابعاد یک کلاس استفاده کنید، گزینه‌های بالای ۳ هزار انسی‌لومنز انتخاب‌های بسیار خوبی برای شما هستند.

نکته: انسی لومنز (Ansi Lumens) واحد محاسبه میزان نور لامپ دیتا پروژکتور است، این معیار به این ترتیب حساب می‌شود که روشناییِ نورِ یک شمعِ روشن برابر با یک انسی لومنز است و با این حساب دیتا پروژکتوری که ۳ هزار انسی‌لومنز روشنایی دارد، در واقع روشنایی برابر با ۳ هزار شمع روشن دارد.

ابعاد تصویر

بدون شک یکی از دلایل خرید دیتا پروژکتور را می‌توان تصویر بزرگ آن دانست، بد نیست بدانید دستگاه‌های دیتا پروژکتور رایج بازار که روشنایی حدود ۳ هزار انسی لومنز دارند، به راحتی قادر هستند ابعادی بین ۲ تا ۳ متر مربع را تصویر دهند. لازم به ذکر است که نور محیط در میزان روشنایی و شفافیت تصویر تشکیل شده بر روی پرده نمایش تاثیر زیادی دارد. برای نمونه همان‌گونه که اشاره شد یک دستگاه معمولی با حدود ۳ هزار انسی لومنز به راحتی تصویری ۲ تا ۲.۵ را بر روی پرده نمایش کلاس درس ایجاد می‌کند، این شرایط در حالی است که لامپ‌های کلاس درس نیز روشن باشد و نور معمولی در اتاق وجود داشته باشد. حال اگر در تاریکی مطلق بخواهیم از همین دستگاه دیتا پروژکتور تصویر بگیریم به راحتی قادر هستیم تصویری روشن به ابعاد ۵ تا ۶ متر مربع داشته باشیم. ذکر این نکته نیز لازم است که هر چه دستگاه دیتا پروژکتور به پرده نمایش نزدیک‌تر باشد تصویر کوچکتری را خواهیم داشت و هر چه دستگاه را از پرده دورتر کنیم تصویر بزرگ‌تری ایجاد خواهد شد.

رزولوشن یا وضوح تصویر

این روزها با گسترش گوشی‌های همراه، عبارت رزولوشن به واژه‌ای قابل درک تبدیل شده است. در واقع میزان بزرگی پیکسل‌های تصویری را رزولوشن می‌گوییم، کاملاً مشخص است که هر چه تعداد پیکسل به کار رفته بیشتر باشد با رزولوشن بالاتر و در نتیجه وضوح تصویر بیشتری طرف هستیم. از آنجایی که دستگاه‌های دیتا پروژکتور نیز، تجهیزاتی بصری هستند از رزولوشن‌های مختلفی برخوردارند. شوربختانه باید گفت رزولوشن دستگاه‌های دیتا پروژکتور در چند سال اخیر پیشرفت زیادی نداشته و در دستگاه‌های رایج با رزولوشن‌های ۸۰۰ در ۶۰۰ پیکسل یا نهایتا ۱۰۲۴ در ۷۶۸ پیکسل طرف هستیم. این میزان رزولوشن با توجه به بالا رفتن جزئیات فیلم و عکس‌های موجود و جا افتادن کیفیت تصویر فول‌ اچ‌دی که رزولوشنی برابر با ۱۰۸۰ در ۱۹۲۰ دارد به هیچ وجه قابل قبول نیست. البته از آنجایی که بیشتر استفاده دستگاه‌های دیتا پروژکتور معمولی برای مصارف آموزشی است، به راحتی می‌توان از رزولوشن کم آنها چشم پوشید. ناگفته نماند که دیتا پروژکتورهای زیادی نیز در بازار با رزولوشن‌های بالاتر و حتی فول‌ اچ‌دی وجود دارند که قیمت آنها بیشتر است.

عمر لامپ دستگاه‌های دیتا پروژکتور

بد نیست بدانید قیمت عمر لامپ دیتا پروژکتور حدوداً نصف تا یک سوم یک دستگاه سالم است و بنابر این توصیه می‌کنیم توجه زیادی به عمر دیتا پروژکتور خود داشته باشید. در حین خرید دیتا پروژکتور، میزان عمر لامپ دستگاه یکی از اساسی‌ترین پارامترهایی است که باید حتماً به آن توجه داشت. دیتا پروژکتورها در مجوع دستگاه‌های مصرفی هستند و بیشتر از چند سال نمی‌توان روی عمر آنها حساب باز کرد. در بین تمامی قسمت‌های دستگاه دیتا پروژکتور، لامپ آنها خرابی بیشتری دارد و با این حساب شرکت‌های عرضه کننده، گارانتی‌های مختلفی را برای لامپ دستگاه دیتا پروژکتور قرار داده‌اند. شرکت‌های سازنده نیز عمرهای مختلفی را برای دستگاه‌ دیتا پروژکتور خود ادعا می‌کنند. به طور میانگین دستگاه‌های رایج موجود در بازار عمر لامپی بین ۶ تا ۱۰ هزار ساعت دارند. ناگفته نماند که این عمر لامپ امری کاملا نسبی است و نحوه تعامل و سرویس و نگه‌داری دستگاه، تاثیر زیادی بر سالم ماندن لامپ دیتا پروژکتور دارد. لازم به ذکر است که این میزان عمر لامپ در دستگاه‌های دیتا پروژکتوری که از فناوری‌های LCD یا DLP استفاده می‌کنند متفاوت است. لامپ دیتا پروژکتور پس از مدتی که روشن شد، بسیار گرم می‌شود و برای خنک کردن لامپ، فن‌های بسیار قوی در داخل دستگاه دیتا پروژکتور تعبیه شده است. این فن‌ها در زمان روشن بودن دستگاه دائم کار می‌کنند. پس از اینکه دستگاه‌ را خاموش کنید نیز به کار خود ادامه می‌‌دهند تا اینکه لامپ‌ دیتا پروژکتور سرد شود و سپس دستگاه به صورت کامل خاموش می‌شود.

حال اگر زمانی که دیتا پروژکتور روشن است دستگاه را به ناگاه از برق بکشیم یا اینکه برق برود از آنجایی که فن‌ها فرصتی برای سرد کردن لامپ ندارند، احتمال صدمه دیدن لامپ بسیار است. در این بین دیتا پروژکتورهایی هم هستند که از لامپ‌های به اصلاح سرد یا E-torl استفاده می‌کنند. این فناوری که در بیشتر دستگاه‌های دیتا پروژکتور اپسون حضور دارد نیازی به سرد شدن لامپ ندارد و پس از خاموش کردن دستگاه بدون نیاز به کار کردن فن جهت سرد نمودن لامپ، دیتا پروژکتور سریعا خاموش می‌شود. از طرف دیگر این دستگاه‌ها به لحاظ روشن شدن نیز از سایر دستگاه‌ها سریع‌تر روشن می‌شود. همان‌گونه که اشاره شد فناوری لامپ سرد E-Torl را در بیشتر دیتا پروژکتورهای اپسون می‌توان یافت. ذکر این نکته نیز لازم که دیتا پروژکتورهایی که از فناوری LCD استفاده می‌کنند در صورت صدمه دیدن یا کاهش افت روشنایی لامپ، با تعویض لامپ جدید تنها ۶۰ تا ۷۰ درصد از روشنایی اولیه را کسب می‌کنند در حالی که این میزان در دیتا پروژکتورهایی که از فناوری DLP استفاده می‌کنند بسیار بیشتر است. این امر باعث شده تا اقبالِ کاربرانِ پرمصرف به خرید دیتاپروژکتورهای DLP بیشتر باشد.

با در نظر گرفتن موارد فوق بد نیست نگاهی به تکنولوژی‌های به خدمت گرفته در دیتا پروژکتورها داشته باشیم و آنها را با یکدیگر مقایسه کنیم.

فناوری‌های مختلفی برای ایجاد رنگ و نور در دیتا پروژکتورها استفاده می‌شود که در بین آنها، فناوری LCD و DLP رواج بیشتری دارد. این دو فناوری نقاط ضعف و قدرت مخصوص به خود را دارد و با این حساب، آگاهی کامل از این دو فناوری به انتخاب دیتا پروژکتور کمک زیادی می‌کند.

عملکرد فناوری DLP به چه نحو است؟

DLP-LOGO

در دیتا پروژکتورهای DLP یک چیپ با پنل‌های شیشه‌ای برای عبور نور تعبیه شده است. این چیپ قسمت منعکس‌ کننده‌ای از صدها آینه بسیار ریز دارد که با پیکسل‌ها به صورت تک به تک مطابقت می‌کنند. آینه‌های مذکور در حین تابیدن نور به عقب و جلو حرکت می‌کنند تا نور تابیده شده از هر پیکسل را به پرده نمایش منتقل کنند. به منظور تشخیص رنگ نیز در دستگاه‌های DLP چرخه رنگی از فیلترهای آبی، قرمز و سبز وجود دارد. این چرخ که به چرخ رنگ (Color Wheel) معروف است بین منبع نور و چیپ DLP میچرخد و رنگ نوری که از آن عبور می‌کند را به رنگ‌های آبی، سبز و قرمز تغییر می‌دهد.

عملکرد فناوری LCD به چه نحو است

3LCD

در این فناوری نور بر روی آینه‌هایی تابیده می‌شود، این نور به سه رنگ اصلی قرمز، آبی و سبز تجزیه و از سه پنل شیشه‌ای منشور مانند به صورت جداگانه عبور می‌کند. اینجاست که پیکسل‌ها اجازه می‌دهند نور عبور کند یا اینکه مسدود شود. در مرحله بعد رنگ‌های جداگانه با استفاده از یک منشور دیگر ترکیب می‌شوند و در نهایت به پرده نمایش ارسال می‌شوند.

همان‌گونه که در جریان قرار گرفتید تفاوت زیادی بین فناوری LCD و DLP در دستگاه‌های دیتا پروژکتور وجود دارد.

با این حساب بد نیست نگاهی اجمالی به مزایا و معایب این دو فناوری داشته باشیم:

نقاط برتر فناوری DLP

حضور چیپ DLP در این دستگاه‌ها کمک می‌کند تا شاهد کنتراست بالاتری باشیم. اگر خاطر شما باشد گفتیم که کنتراست در واقع تفاوت میان نمایش رنگ سیاه و سفید را در تصویر مشخص می‌کند. به این ترتیب دستگاه‌های DLP قادر هستند متون و نوشته‌ها را با وضوح بیشتری نسبت به LCD‌ها نشان دهند. این امر باعث می‌شود دیتا پروژکتورهای DLP به گزینه‌ای مناسب برای مراکز آموزشی که با متن سر و کار دارند تبدیل شوند. در صورت خرابی لامپ نیز با تعویض لامپ، کیفیت تصویر بهتری را نسبت به دیتا پروژکتورهای LCD خواهند داشت.

نقاط ضعف فناوری DLP

دیتا پروژکتورهای DLP به لحاظ نمایش رنگ، کیفیت بصری رنگ‌های LCD را ندارند و به اصلاح رنگ‌ها را مرده و کم جان نشان می‌دهند. از طرف دیگر در کنار خرابی لامپ که مشکل رایج تمامی دستگاه‌های دیتا پروژکتور است، آمار خرابی چرخ رنگ این دستگاه‌‌ها نیز زیاد است.

نقاط برتر فناوری LCD

دیتا پروژکتورهایی که با استفاده از فناوری LCD تصویر ایجاد می‌کنند، از رنگ‌های درخشان‌تری برخوردار هستند و به قول معروف، تصاویر این دیتا پروژکتورها جان‌دار و طبیعی‌تر است. از طرف دیگر وضوح تصاویر دیتا پروژکتورهای LCD نیز بیشتر است.

نقاط ضعف فناوری LCD

دستگاه‌های دیتا پروژکتور LCD معمولا کنتراست کمتری نسبت به DLP‌ها دارند، این امر خود را در نمایش متون نشان می‌دهد. از کنتراست کم دستگاه‌های دیتا پروژکتور LCD که بگذریم، این دستگاه‌ها از قطعات بیشتری در ساختار خود استفاده می‌کنند که این امر باعث می‌شود تعمیر و نگه‌داری دشوارتری داشته باشند.

با در نظر گرفتن تمامی این موارد، باید گفت نیاز شما در استفاده از دیتا پروژکتور، حرف اول را برای اتخاذ تصمیم در خرید می‌زند. اگر قصد دارید از دیتا پروژکتور برای مصارف آموزشی استفاده کنید، با توجه به قدرت بیشتر در نمایش متون و هزینه‌های تعمیر و نگه‌داری کمتر، دستگاه‌های DLP را پیشنهاد می‌کنیم. اگر هم به کیفیت تصاویر و رنگ‌ها اهمیت می‌دهید حتما نگاهی به دستگاه‌های دیتا پروژکتور موجود در بازار که از فناوری LCD استفاده می‌کنند. داشته باشید.

در اینجا به پایان راهنمای جامع دیتا پروژکتور می‌رسیم، اگر شما هم تجربه‌ای در زمینه خرید و استفاده از دیتا پروژکتور دارید خواهشمندیم آنرا در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

One thought on “راهنمای جامع خرید دیتا پروژکتور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *