به مانند اکثر گوشی های سالهای اخیر، سونی سعی کرده تا با گوشی اکسپریا X و بویژه دوربین آن، کاربران را تحت تاثیر قرار دهد. بهتر است بدانید دوربین سلفی این کمرافون، 13 مگاپیکسل بوده و دوربین اصلی نیز به مانند اغلب گوشی های سونی 23 مگاپیکسلی می باشد که با حالت اتوفوکوس می تواند تمام سوژه های متحرک را به صورت محسوسی با کیفیت و بدون تاری عکس برداری کند.
گوشی اکسپریا ایکس در دو مدل میان رده و بالا رده تولید شده که اولی «اکسپریا X» و مدل پیشرفته تر «اکسپریا ایکس پرفورمنس» (X Performance) نامیده شده اند که درا دامه به بیان تفاوتها و شباهتهای آن خواهیم پرداخت و آنها را مختصرا با گلکسی S7 Edge مقایسه خواهیم کرد.
این گوشی با داشتن قابلیت اتصال به کنسول پلی استیشن، یک گزینه اغوا کننده برای کاربران این کنسول خواهد بود. صفحه نمایش این محصول (برای هر دو مدل) در حد فول HD باقی مانده و انتظار سخت افزاری ای که از این گوشی می رفت حاصل نیامده. اگر می خواهید تا در جریان جزئیات بیشتری از بدنه و کیفیت ساخت، دوربین و توان سخت افزاری گوشی قرار گیرید، پیشنهاد می کنیم در ادامه مطلب ما را همراهی کنید:
طراحی: همان چیزهایی که از سونی می دانیم!
اکسپریا X دقیقا مشابه خواهران و برادران سابقش با ظاهری مستطیلی شکل با گوشه هایِ فلزیِ خمیده، همان طرح سابق را دنبال می کند. اکسپریا اکس با ظاهری جمع و جور میزبان کلید های ولوم و کلید شاتر در سمت راست گوشی است. چیزی که خیلی غیر عادی به نظر می رسد این است که کلید های ولوم در پایین گوشی در کنار شاتر تعبیه شده اند. این مکان برای شاتر گوشی جای مناسبی است اما برای ولوم به هیچ وجه مکان مناسبی نخواهد بود.
کلید پاور نیز به مانند گذشته در بخش وسطانیِ سمت راست جا خوش کرده که خوشبختانه به راحتی در تیر رس انگشت شست قرار دارد. اکسپریا اکس در برابر آب مقاوم نیست اما سونی مدل پیشرفته ی این گوشی، یعنی مدل پرفورمنس را به 100 درصد در مقابل آب مقاوم طراحی کرده و اسکنر اثر انگشت را در آن جا داده. یکی از ضعف های اکسپریا اکس استفاده از درگاه میکرو USB بجای مدل پیشرفته ترِ USB C است که تقریباً دیگر گوشیهایِ هوشمندِ پرچم دار بکار گرفته نمی شود.
گوشی جدید وزن 150 گرمی دارد که کمی بیشتر از آی فون 6s است با این حال این گوشی تا یک گرم! سبکتر از گلکسی S7 می باشد.ضخامت گوشی نیز در حدود 7.62 میلی متر می باشد که ضخیم تر از آی فون 6s است اما از گلکسی S7 نازک تر است.
دوربین
پیشرفته ترین بسته دوربینی ممکنه در یک اسمارت فون، در اکسپریا ایکس جمع آوری شده. دوربین 13 مگاپیکسلی سلفی و دوربین اصلی 23 مگاپیکسلی بهترین پکیج دوربینیِ ممکن در میان گوشی هایِ امروزی است که نتیجه آن عکس هایی با حداکثر رزلوشن ممکنه با بیشترین میزان جزئیات است.
ویژگی منحصربفردی که در این دوربین کار گذاشته که از طرفِ سونی «اتوفوکوس هایبرید قابل پیش بینی» نام گذاری شده که می تواند در مواقعی که سوژه در حال حرکت است با پیش بینی حرکت روی آن اتو فوکس کند. مثلا در عکس زیر خانم با شلوار صورتی در حال حرکت است اما دوربین به طور دقیقی توانسته بدون هیچگونه مشکل و تاری، عکسی ثابت و شفاف از او بگیرد.
از نظر ترکیب رنگ نیز می توان اذعان کرد عکس های گرفته شده زنده و پویا به نظر می رسند و لطافت و شفافی مناسبی را نمود می دهند.
اگرچه این دوربین حساسیت به نورِ تا ISO 12800 را پشتیبانی می کند، با این حال امکانِ تنظیم دستی ISO را به کاربر نمی دهد و صرفاً امکان تنظیم میزانِ تعادل رنگ سفید و روشنایی در آن تعریف شده. عکس زیر که در فضای داخل ساختمان و در حالت اتوماتیک گرفته شده اگرچه به نظر کمی کدر و نویزی به نظر می رسد اما با توجه به تاریکی فضای عکس برداری، می توان از عملکرد دوربین 23 مگاپیسکلی اعلام رضایت نسبی کرد.
ویژگیِ اتوفوکس در حین فیلم برداری نیز به کمک تثبیت تصاویر می شتابد و هر سوژه در حال حرکت را به خوبی و بدون تاری، تصویربرداری می کند و فیلمی دقیق و واضح را آماده می کند. یکی از اشکالاتی که می توان به این دوربین گرفت کیفیت فیلم برداری آن است که صرفا بر روی فول HD محدود شده و خبری از کیفیت 4K نیست.
دوربین جلو 13 مگاپیکسلی اکسپریا X توانایی گرفتن سلفی هایی شدید واضح و روشن دارد و در این زمینه، تقریبا بی همتاست، بطوریکه مویِ سوژه هایِ تصویر بخوبی روشن و واضح دیده می شد. حتی سایه آبی رنگ چشم سوژهِ زنِ تصویر، بخوبی و وضوح دیده می شد. همانطور که در تصویر دیده می شود به راحتی می توان 5 تا 6 نفر را در قاب سلفیِ دوربین جا داد.
اپ دوربین نیز با برخی ویژگی های سرگرم کننده همراه شده. از جمله ویژگیِ AR که وظیفه تلفیق تصاویر واقعی شما در کنار برخی تصاویر کارتونی را بر عهده دارد. (برای هر دو دوربین این ویژگی در دسترس است). ویژگی هایِ پاناوروما و مرور زمان نیز در دسترس قرار دارند.
صفحه نمایش و صدا: صفحه نمایشِ قابل تحمل! صدا در حدِ متوسط
صفحه نمایش 5 اینچیِ اکسپریا اکس صرفا صفحه ای فول HD دارد که با توجه به استاندارد شدن صفحه های 5.2 اینچی در گوشی های اندرویدی، به نظر کمی کوچک به نظر می رسد اما ظاهراََ شرکت ژاپنی دلیلی برای اینکار داشته. در واقع سونی اعلام کرده که به منظورِ مشاهده ی بهتر ویدئو در حالت لنداسکیپ (افقی) و همچنین حمل راحت گوشی در حالت عمودی، چنین تصمیمی اتخاذ کرده که قطعا سبب حرکت راحتر انگشت شست در سراسر گوشی می شود.
این صفحه اگرچه دارای کیفیت 1080p است اما نمایش تصاویر و فیلم ها در آن بخوبی انجام می شود. تریلری از فیلمِ «سوپرمن در مقابل بتمن» را با این گوشی نگاه کردیم که نتیجه آن نمایش تمام عیاری از نارنجیِ آتش و آبیِ آسمان بود. زاویه تصاویر نیز بخوبی در این گوشی دیده می شود و کج کردن گوشی خللی در کیفیت تصویر نمی گذارد.
سونی ویژگیِ پروفایل سازی را نیز برای صفحه تعریف کرده که ضمن آن می توانید بین حالات مختلف، یکی را انتخاب کنید. مثلا اگر تصویر را رویِ حالت X-Reality تنظیم کنید تصاویر را با رنگ طبیعی تر خواهید دید اما اگر به حالت Super-Vivid سوییچ کنید شاهدِ رنگِ آبی و مشکی غلیظ تر خواهید بود. همچنین امکان تنظیم و تغییر در تعادلِ رنگ سفید وجود دارد.
در تست های انجام شده بر روی میزان روشنایی صفحه، عدد 462nits برای اکسپریا X ثبت گردید که فراتر از مقدار متوسطِ 435 می باشد. گوشی گلکسی S7 با رقمِ 487nits روشنایی بیشتری را به نمایش می گذارد.
میزان شاخصِ طیف رنگ یا sRGB در این صفحه برابر 168 درصد می باشد که گواهِ رنگ غلیظ تر در تصاویر این صفحه است. (100 درصد به معنای رنگ طبیعی است). این شاخص در صفحه ی امولدِ گلکسی S7 برابر 197 درصد است.میزان خطای تصویر (Delta-E) در پنل نمایشی سونی چیزی در حدود 0.68 می باشد که بسیار عالی است و گواهِ دقت بالای تصاویر است. آی فون 6S با 0.3 یکی از دقیق ترین صفحات نمایشی گوشی های هوشمند را دارا میباشد و گلکسی S7 نیز با 2.68 از دقت کمتری نسبت به صفحه سونی اکسپریا X برخوردار است.
برای تست صدا، ترانه ای از “نیک جوناس” را پلی کردیم که نتیجه آن خیلی خوشایند نبود و به نظر می رسید که صدا در یک قوطی کنسورِ در بسته اجرا شده! اما بلندی صدا در حدودی بود که براحتی بتوان آن را در یک اتاق کوچک شنید. بلندگوهایِ S-Force سونی نیز جهت مطمئن شدن از شنیده شدن صداها در جلوی گوشی تعبیه شده.
علاقه مندان به اندروید استوک شاید از نسخه اندرویدی سونی چندان خوششان نیاید چرا که شرکت ژاپنی بر روی اندریود مارشمالو، اپ های ویدئو، اخبار، تقویم، پیام رسان، تماس و … مخصوصِ خود را نصب کرده. در این گوشی ویژگی ای تعریف شده که بر اساس آن، امکانِ جستجو از وسط صفحه، در یک اپ اضافه می شود که در آن اپ های اخیرا استفاده شده و یا گزینه های محبوب در اپ استور برای دانلود، نیز نشان داده می شود.
بلوت های فراوانی بر روی گوشی نصب شده (اپ هایی که توسط شرکت نصب می شوند را بلوت می گویند) که بسیاری از آنها چندان کاربردی نیستند. البته منظور ما اپ هایی مثل فیسبوک و یا WPS Office و یا Spotify نیست. بلکه اپ هایی مانند آمازون شاپینگ و یا TrackID و یا Xperia Lounge و…. هستند. برخی اپ های پلی استیشن نیز که صرفاً به کارِ کاربران این کنسولِ بازی می آیند، در این گوشی نصب شده اند که امکان پیگیری بازی را از طریق PlayStation 4 Remote Playو از بستر wifi را فراهم می کنند.
عملکرد و سخت افزار
همانطور که گفته شد این گوشی در دو مدل عرضه شده که صرفاً در ساختار چیپ پردازنده با هم اختلاف دارند و در بقیه موارد کاملا شبیه هم هستند. اولی که اکسپریا X نام دارد داراری پردازنده 6 هسته ای اسنپدراگون 650 با سرعت 1.4 گیگاهرتز و پردازنده گرافیکی Adreno 510 است و دیگری که با نام Xperia X Performance دارای چیپ اسنپدراگون 820 و GPU مدل Adreno 530 است. هر دو گوشی از یک صفحه نمایش مشترک و دوربین یکسان بهره برده و هردو سختاری فلزی-شیشه ای اعلا دارند.
تحت بنچ مارک GeekBench 3 که عملکرد پردازنده را امتیازدهی می کند اکسپریا X موفق به کسب امتیاز 3796 و گوشی قوی تر یعنی اکسپریا X Performance امتیاز 5460 را کسب کرده و بعد از گوشی هایی چون هوای P9 و یا گلکسی S7 قرار گرفته.
گوشی اکسپریا X performance دارای استاندارد IP68 بوده و ضد آب می باشد اما اکپسریا X چنین ویژگی ندارد.
این مدل گوشی با داشتن سه گیگابایت رم (برای هر دو مدل گوشی) عملکرد خیلی خوبی در بنچ مارک AnTuTu 6 که عملکرد کلی پردازنده و رم را بطورِ همزمان بررسی می کند، ندارد. مدل X صرفا امتیاز 77537 و مدل X Performance امتیاز 116217 را کسب کردند که برای مدل X که میان رده است قابل اغماض می باشد اما برای مدل Performance امید به عملکردی بهتر می رفت اما متاسفانه این گوشی بالارده در میانِ ضعیف ترین شوالیه ها رتبه بندی شده.
باتری
باتری این دو گوشی خیلی تفاوتی باهم ندارد (مدل x باتری 2620 میلی امپری و مدل x performance باتری 2700 میلی آمپری). اما به صراحت می توان آنها را باتری های کوچکی دانست. این باتری ها قابل تعویض هم نیستند لذا امکان استفاده از باتری کمکی وجود ندارد. در تست های انجام شده نتایج زیر به دست آمد:
اکپسریا X
- مکالمه: 19 شاعت
- وبگردی: 9 ساعت و 34 دقیقه
- ویدئو: 10 ساعت
اکپسریا X Performance
- مکالمه: 21 ساعت
- وبگردی: 7 ساعت و 23 دقیقه
- ویدئو: 8 ساعت و 18 دقیقه
احتمالاً با توجه به صفحه نمایش یکسان علت کمتر بودن میزان دوام باتری در X Performance چیپِ پر مصرف ترِ اسنپدارگون 820 است. یکی از ویژگی هایِ مدل سونی X استفاده از قابلیت شارژ Qnovo با شارژ سریع UCH10 است که بگفته سونی می تواند ضمن 10 دقیقه شارژ، توان 5.5 ساعت فعالیت مستمر را به گوشی بدهد!
کلام نهایی
مدل سونی اکسپریا X (هر دو مدل) گزینه بسیار خوبی برای عکس برداری است پس گار عاشق عکس برداری هستید می توانید رویِ این گوشی حساب باز کنید. از طرفی اگر از کاربران پلی استیشن نیز هستید می توانید از طریق این گوشی بازی کردن در پلی استیشن را تجربه کرده و از بازی کردن لذت ببرید. باتری نیز تقریبا عملکردِ مطلوبی دارد اما باید تصریح کرد که گوشی پر از نرم افزارهای بی مصرف و دست و پا گیر است است!
در مدل X Performance نیز علی رغم بکارگیری چیپ پرقدرت اسنپدراگون 820، شاهدِ عملکردِ ضعیف گوشی در میان همتایان آن هستیم پس اگر قیمت این گوشی در حد گوشی هایی همچون گلکسی S7 Edge باشد به هیچ وجه خرید آن را به شما توصیه نمی کنیم مگر اینکه از عاشقانِ پروپا قرصِ سونی باشید!
در انتها باید از نداشتن قابلیت فیلم برداری 4k و همینطور صفحه نمایش فول HD بعنوان ضعف هایِ دیگرِ گوشی نام برد.