از سه سال پیش که شرکت IBM اولین نمونه‌ از تراشه‌ی SyNAPSE را ارائه کرد تغییرات زیادی در این زمینه صورت گرفته است. این طرح اولیه‌ دارای یک هسته‌ی واحد بود که در ساخت آن از مغز انسان الهام گرفته بودند. اکنون همان تراشه توسعه یافته و مقیاس آن نیز به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. این محصول در قالب یک تراشه‌ی جدید SyNAPSE عرضه شده که دارای یک میلیون نورون، ۲۵۶ میلیون سیناپس و ۴۰۹۶ هسته‌ی نوروسیناپتیک می باشد در حالی که تنها ۷۰ میلی وات نیرو مصرف می کند. اگر چه این ارقام ممکن است حیرت آور باشد اما از اهمیت زیادی برخوردار هستند. این تراشه‌ی جدید با ادغام حافظه و محاسبات، دستگاه ها را قادر می سازد که داده‌های حسی مختلف را به صورت موازی درست مانند مغز انسان پردازش کنند.

از قدیم همیشه پردازش سریع‌تر به معنای مصرف نیروی بیشتر بوده است اما تراشه‌ی جدید شرکت IBM این گفته را نقض می‌کند. برای این که سطح بهینگی مصرف انرژی این چیپ ابرپردازشی را به شما نشان دهیم سخنان یکی از دانشمندان ارشد شرکت IBM را نقل قول می‌کنیم. وی می‌گوید: نیرویی که این تراشه برای فعالیت ابرپردازشی نیاز دارد برابر با نیروی باتری یک سمعک معمولی است. موفقیت این محصول به حدی بود که خبر روی جلد مجله‌ی Science به این موضوع اختصاص پیدا کرد. این دستاورد همچنین قابلیت ایجاد تحول در روش های مرسوم و تغییر آن به محاسبات کامپیوتری را دارد. در واقع تراشه‌ی جدید SyNAPSE آنقدر نسبت به محاسبات فعلی متفاوت بوده که شرکت IBM مجبور به ایجاد یک زبان برنامه نویسی جدید و همچنین یک برنامه‌ی آموزشی اطلاع رسانی به نام دانشگاه SyNAPSE شده که همراه با آن ارائه می شود. پس جای تعجب نیست اگر بگوییم این پروژه برای راه اندازی، بودجه ای برابر با ۵۳ میلیون دلار از سازمان دارپا دریافت کرد.

یکی از دانشمندان ارشد شرکت IBM می گوید: نیرویی که این تراشه برای فعالیت ابرپردازشی نیاز دارد برابر با نیروی باتری یک سمعک معمولی است.

شرکت IBM هنوز به طور علنی اعلام نکرده که برای سرمایه گذاری بر روی تراشه‌ی جدید SyNAPSE با شرکتی همکاری داشته یا نه اما مطمئنا بحث و گفتگو پیرامون این موضوع در حال انجام است. در حال حاضر این شرکت قادر است یک بورد قابل برنامه ریزی و کارآمد بسازد که شامل ۱۶ عدد از این تراشه هاست و با هماهنگی کامل به فعالیت می‌پردازد. این بورد نمایانگر ۱۶ میلیون نورون است که می‌تواند دستور العمل ها را پردازش کند. به گفته‌ی یکی از دانشمندان IBM این کار قبلا با استفاده از رک‌های هوشمند کامپیوتری انجام می‌گرفت. هرچند این سیستم متشکل از یک مجموعه‌ی ۱۶ چیپی می باشد اما باز هم نیروی مصرفی آن به شدت پایین است بنابراین نتیجه می‌گیریم که این تراشه ها گرمای کمتری نیز تولید می‌کنند. برخی از مزایایی که این تراشه‌ی جدید برای مشتریان به همراه دارد به راحتی قابل تصور است، به عنوان مثال لپتاپ‌هایی که زیاد داغ نمی‌کنند، یا حتی تلفن‌های همراهی که برای چند روز نیاز به شارژ ندارند و می‌توانند مقدار زیادی از داده های زیست محیطی را پردازش کنند.

اما بهترین تعریفی که محققان شرکت IMB برای تاکید بر اهمیت تراشه‌ی جدید SyNAPSE ارائه می دهند در این مقایسه‌ی ساده خلاصه می شود: «شما می توانید این بورد جدید را در کوله پشتی جای دهید و با خود حمل کنید اما هیچ گاه نمی‌توانید چهار رک کامپیوتر معمولی را در کوله پشتی خود جای دهید.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *