استارت آپ چینی وان پلاس که گوشی وان پلاس وان را در سال 2014 روانه بازار کرد توانست لقب Flagship Killer را به این ساخته خود نسبت دهد که به معنای به حاشیه راندن دیگر گوشی های پرچم دار بازار است. در واقع این گوشی توانست با امکانات و سخت افزار قوی و در عین حال قیمت بسیار کم خود را مشهور نماید. یکی از مشکلات این گوشی نحوه عرضه آن بود، به طوری که برای خرید آن لازم بود تا در سایت این شرکت ثبت نام کنید که آنهم نیاز به دعوت نامه داشت یا گوشی را از خرده فروشی ها با قیمت بیشتری خریداری کنید. حال که مدتی از معرفی نسخه 2 آن می گذرد، نگاهی به امکانات و ارتقاهای ایجاد شده در گوشی می اندازیم. وان پلاس 2 را نیز 2016 Flagship Killer نامیده اند. اما این گوشی جدید چه مشخصاتی دارد که لایق چنین لقبی شده است.
- صفحه نمایش 5.5 اینچی 16 میلیون رنگ از نوع IPS با رزلوشن 1080 در 1920 با تراکم پیکسلی 401ppi
- اندروید لولی پاپ که با رابط کاربری جدید این شرکت یعنی Oxygen OS 2.0 همراه است
- چیپ هشت هسته ای اسنپدارگون 810 شامل پردازنده چهار هسته ای Cortex-A53 و چهار هسته ای 1.8 گیگاهرتزی Cortex-A57 به همراه 3 و یا 4 گیگابایت رم (دو مدل گوشی) – پردازنده گرافیکی Adreno 430 GPU
- دوربین 13 مگاپیکسلی با لنز F/2.0 مجهز به OIS، فوکوس اتوماتیک، و فلاش دوگانه با کیفیت فیلم برداری 2160p یا همان 4K
- حافظه داخلی 16 گیگابایاتی و 64 گیگابایتی (دو مدل گوشی)
- ساپورت از دو سیم کارت همزمان
- سنسور اثر انگشت
- USB از نوع پر سرعت و جدید C (مدل: USB Type-C)
- باتری 3300 میلی آمپری پرقدرت
وان پلاس با بکارگیری آخرین چیپ ساخت کوالکوم یعنی اسنپدارگون 810 (هر چند که فرکانس 2 گیگاهرتزی آن به 1.8 کاهش داده شده تا با گوشی هماهنگی بهتری داشته باشد) عملاً خود را در دسته بندی گوشی های رده بالا قرار داده هر چند که مشکل گرم کردن چیپ های جدید کوالکوم موضوعی است که باید به آن توجه داشت. در کل می توان تصریح کرد که چنین حجم قدرتمندی از سخت افزار کاملاً نشان می دهد که با یک گوشی رده بالا طرف هستیم که در مقایسه با گوشی اول این شرکت یک ارتقای محسوس محسوب می شود. دوریین 13 مگاپیکسلی این گوشی مجهز به OIS یا همان تثبیت کننده اپتیکال تصویر و فوکوس خودکار لیزی است که برای عکس برداری در نور کم بسیار کمک کننده است.
بر روی کاغذ به نظر می رسد وان پلاس 2 دارای صفحه نمایش با مشخصات سلف پیشین خود است اما بهتر است بدانید سایز گوشی جدید یک میلی متر در ارتفاع و عرض کوتاهتر از مدل پیشین است با این حال وان پلاس این یک میلی متر حذف شده را به ضخامت منتقل کرده! از نظر وزنی نیز این گوشی 10 گرم سنگین تر شده.
وان پلاس 2 در حال حاضر تجاری تر شده و از دو سیمکارت بهره می گیرد و باتری ان نیز تا 200 میلی آمپر یزرگتر شده. اما چیزهای جدید و قابل تاملی که به آن اضافه شده شامل USB C-Type است که نسلی جدید و پر سرعتی از اتصال سیمی محسوب می شود. علاوه بر این گوشی به سنسور اثر انگشت نیز مجهز شده که قابل توجه است. بدنه وان پلاس 2 نیز از آلیاژ منیزیم-آلومینوم ساخته شده است. این موارد را باید در کنار عرضه دو مدلی گوشی درک و هضم کرد! به این معنا که وان پلاس وان 2 در دو مدل 16 و 64 گیگابایتی عرضه شده که نسخه با ظرفیت کمتر 3 گیگابایت رم و نسخه با ظرفیت بالاتر 4 گیگابایت رم دارد که جز معدود گوشی های بازار با این ظرفیت رم است.
از موارد حذف شده در این گوشی می توان به NFC اشاره کرده که در گوشی نسخه قبلی بکار گرفته شده بود اما ظاهراً در کشورهایی که این گوشی عرضه شده و در دسترس بوده چندان کارایی نداشته لذا این شرکت تصمیم به حذف آن گرفته. فیلم برداری 2160p با سرعت 24 فریم در ثانیه که می توانست ویدئوهایی جالب و زیبایی ضبط کند نیز در دوربین جدید تعریف نشده. این گوشی اگرچه از چیپ کوالکوم بهره گرفته اما خبری از ویژگی شارژ سریع (QuickCharge) کوالکوم نیست. قطعاً این چنین امکاناتی باعث خواهد شد تا سریعاً به این موضوع پی ببریم که گوشی وان پلاس وان 2 گرانتر از نسخه قدیمی خواهد بود.
طراحی، کیفیت ساخت و صفحه نمایش
در نگاه اول متوجه شباهت بسیار زیاد طراحی آن به نمونه پیشیم می شویم مثلاً همان صفحه نمایش 5.5 اینچی IPS در آن بکار گرفته شده که از نظر نمایش، رنگ های طبیعی و وضوح و عملکرد بسیار خوبی دارد. کالیبراسیون رنگ به اندازه کافی خوب هست اما نه در سطح یک صفحه نمایش AMOLED. با این حال روشنایی صفحه نمایش خیلی عالی نیست و حتی در بالاترین تنظیمات اجرایی نیز به اندازه ای معمول، روشنایی پس نمی دهد. البته این بدان معنا نیست که در فضای داخلی مشکلی با روشنایی آن وجود داشته باشد بلکه مشکل اصلی در فضای بیرون و به ویژه زیر نور خورشید پدیدار می شود. البته در آینده مشروح کاملی از بررسی در این باره را منتشر خواهیم کرد. بخشی از این صفحه نمایش (حدود یک میلی متر) جایگاه قرار گیری سنسور اثر انگشت است. این سنسور فیزیکی نبوده و عملکردی مشابه +M9 دارد. فیزیکی نبودن این سنسور به معنای کارآمدی ضعیف تر نیست بلکه می توان تصریح کرد که سنسور مجازی نیز دقیقاً می تواند با همان کاراریی سنسور فیزیکی عمل کند.
در کنار کلید بزرگ Home کلیدهای بازگشت و منو قرا دارند که به طور حرفه ای پنهان شده اند و تا زمانی که آنها را تاچ نکنید خودنمایی نخواهند کرد. در بخش تنظیمات می توانید گوشی را طوری تنظیم کنید که دکمه ها و سنسور های گوشی در مواقعی که با صفحه نمایش کار می کنید و انگشتتان روی آن قرار دارد متوقف شوند.
دو طرف گوشی از آلیاژ منیزیم ساخته شده که در بخش راست کلیدهای پاور و ولوم قرار دارند. این کلید ها به خوبی مهندسی شده اند و راحتی کار و دسترسی به آنها قابل لمس است. در سمت چپ گوشی نیز کلیدی سه مرحله ای از پروفایل صدا قرار دارد که شامل سایلنت و دو مرحله برای اعلانات یا نوتیفیکیشن هاست. این کلید شباهت زیادی به کلید سایلنت آی فون دارد که امکان سایلنت سریع و بی در دسر گوشی را فراهم می آورد.
زیر گوشی میزبان اسپیکر و میکروفون و همچنین پورت USB C است و همانطور که گفته شد این گوشی فاقد شارژ سریع کوالکوم یا QuickCharge است. آخرین نسخه QuickCharge 2.0 از 40 تا 70 درصد سبب سرعت شارژ گوشی می شود و مشخص نیست که چرا شرکتی مبتکر همچون وان پلاس به سراغ چنین ویژگی مهمی نرفته، بویژه اینکه چیپ اسنپدراگون 810 براحتی قابلیت ساپورت این ویژگی را دارد؟ اما می توان حدس زد که شاید کاهش هزینه های تولید در پرهیز وان پلاس در بکارگیری QuickCharge دخیل بوده. علاوه بر این گوشی فاقد هر گونه تکنولوژی شارژ بی سیم است.
پنل پشتی گوشی به مانند وان پلاس وان از جنس عالی ساخته شده که از سه نوع پنل چوبی (قهوه ای روشن، قهواه ای و قهوه ای تیره متمایل به سیاه) بهره می برد. (به مانند آنچه که در موتو ایکس 2014 شاهد آن بودیم). همچنین مدل اصلی مشکی و مدل مشکل شطرنجی دیگر مدل های پنل پشتی می باشند. با این اوصاف می توان به راحتی متوجه شد که پنل پشتی به راحتی قابل جداسازی است اما فراموش نکنیم که باتری همچنان قایل تعویض و تبدیل نیست. با جدا کردن این پنل شاهد قرار گیری دو اسلات سیم کارت در این قسمت خواهیم بود.
در خاتمه باید گفت که کیفیت ساخت گوشی بسار عالی است و هر کسی متوجه رده بالا بودن چنین کیفیت و ساختاری می شود. این گوشی همچنان جز دسته گوشی های بزرگ محسوب می شود پس اگر گوشی سابق این شرکت، مطلوب شما نبوده بهتر است بدانید که حداقل در این ویژگی با مدل قبلی خود شبیه است و هنوز هم دارای ابعاد بزرگی است. البته شاید این شرکت تصمیم به ارائه مدل مینی از این گوشی نماید که اطلاعات قطعی در این باره در دسترس نیست.
رابط کاربری و عملکرد
همانطور که قبلاً نیز در پارسیش اعلام کرده بودیم مشکلات حقوقی گروه سیانوژن (تهیه کننده رابط کاربری سیانوژن که با استقبال زیادی در جهان روبرو شد) سبب شده تا وان پلاس بقای همکاری با آنها را به لقایش ببخشد و به سراغ رابط کاربری ساخت خود برود. این رابط کاربری پیشتر نیز بر روی گوشی های عرضه شده این شرکت در چین نیز نصب می شده اما حال رنگ و بویی جهانی به خود گرفته است. رابط کاربری وان پلاس Oxygen 2 OS نام دارد.
Oxygen 2 OS تا حد بسیاری زیادی به اندروید خام (استوک) شباهت دارد و وان پلاس زحمت چندانی در سفارشی سازی آن نکرده و حتی در بخش های متنوعی نیز شاهد بکارگیری روش های سیانوژنی در آن هستیم مثلاً قابلیت کلیدهای مجازی روی صفحه نمایش که در این رابط نیز فراهم آورده شده.
در بحث عملکرد گوشی نیز بهتر است منتظر تست ها و بنچ مارک ها باشیم اما براحتی می توان فهمید که ترکیب اسنپدراگون 810 و 4 گیگابایت رم عملکردی بسیار عالی را در بر خواهند داشت. اما باید دقت کرد که چیپ اسنپدارگون 810 از مشکل گرم شدن رنج می برد و باید دید که شرکت چگونه توانسته است این مشکل را برطرف کند.
همانطور که در مقدمه متذکر شدیم، گوشی در دو پیکربندی متفاوت 16 گیگابایت حافظه و 3 گیگابایت رم و همینطور 64 گیگابایت حافظه و 4 گیگابایت رم عرضه می شود. این 1 گیگابایت رم بیشتر قطعاً سبب وقوع تفاوت عملکرد بسیار شاخصی در گوشی نخواهد شد اما قطعاً وجود حافظه بیشتر روی گوشی از اهمیت فوق العاده ای برخورداست چرا که گوشی همچنان فاقد هرگونه درگاه میکرو SD است.
سنسور اثر انگشت
یکی از برتری های گوشی جدید تجهیز آن به سنسور اثر انگشت است. سنسور اثر انگشت از زمان بکارگیری در آی فون 5s به عنوان یکی از شاخص های اعتبار گوشی بدل شده. اندروید جدید موسوم به M نیز این ویژگی را بطور طبیعی در خود تعریف شده دارد که می تواند به معنای اهمیت بکارگیری اثر انگشت در گوشی ها باشد. این ویژگی علاوه بر باز کردن گوشی می تواند در زمینه پرداخت های امن نیز بکار آید. البته عملکرد این سنسور طبق تست های انجام شده اگرچه سریع است اما نسبت به گوشی هایی همچون آی فون و گلکسی S6 و +M9 کمی زمانگیر تر است.
دوربین
دوربین 13 مگاپیکسلی وان پلاس 2 دارای ویژگی OIS یا تثبیت کننده اپتیکال تصویر است که در مواقع لرزش در ثابت ماندن و تار نشدن عکس تاثیر می گذارد. فوکس اتوماتیک لیزی جهت بهره مندی عکس های بهتر در شب و همینطور فیلم برداری با کیفیت 4K از دیگر ویژگی های این دوربین است.
در تست انجام شده، سرعت عکس برداری بی نظیری در این دوربین دیده شد که قایل احترام است. اپلیکیشن دوربین رابط کاربری Oxygen 2 OS نیز به مراتب از سیستم عامل سیانوژن بهتر است. برخی عکس های منتشر شده توسط شرکت وان پلاس از کیفیت عکس بردرای در ادامه دیده می شود:
در انتها باید به ضعف شرکت سازنده در فروش گوشی اشاره کرد که در وان 1 شاهد آن بودیم. به نظر این شرکت باید تجدید نظر اساسی در سیستم فروش خود کند. از نظر قیمت نیز نباید انتظار قیمت پایینی از این گوشی داشت چرا بکار گیری بدنه نیمه فلزی و سخت افزار بسیار قوی چیزی نیست که بخواهیم ارزان بودن را از آن انتظار داشته باشیم اما چیزی که حتمی است این است که قیمت آن بسیار کمتر از 600 تا 700 دلار دیگر پرچم داران است.
بیصبرانه منتظر عرضه این گوشی هستم، از چین عموم نسخه یک این گوشی رو واسم آورد، تقریبا چیزی از گوشی های بزرگ کم نداره جز مارکش!