هر وقت که به دنبال راهنمایی در مورد شبکه های اجتماعی هستم به تحقیقات و نتایجی می رسم که همیشه جالب هستند، شیوه هایی که محققان برای جمع آوری اطلاعات استفاده می کنند واقعا جذاب هستند. معمولا مایلم در این مطالعات سهمی داشته باشم، این آزمون ها را طی کنم تا بتوانم خودم را ارزیابی کنم. هر کدام از آن ها فرضیه ای مطرح می کنند و شما را به فکر فرو می برند: من در کدام دسته بندی قرار می گیرم؟
شما چه تیپی از شریک اجتماعی هستید؟ اینجا 5 روش مشخص شده تا تیپ شخصیتی شما در شبکه های اجتماعی مشخص شود، با ما همراه باشید.
شما کدام یک هستید؟
آیا گفتگو انجام می دهید یا خودتان را کنار می کشید؟ برای تحت تاثیر قرار دادن بقیه در شبکه های اجتماعی فعال هستید یا مایلید ابراز وجود کنید؟ یک مطالعه روی این موضوع بررسی انجام داد که افراد چگونه استفاده از شبکه های اجتماعی را در زندگی کاری و زندگی شخصی خودشان متوازن می کنند. این تحقیق تحت عنوان “جستجو در میدان مین شبکه های اجتماعی” معرفی شد و نتیجه گیری آن ها به 4 تیپ شخصیتی مختلف دسته بندی شد:
- به اشتراک گذارنده: فردی ست که دوست دارد هر مطلبی را به اشتراک بگذارد و با هر کاربر دیگری ارتباط برقرار کند.
- به اشتراک گذارنده ی مخاطب خاص: فردی ست که با توجه دقیق دوست های فضای مجازی را انتخاب می کند و فقط مطالب همان دوستان را به اشتراک می گذارد.
- استراتژی محتوا: مایل است با هر کسی ارتباط بر قرار کند ولی مطالبی که منتشر می کند را با دقت و وسواس انتخاب می کند.
- استراتژی خصوصی: مخاطب ها را جدا می کند و با توجه به سلایق آن ها، مطالب متفاوتی برایشان به اشتراک می گذارد.
شیوه ی استفاده ی مردم از شبکه های اجتماعی باعث شکل گرفتن یک جدول دو در دو از موقعیت های ممکن شد. در واقع نشان داد که این 4 عنصر چطور می توانند در کنار هم قرار بگیرند. همانطور که می بینید هر بخش از درایور ها، رفتار ها و عواقب تشکیل شده. تیپ شراکت شما در شبکه های اجتماعی می تواند روی تجربه ی شما و اهدافی که قصد دارید به آن ها برسید، تاثیر بگذارد.
مطالبی که به اشتراک می گذارید تنها در مورد خودتان است یا در مورد موضوعات مختلف؟
این بخش برای داشتن دنبال کننده ی بیشتر در توییتر اهمیت زیادی دارد. تحقیقات نشان داده که افراد گروه دوم دو برابر بیشتر از افراد گروه اول دنبال کننده یا فالوئر دارند. حالا تفاوت این دو چیست؟
گروه اول تنها مطالبی در شبکه های اجتماعی به اشتراک می گذارند که به خودشان مربوط می شود ولی گروه دوم از هر موضوعی بین کاربران مطلب قرار می دهند. شما در کدام دسته قرار می گیرید؟ محققان به این نتیجه رسیدند که تنها 20 درصد از افراد در دسته ی دوم قرار می گیرند. اگر شما هم در همین دسته قرار دارید بدانید که شرایط خوبی دارید.
محققان بروز رسانی 125 هزار حساب کاربری در توییتر را تجزیه و تحلیل کردند و به مطالب را به 9 دسته تقسیم بندی کردند که معمولا در توییتر مشاهده می شود:
بعضی از توییت های این لیست برای شما آشنا نیستند؟
تنها یک تیپ از 9 دسته توییت متعلق به کاربران گروه دوم است و 8 دسته ی دیگر به کاربران گروه اول مربوط می شود. اگر بیشتر از نصف توییت های شما جنبه ی خبری دارد شما هم در دسته ی دوم قرار می گیرید.
انواع شخصیت ها در شبکه های اجتماعی
محققان به مدت 30 روز بدون توقف، استفاده ی کاربران از شبکه های اجتماعی را بررسی کردند و آن را با عادات معمولی که در شبکه های اجتماعی رواج دارد تطبیق دادند. نتیجه ی این بررسی ها به 12 تیپ شخصیتی مختلف منجر شد:
- کسانی که روزانه هزار بار خبر ها را چک می کنند و با خوشحالی، وسواس خودشان را اعلام می کنند. کاربران فیسبوکی معمولا روزانه دو ساعت بصورت آنلاین وقت می گذرانند.
- کسانی که ادعا می کنند شبکه های اجتماعی تاثیر خاصی روی زندگی آن ها ندارد و وقتی به وبسایت ها دسترسی ندارند عصبی می شوند. اگر کاربران فیسبوکی مجبور شوند صفحه ی شخصی خودشان را غیر فعال کنند واقعا دچار مشکل می شوند.
- افرادی که استفاده ی نا منظم دارند و می توانند روز ها و حتی هفته ها دور از شبکه های اجتماعی باشند.
- کاربرانی که به تازگی به عضویت در این شبکه ها در آمدند.
- کسانی که بیشتر شاهد فعالیت های بقیه هستند و به اصطلاح بخاری از آن ها بلند نمی شود. 45 درصد از کابران فیسبوک به این صورت هستند.
- کابرانی که تعداد زیادی طرفدار و لایک و دنبال کننده دارند.
- افراد خودسر و لجوج.
- صفحات ناشناس که توسط ارواح اداره می شود.
- کسانی که در شبکه های اجتماعی بصورت کاملا متفاوتی از زندگی عادی رفتار می کنند و دستشان جلوی کسی رو نمی شود.
- کسانی که خیلی سوال می پرسند.
- کسانی که همیشه تازه ترین و داغ ترین خبر ها را به اشتراک می گذارند.
- کسانی که بعد از پست کردن مطلبی بصورت مکرر منتظر بازتاب آن و پاسخ دیگر کابران می نشینند و مضطرب می شوند.
ممکن است شما متعلق دو گروه از این تیپ های شخصیتی باشید.
سازندگان، منتقدان و غیره
سال ها پیش ابزاری برای شنایایی شخصیت کاربران شبکه های اجتماعی طراحی شد که هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد. طبق این بررسی کابران در 6 دسته قرار می گیرند.
- سازندگان
- منتقدان
- گردآورندگان
- تماشاگران
- غیر فعال ها
- ملحق شونده ها
دانشی که پشت این تقسیم بندی وجود دارد احتمالا فراتر از درک ما است. اگر شما یکی از موارد بالا را بصورت عادت، هر ماه انجام می دهید، می توانید خودتان را جز آن دسته قرار بدهید. تنها استثا این است که افرادی که گفتگوی زیادی انجام می دهند این عادت را باید بصورت هفتگی تکرار کنند.
می توانید در چند دسته قرار بگیرید. جز آنهایی که غیر فعال هستند، که نمی توانند در آن واحد هم غیر فعال باشند و هم در دسته ی دیگری قرار بگیرند.
سازندگان
- صفحات وب خلق می کنند.
- ویدئو هایی که خودشان می سازند آپلود می کنند.
- صدا یا آهنگی که خودشان می سازند به اشتراک می گذارند.
- در مورد موضوع خاصی مقاله می نویسند و پست می کنند.
منتقدان
- معمولا به بررسی و امتیاز دهی محصولات و خدمات می پردازند.
- روی وبلاگ کاربر دیگری نطر می دهند.
- به ویرایش مقالات می پردازند.
گردآورندگان
- از فید های RSS استفاده می کنند.
- با استفاده از تگ به طبقه بندی مطالب و صفحات وب می پردازند.
ملحق شونده ها
- از یک شبکه ی اجتماعی استفاده می کنند.
تماشاگران
- وبلاگ ها را می خوانند.
- به پادکست ها گوش می دهند.
- ویدئو ها را تماشا می کنند.
غیر فعال ها
هیچ کدام از ویژگی های بالا را ندارند.
آیا شما مخلوط و ممزوج هستید و یا ناظر هستید؟
نوعی دیگر از بررسی روی تیپ شخصیت ها در شبکه های اجتماعی دو فاکتور کنترل و اعتماد را مهم ترین عامل موثر روی شیوه ی استفاده از شبکه های اجتماعی دانست. فکر اصلی پشت این بررسی این است که می توانید مستقیما با آن ها صحبت کنید و می توانید صحبت های خودتان را همان طور که کاربر مایل است بشنود تغییر دهید.
این بررسی به 6 تیپ شخصیتی تقسیم شد و تعداد جمعیت کاربران متعلق به هر تیپ کنار آن نوشته شده.
- فعالیت خیلی کم (41%): افراد این گروه ممکن است در طی 30 روز گذشته یکبار هم به شبکه های اجتماعی سر نزده باشند. بیشتر آن ها مرد های مسن حداقل 65 ساله هستند که به شبکه های اجتماعی اعتماد ندارند و مایل نیستند فعالیت هایشان را با بقیه به اشتراک بگذارند.
- کسانی که به تازگی عضو شده اند (15%): افراد این گروه تنها بر روی یک شبکه ی اجتماعی به عضویت در می آیند تا در اجتماع از بقیه ی افراد عقب نمانند.
- ناظران (16%): کسانی هستند که در چند شبکه ی اجتماعی فعال هستند و مرتبا مطالب بقیه را می خوانند ولی دوست ندارند هیچ اطلاعی از خودشان باقی بگذارند. آن ها مایلند روی اطلاعات آنلاینشان تسلط کامل داشته باشند.
- بی اعتماد (6%): آن ها تنها در یک شبکه ی اجتماعی فعال هستند. افراد این دسته بیشتر خانم ها هستند و فعالیت آن ها به پست عکس، نوشته و نظر دادن محدود می شود. آن ها در محدوده ی دوستان و اقوام در تنها یک شبکه ی اجتماعی فعالیت دارند.
- مخلوط و ممزوج (19%): افراد این گروه در تمام شبکه های اجتماعی فعال هستند چون دوست دارند از داغ ترین و جدید ترین اخبار اطلاع داشته باشند. آن ها با تعدادی از دوستان در شبکه های اجتماعی در ارتباط هستند و خودشان هم به فرستادن مطالب می پردازند.
- برترین ها (3%): فعال ترین و متعهد ترین کاربران کاربران شبکه های اجتماعی هستند. آن ها از وبسایت ها برای ابراز وجود استفاده می کنند و سفیر های خود ساخته ی مطالب و برند های مورد علاقه شان هستند.
آیا می توانید خودتان یا یکی از اطرافیانتان را در یکی از این گروه ها قرار دهید؟
نه تنهای برای من جالب است که بدانم به کدامیک از تیپ های شخصیتی نزدیک هستم، بلکه علاقه مندم دوستان و نزدیکانم را در این گروه بندی ها قرار دهم. توانسته اید تیپ شخصیتی خودتان و اعضای خانواده را بشناسید؟