یکی از مشخصه های اصلی یک اینترنت خوب، سرعت بالا و قیمت پایین است. ایران از نظر قیمت اینترنت در میان 10 کشور بدتر جهان قرار دارد! در میان 10 کشور سرآمد در گرانی اکثراً نام کشورهای فقیر و جنگ زده آفریقایی دیده می شود اما نام امارات و ایران در میان آنها عجیب و غیر معمول است. لیست 10 کشور گران فروش در اینترنت عبارتند از:
- اتیوپی (198 دلار)
- ازبکستان
- برمودا
- تانزانیا
- مالدیو
- زامبیا
- امارات متحده عربی
- ایران (86 دلار)
- بولیوی
- زیمباوه
البته بستر اینترنتی نیز مهم است. مثلا بستر اینترنت در امارات بسیار بهتر و بالاتر از ایران است و شاید بتوان قیمت بالای آن را در مقایسه با سیستم ژوراسیکیِ ایران توجیه کرد اما قیمت اینترنت در کشورهایِ دارنده بالاترین سرعت همچون کره جنوبی (24 دلار) و یا سنگاپور (32 دلار) که بالاترین سرعت اینترنت و بالاترین سرعت ممکنه اینترنتی (بستر سرعت دانلود در سنگاپور در برخی نقاط تا 135 مگابایت فراهم است) در جهان را دارا می باشند، این نظریه که بستر اینترنت پیشرفته دلیلی بر افزایش قیمت است را رد می کند.
از کشورهای برتر در ارائه اینترنت با قیمت بسیار پایین می توان به روسیه و کشورهای همسایه آن در امتداد لبه شمالی اروپا اشاره کرد. به نظر می رسد چشمه ی اصلی اینترنت! از این سرزمین ها می جوشد که قیمت اینترنت تا این حد پایین است (قیمت برای سرعت 10 مگابیت و نامحدود دانلود دیتا). لیست این کشورها نیز عبارتند از:
- اوکراین (3.4 دلار)
- روسیه (5.5 دلار)
- زومانی
- مولداوی
- بلغارستان
- بلاروس
- لیتوانی
- مقدونیه
- هلند
- ویتنام (11.5 دلار)
سرعت و قیمت اینترنت در دو کشور برتر در ارائه سرعت بالای اینترنت یعنی سنگاپور (135 مگابایت با قیمت 32 دلار) و کره جنوبی (تا 95 مگابایت با قیمت 24 دلار) در مقایسه با ایران که حداکثر سرعت در بهترین شرایط به 16 مگابیت (یا 2 مگابایت با قیمت 86 دلار) می رسد، بسیار جالب و تامل برانگیز است!
یکی از دلایل عدم کاهش قیمت اینترنت در ایران، انحصاری و شبه دولتی بودن شرکت های ارائه دهنده اینترنت است مثلا می دانیم که وایکمس مبین نت معتعلق به مخابرات بوده و یا رایتل متعلق به تامین اجتماعی است. با وجود این حضور خودی هایِ دولتی در بازار اینترنت می توان فهمید که چرا قیمت اینترنت در ایران شکسته نمی شود. از طرفی ما متوجه شده ایم که قیمت هر گیگابایت اینترنت برای زیر ساخت بسیار پایین است بطوریکه به طور غیر رسمی قیمت 300 تومان برای هر گیگابایت و برخی شایعات از قیمت ناچیز 100 تومان و برخی حتی قیمت 10 تومان را برای هر گیگابایت نرخ گذاری می کنند! (ما نمی توانیم این قیمت ها را تایید کنیم و صرفاً شایعاتی که شنیده ایم را منعکس کردیم و ممکن است این قیمت ها کمتر یا بیشتر از واقعیت موجود باشد).
ایرانیان یکی از برترین مردمان در استفاده از اینترنت هستند. بهتر است بدانید که تعداد کاربران ایرانی اینترنت در سال 2016 به 58 درصد کل جمعیت 82 میلیونی کشور رسیده (حدود 49 میلیون کاربر اینترنت) که کشورمان را در لیست شانزدهم جهان قرار داده که در این باره در مقاله ای جداگانه توضیح داده ایم.
حال که دیدِ کلی از قیمت و سرعت اینترنت در جهان و جایگاه ایران پیدا کردید بهتر است به موضوع اصلی این مقاله یعنی ارائه کننده خدمات ADSL در کشور و به مقایسه بین آنها بپردازیم:
از انواع اینترنت که در کشور ما ارائه می شود می توان به ADSL، وای فای، وایمکس، دیتای شبکه تلفن همراه و اینترنت ماهواره ای اشاره کرد. خدمات وای فای و وایمکس بدلیل قابل انتقال بودن و در دسترس بودن در تمام شهر (یا بخشی از شهر)، قیمت هایی بسیار بالا دارند. مثلا اینترنت وایمکس مبین نت هر گیگابایت ترافیک اضافه را 12000 تومان! می فروشد که بسیار بالاست. اینترنت ماهواره ای علی رغم سرعت بالا نیاز به تجهیزات مختلف دارد و از طرفی قیمت آن بسیار بالاست و بیشتر برای شرکت های بزرگ مناسب است. البته اینترنت ماهواره ای ادر ایران غیر قانونی است و نیاز به مجوزهای خاص دارد. اینترنت دیتا نیز بدلیل شلوغی و قدیمی بودن تجهیزات و بسترهای ناکافی در ایران، سرعت ثابت و پایداری ندارد اما برای راه انداختن امور در کارهای ضروری و کوچک مناسب است. با این شرایط تنها گزینه پیش رو برای استفاده در حجم و ظرفیت بالا آنهم با قیمت مناسب، اینترنت ADSl است.
شرکت های مهم و اصلی عرضه کننده اینترنت ADSL در ایران (بطور سراسری) عبارتند از شاتل، پارس انلاین، آسیاتک، مخابرات ایران، صبانت و های وب. که ما تک تک قیمت، کیفیت نسبی و امکانات موجود در هر شرکت را بررسی می کنیم.
1- آسیاتک
شرکت آسیاتک یکی از بهترین و خوش قیمت ترین ارائه کنندگان ADSL در ایران است. طرح های متنوع، امکانات و قیمت این شرکت در سال های اخیر دلیلی بر انتخاب آن به عنوان یکی از برترین ارائه کنندگان ADSL ایران بوده. البته آسیاتک در کنار این تنوع دارای قطعی های مقطعی و پینگ بالا هم هست که بسیاری را از گرفتن خدمات این شرکت دور می کند. در واقع می توان گفت اینترنت آسیاتک عموماً مناسب اشتراک گذاری گیم در بستر اینترنت نیست مگر اینکه سرور بازی نیز از این شرکت تامین شود.

سامانه مدیریت ADSL آسیاتک
همانطور که اشاره شد تنوع پنل های آسیاتک بسیار بالاست و شما می توانید طرح های مختلفی را بسته به مصرف خود انتخاب کنید. طرح های شبانه رایگان بر روی برخی از اکانت ها تعریف شده که حداکثر تا 250 کیلیوبایت سرعت دانلود دارد (برای پنل های 10 مگابیتی) البته اگر دانلود از سرورهای آسیاتک باشد سرعت تا یک مگابایت هم بالا می رود. ساعات اینترنت شبانه نیز متفاوت است و برای پنل های مختلف به صورت نیم بها و یا رایگان ارائه می شود.
-
جدول قیمت سرویس های آسیاتک
-
شماره تلفن پشتیبانی آسیاتک: 1544
-
سامانه خرید و مدیریت اکانت آسیاتک: www.1544.ir
سرویس ترافیک اضافه با نام گیگاباکس نیز ارائه می شود که قیمت هر گیگابایت اینترنت را در حدود 1700 تومان ارائه می کند که البته باید در مدت معلومی مصرف شود. (مثلا سرویس 30 گیگابایت یکماهه با قیمت 50000 تومان) ترافیک اضافه ی عادی نیز با قیمت 3000 تومان باید در مهلت سرویس مصرف شود.
پنل کاربری این شرکت نیز بسیار کامل است. مهمترین خصوصیت آن امکان تغییر سرویس به طور آنی است اما قیمت گذاری تغییر سرویس خیلی جالب نیست و حساب و کتاب حجم و قیمت، شما را از انجام چنین کاری پشیمان می کند! امکان مشاهده ریز مصرف نیز صرفا بصورت ساعتی-روزانه در دسترس است. وجود سرویس های متنوع و گیگ های ارزان قیمت و بویژه اینترنت شبانه رایگان باعث شده تا پورت های آسیاتک در بسیاری از مراکز مخابراتی فول باشد و درخواست شما برای دریافت سرویس رد شود. یکی از مهمترین های فاکتورهایِ مثبتِ آسیاتک، عدم تغییرهای گاه و بیگاه در سیاست های شرکت است. در واقع این شرکت چندین سال است که سرویس ها را به شکل کنونی ارائه می کند و به مانند دیگر شرکت ها مدام در ساعات شبانه تغییر ایجاد نمی کند و یا آن را حذف و مجددا اضافه نمی کند! (مانند های وب و یا شاتل) همچنین در آسیاتک چیزی به نام “مصرف منصفانه” در ساعات شبانه وجود ندارد و سرعت شما در مصرف شبانه هیچگاه محدود نمی شود.
نقاط قوت
- قیمت مناسب
- سرویس های متنوع
- سرویس شبانه مناسب و پایدار
نقاط ضعف
- سرویس دهی محدود و تکمیل سریع ظرفیت
- قطعی های گاه و بیگاه
- پشتیبانی تهاجمی! (بسیاری از برخورد پشتیبانان این شرکت گلایه می کنند)
- سرویس های ترافیک اضافه مدت دار به صورت رندم (در مواقع خاص) ارائه می شود و ارائه آنها همیشگی نیست
2- شاتل
شاتل یکی از ارائه کنندگان پرقدرت اینترنت در سال های نه چندان دور است! فراموش نمیکنم که چند سال پیش خیلی از دوستان و نزدیکان سرویس هایِ مختلف ADSL خود را جمع آوری می کردند تا شاتل بگیرند! یکی از خصوصیات خوبیِ شاتل آن موقع، سرعت و تایم زیاد دانلود شبانه بود که صرفاً برای جذب مشتری انجام شده بود چرا که بعد از مدتی شاتل با عَلَم کردنِ واژه ی “مصرف منصفانه” اقدام به محدو سازی هایِ عجیب در دانلود شبانه کرد که به ریزش غیر قابل باور مشتریان این شرکت انجامید. شرکت شاتل را میتوان شرکتی خسیس و گران فروش! به حساب آورد چرا که بالاترین قیمت و سخت گیرانه ترین شرایط را پیش روی کاربر قرار می دهد. البته در یکی دو سال اخیر کمی شاهد نرمش این شرکت بودیم چرا که سرویس شبانه مجددا با پرداخت هزینه اضافه تر (هزینه اضافه حدودا 5000 تومانی) تعریف شده که سرعت آن از 15 کیلوبایت تا 1 مگ بسته به زمان و موقعیت مرکز مخابراتی و سرور دانلود (برای سرویس 8 مگابیت که در ساعات 1 تا 8 صبح رایگان است) متغیر است. علاوه بر اینها شاتل با عرضه سرویس های ترافیک اضافه پر حجم مثل 50 گیگ و 100 گیگ (با قیمت حدودا هر گیگ 1000 تومان) و بدون محدودیت زمانی توانسته خود را به عنوان یک فروشنده دست و دلباز معرفی کند که این تغییر سیاست به مطرح شدن بیشتر این شرکت کمک می کند.

این شرکت نیز اخیرا سرویس های ترافیک مدت دار تعریبف کرده که قیمت آن حدودا 1000 تومان برای هر گیگابایت بوده و مدت زمان استفاده ان نیز معین است. شاتل از نظر پایداری سرویس بسیار بهتر از اسیاتک است و پشتیبانی خوبی دارد.
-
جدول قیمت سرویس های شاتل
-
شماره تلفن پشتیبانی شاتل: 1525
-
سامانه خرید و مدیریت اکانت شاتل: my.shatel.ir
رابط کاربری پنل شاتل بسیار ساده است و صرفا برای مشاهده ترافیک باقیمانده ، خرید ، تمدید سرویس ، اضافه ترافیک و گزارش دهی بکار می آید و امکاناتی مانند مرکز مخابراتی و رصد آن و یا سرعت سنج در آن وجود ندارد اما امکان تغییر سرویس از کمتر به بیشتر فراهم است. در واقع لینک تغییر سرویس تعریف شده اما امکان آن صرفاً از طریق پشتیبانی و نمایندگان وجود دارد و لاغیر. اپ شاتل نیز دارای گرافیک بالا و دلنشینی است و اطلاعات ساده و واضحی از میزان ترافیک باقیمانده و دیگر اطلاعات ارائه می کند.
سرویس نامحدود شاتل نیز با نام ART در دسترس است اما واژه «حداقل تبادل ترافیک/گیگابایت» در آن خودنمایی می کند و ممکن است آن کیفیت مد نظر را نداشته باشد. اصولا سرویس نامحدود برای شرکت ها و ارگانهایی است که مصرف اینترنت در آنها بالاست اما هدف از اینترنت دانلود نیست.
نقاط قوت
- پایداری بالا
- سیاست های پایدار
- سرویس شبانه مناسب
- پشتیبانی آنلاین و ایمیلی
- پشتیبانی استانی قوی
- برخورد مناسب پشتیبانان
نقاط ضعف
- سرویس های ترافیک اضافه ی ویژه به صورت رندم (در مواقع خاص) ارائه می شود و ارائه آنها همیشگی نیست
3- های وب
شرکت نوپایِ «های وب» سرویس های مناسبی ارائه می کند، بخصوص سرویس های سالانه تندباد و طوفان که هر گیگابایت چیزی حدود 1000 تومان پایتان آب می خورد. مثلا سرویس تندباد این شرکت یکساله و صرفا 36000 تومان و ماهانه 3 گیگابایت (36 گیگابتی سالانه) است که برای کاربران کم مصرف واقعا به صرفه و جذاب است. سرویس رایگان شبانه در کسب و کارِ “های وب” جایی ندارد هر چند که مدتی سرویس هایِ شبانه دار توسط «های وب» نیز عرضه شد اما ظاهراً برای این شرکت صرفه اقتصادی نداشته و آنها را حذف کرد. مهمترین ویژگیِ «های وب» سرویس های فشفشه است که قیمتی هر گیگابایت آن چیزی حدود 500 تا 700 تومان (با توجه به سرویس انتخابی) متفاوت است. در واقع اگر کاربری پرمصرف هستید و می خواهید در مواقعی غیر از نصفه شبها دانلود داشته باشید، “های وب” با سرویس فشفشه بهترین گزینه پیش روی شماست.
-
جدول قیمت سرویس های «های وب»
-
شماره تلفن پشتیبانی های وب : 1565
-
سامانه خرید و مدیریت اکانت های وب : panel.hiweb.ir
کنترل پنل کاربری “های وب” خیلی شلوغ است! اما تمام امکانات لازم را دارد هر چند که بخش گزارش گیری آن کمی مبهم است و سادگیِ سرویس های شاتل یا آسیاتک را ندارد. پایداری سرویس های وب نیز بسیار خوب است و قطعی بسیار کمی دارد.

نقاط قوت
- سرویس پایدار
- ظرفیت خالی پورت در بسیاری از نقاط
- سرویس فشفشه
- پشتیبانی آنلاین و ایمیلی
نقاط ضعف
- نبود سرویس شبانه
4- پارس آنلاین
نام پارس آنلاین برابر است با اقتدارِ صنعتِ نت در ایران. بدون اغماض این شرکت در سالیان گذشته بهترین ارائه کننده اینترنت در ایران بود. زمانی که شرکت های دیگر در دو راهی ارائه سرویس های شبانه طی طریق می کردند پارس آنلاین به بهترین شک ممکن این سرویس را ارائه می کرد و از انصاف نگذریم سرویس های شبانه آن بسیار عالی و تک بود. البته بعدها شرکت هایی همچون شاتل خود را به پارس انلاین رسانند و حتی از آن پیشی گرفتند و دو – سه سالی است که کلاً سرویس های شبانه از پارس آنلاین حذف شده و خیلی ها که به دانلود اهمیت می دانند قرارداد خود را با این شرکت فسخ و به سراغ شاتل و آسیاتک رفتند. سرویس های پارس انلاین به هیچ وجه متنوع نیست و خبری هم از سرویس های همچون فشفشه در این شرکت نیست و باید همه چیز را گرانِ گران بخرید!
-
جدول قیمت سرویس های پارس آنلاین
-
شماره تلفن پشتیبانی پارس آنلاین : 82201
-
سامانه خرید و مدیریت اکانت پارس آنلاین : onebill.parsonline.com
البته بسیاری از شرکت های دولتی ترجیحا از خدمات پارس آنلاین بهره می برند. این شرکت از بزرگترین های ارائه کننده سرور در ایران است و خدمات زیربنایی مهمی را در این صنعت دنبال می کند.

نقاط قوت
- شناخته شده و حرفه ای
- سیاست های نسبتاً پایدار
- سرویس قوی و با حداقل قطعی
نقاط ضعف
- عدم تنوع سرویس
- عدم وجود سرویس های ارزان قیمت مدت دار (مانند فشفشه و یا گیگاباکس)
- گران قیمت
5- مخابرات
بدترین ارائه کننده اینترنت پر سرعت در ایران را شرکت مخابرات بر عهده گرفته! قیمت های مناسب در کنار سرویس های متعدد و متنوع در کنارِ فراگیر بودنِ سرویس دهی در تمام کشور باعث شده تا اقبال به سمت شرکت مخابرات بالا باشد هر چند که بسیاری پس از یک دوره مشخص و پس از آشنا شدن با شرکت های دیگر، فرار را به ماندن ترجیح داده و به سمت شرکت های دیگر کوچ می کنند.
شرکت مخابرات نیز همگام با شاتل، آسیاتک و های وب، سرویس های “ترافیک اضافه” مدت دارِ ارزان قیمت ارائه می کند. سرویس شبانه نیز صرفا در برخی از پنل ها ارائه می گردد که به زحمت سرعت آنها به سرعت اسمی می رسد. از بدی هایِ اینترنت مخابرات می توان به قطعی های زیاد، سرعت نا متناسب و نا پایدار و پشتیبانی ضعیف آن اشاره کرد. از خوبی های آن نیز طرح های قسطی یکساله است که هزینه مودم+اینترنت را بصورت قسطی بر روی قبض تلفن باید پرداخت نمایید.
سایت اصلی و کاربری شرکت مخابرات نیز تقریبا کامل است و امکان تغییر سرویس در آن وجود دارد هر چند که ما نتوانستیم آن را تست کنیم. سایر گزینه های اصلی مثل مانده ترافیک، خرید سروس ترافیک اضافه به مانند دیگر پنل های شرکت های دیگر نیز در آن وجود دارد. برای پشتیبانی و خرید محصولات مخابرات باید با شماره تلفن 2020 در استان خود تماس برقرار کنید.

نقاط قوت
- ارزان قیمت با سرویس های متنوع
- در دسترس تمام کشور
- پرداخت از طریق قبض تلفن
- امکان پرداخت قسطی
نقاط ضعف
- قطعی زیاد
- سرعت پرنوسان و در حدود سرعت اسمی خریداری شده
(سرعت اسمی به این معنا که اگر سرویس 512 کیلوبیتی خریداری میک نید سرعت شما حداکثر 64 کیلوبایت خواهد بود این در حالی است که شرکت های دیگر سرویس شما را با سرعت نامحدود ارائه می کنند)
6- صبانت
از شرکت های قدیمی ارائه کننده اینترنت است اما بلند پروازی هایِ دیگر شرکت هایِ اینترنتی را ندارد! عمده فعالیت این شرکت بیشتر در تهران استانهای همجوار تهران بوده اما مدتی است که این شرکت نیز در استانهای دیگر فعالیت یافته اما تبلیغات صبانت در سطحی نیست که بتواند با تبلیغاتِ شرکت های چون شاتل، اسیاتک و پارس انلاین رقابت کند. پنل های متعدد و وجود قیمت های جشنواره ای (به مانند سایر شرکت های فوق الذکر) عاملی است که می تواند بر انتخاب این شرکت اثر گذار باشد. در مورد سرعت و پایداری اتصال اینترنت اطلاعات چندانی در دسترس نیست لذا در صورتی که مشترک این شرکت هستید خوشحال می شویم تا اطلاعات خود را با بازدیدکنندگان پارسیش در میان بگذارید.
سرویس های نامحدود
پارس انلاین بهترین مدل از اینترنت نامحدود را ارائه می کند. در واقع می توان گفت اینترنت نامحدود پارس انلاین واقعا نامحدود است! متاسفانه سایر شرکت به ترفندی بی معنا متوسل شده اند که بسیار هم خنده آور است! مثلا نامحدود 50 گیگ! یا نامحدود 100 گیگ! جملات بی معنایی است که در تعریف نامحدود ارائه می شود. اگر این سرویس نامحدود است پس چرا برای آن مقدار حداکثر دانلود تعریف می شود؟ سرویس های نامحدود سایر شرکت ها از نظر سرعت و پایداری چندان قابل اعتماد نیستند و همواره بهانه هایی همچون نسبت دسترسیِ 1 به 4 عاملی است بر محدودیت دانلود.
قبل از شروع تحریم ها شخصاً از خریدارن بسته های نامحدود آسیاتک بودم و با سرعت 150 الی 200 کیلوبایت تقریباً 15 ساعت شبانه روز دانلود داشتم! در همین مدت بود که آرشیوی از فیلم ها و مستندهای روز دنیا را جمع کردم (هر چند که تا امروز نتوانستم 80 درصد این فیلمهارو ببینم!) اما در این برهه از زمان خبری از این سرویس ها نیست و شما با محدودیت زیادی در استفاده از سرویس های نامحدود روبرو هستید!!!
جشنواره
کافی است تا یکی از این 5 شرکت اقدام و یا ابتکاری از خود بخرج دهد تا سایرین نیز از آن تقلید کنند! مثلا جشنواره فروش تابستانی چیزی بود که با یک مجوز کار خود را شروع کرد اما بعد از مدتی سایر شرکت ها نیز اقدام به فروش جشنواره ای کردند. در این جشنواره قیمت هر گیگ حدودا 1000 تومان و معمولا قراداد بصورت یکساله منعقد شد.
ترافیک اضافه مدت دار، سرویسی است که شرکت های ADSL همچون شاتل، آسیاتک و های وب آن را ارئه می کنند. در این سرویس ها هر گیگ ترافیک اضافه نه 3200 توامن بلکه تقریباً 1000 تومان تمام می شود اما لازم است تا ترافیک را در مدت معلومی مصرف کنید.
همکاری شما!
اگرچه ما مختصری در مورد سرویس های ADSL ایران توضیحاتی ارائه کردیم اما این همه آن چیزی نیست که باید بیان شود! قطعا هر یک از شرکت های فوق الذکر، معایب و محاسنی دارند که ممکن است بسته به موقعیت مکانی (استان یا شهرهای مختلف) متفاوت باشد. از این رو بهترین ناظر و داورِ سرویس های مختلف خود شمایید. لطفا با درج نام شهر خود و سرویس ADSL ای که استفاده می کنید وضعیت آن را برای همشهری هایِ خود بیان کنید. این اقدام شما بسیار مهم است و کمک میک ند تا دیگران در انتخاب سرویس دهنده اینترنتیِ خود دیدِ واضح تری داشته باشند.
با سلام… چیزی که از یاد بردید، این هست که مخابرات تا همین یک سال پیش، تقریبا تمام سرویس هاش نامحدود بودند. بنابراین به سادگی میشد تمام طول روز دانلود کرد. اگرچه سرعت اینترنت بالا نبود و بالاترین پهنای باند، ۵۱۲ بود، اما نامحدود بودنش به اندازه کافی لذت بخش بود…
من الان ۱ سال هست که اینترنت ۲ مگ گرفتم از خود مخابرات ولی با محدودیت حجمی ماهانه ۳۰ گیگ، دانلود شبانه ۲ تا ۶ صبح هم برقراره اما واقعا اینترنت لذت بخش نیست! چون اصلا نمیشه دانلود کرد:(
با سلام.سرعت اینترنت خانگی سنگاپور تا ۱۰ گیگابیت رو مقدور میکنه برای خانواده ها.میتونید از لینک زیر طرح های موجود رو چک کنید.سرعت اینترنت کره رو هم باید تصحیح کنید.
https://www.singtel.com/personal/internet/broadband-at-home/fibre-broadband-plans.html
در ضمن مهمترین نکته این هست که اینترنت های بسیاری از این کشورها مثل سنگاپور ، کره و غیره که گفتید به صورت نامحدود ارائه میشه و محدودیت حجمی نداره.این خودش ایجاد تفاوت خیلی زیادی در قیمت و هزینه ها میکنه.
باتشکر . مگابایت واژه صحیح بود که به اشتباه مگابیت نوشته شده بود.
با توجه به منبع که لینکش در اون بخش قرار داده شده ذکر نشده که اینترنت رایگان هست و ما با توجه به این اطلاعات مقاله رو تنظیم کردیم
متاسفانه برخی شرکتها که ای اس پی هم نیستند وارد فروش اینترنت شده اند بخصوص در بخش تهران و به هیچ عنوان قابل ارائه در اینجا نمی باشد
چیزی که سرویس شاتل رو تک میکنه سایت شاتل لند و بسته دانلود ایران هست. واقعا هر کی از شاتل نگیره هر روز داره ضرر میکنه.
آسیاتک هم فقط منو یاد یه کلمه میندازه اونم فاجعست.