گرمای تابستان امان همه را بریده و به احتمال زیاد اکنون که در حال خواندن این نوشته هستید؛ برای تهویه و خنک نگه داشتن فضای زندگی و محل کار خود دست به دامان سیستمهای تهویه و خنک کننده هوا شدهاید، به همین منظور بر آن شدیم تا نگاهی به تجهیزات مختلف خنک نگه داشتن هوای منزل و محل کار داشته باشیم.
جدال انسان با گرمای تابستان تمام نشدنی است و در گذر زمان شاهد اختراع تجهیزات مختلفی برای خنک نگه داشتن محل زندگی بودهایم. این روزها نیز با پیشرفت تکنولوژی تجهیزات خنک کننده محیط نیز تغییرات زیادی را شاهد هستند. جالب است بدانید فرآیند خنک نگه داشتن فضا از گرم نگه داشتن آن سختتر است، تجهیزات خنک کننده به جای اینکه از انرژی برای تولید گرما استفاده کنند باید انرژی را برای خروج گرما به کار گیرند، بیشتر سیستمهای خنک کننده هوا از یک کمپروسور، همانند آنچه در یخچال شاهد آن هستیم استفاده میکنند، این کمپروسور وظیفه انتقال هوای گرم را از داخل منزل به بیرون بر عهده دارد. با این حساب منزل خود را شبیه به یخچال بزرگ تصور کنید، یک کمپروسور در بیرون منزل نصب میشود، داخل این کمپروسور از ماده خنک کننده مایع پر شده است، این ماده بین حالت گاز و مایع قادر است تغییر حالت دهد، نکته مهم این است که در حین این فرآیند تغییر حالت، گرمای هوا را جذب یا منتشر میکند، به این ترتیب از این ماده برای انتقال گرما از یک محل به محل دیگر استفاده میشود، در مثالی که برای یخچال زدیم این ماده گرما را از داخل به بیرون هدایت میکند تا فضای داخل یخچال چندین برابر نسبت به فضای بیرون آن سرد و خنک باقی بماند. این فرآیند در سیستمهای خنک کننده هوای منزل نیز تقریبا به همین صورت انجام میشود؛ البته خنک نگه داشتن فضای داخل منزل به همین راحتیها هم نیست اما فرآیند کلی کار به همین ترتیب است. در واقع سیستمهای خنک کننده هوای منزل باید بر خلاف قوانین فیزیک عمل کرده و هوای گرم را از داخل منزل به بیرون هدایت کنند، برای این کار نیاز به انرژی برق است؛ همانگونه که حتما میدانید در این فرآیند برق زیادی هم لازم است.
با در نظر داشتن موارد بالا وقت آن رسید که نگاهی به انواع تجهیزات خنک کننده هوا داشته باشیم.
تجهیزات تهویه هوا و خنک کننده مرکزی
این تجهیزات برای خنک کردن ساختمان یا فضای بزرگی از منزل در نظر گرفته شده است، با این حساب در هر پکیج شاهد یک کمپروسور بزرگ هستیم که در بیرون از فضای منزل مستقر میشود، در داخل منزل نیز قسمتی قرار میگیرد که با ساختار درونی مارپیچ خود هوای سرد را از طریق کانالهای تبعیه شده به نقاط مختلف منتقل میکند. لازم به ذکر است که بعضی از این دستگاههای خنک کننده در هوای سرد زمستان کار گرمکردن را نیز انجام میدهند و برای گرمنگه داشتن هوای منزل از فرآیند ذکر شده به صورت برعکس استفاده میکنند.
تجهیزات تهویه هوا و خنک کننده اتاق
همانگونه که از نام این تجهیزات پیداست، برای خنک نگه داشتن یک اتاق یا فضای کوچک در نظر گرفته شدهاند، این تجهیزات به لحاظ عملکرد با تجهیزات خنک کننده مرکزی تفاوت چندانی ندارند و یک کمپروسور در بیرون اتاق وظیفه انتقال هوای سرد و خنک به داخل را بر عهده دارد. با این حساب اگر فضای مورد نظر شما چند اتاق دارد، باید به ازای هر اتاق تجهیزات مجزا نصب شود. لازم به ذکر است که به لحاظ قیمت، دستگاههای تهویه هوای مرکزی نسبت به تجهیزات خنک کننده اتاق، قیمت کمتری دارند و برای منازل مسکونی کوچک نسبت به تجهیزات خنک کننده مرکزی، مقرون به صرفهتر به نظر میرسند.
تجهیزات خنک کننده آبی
این تجهیزات که در کشور ما به کولرهای آبی معروف هستند، برای استفاده در آب و هوای بسیار خشک توصیه میشوند، ساز و کار این تجهیزات نیز به این صورت است که هوای بیرون را به داخل جذب میکند و این هوا را از میان پوشالهایی که توسط آب، خنک شدهاند بوسیله کانال به داخل اتاق هدایت میکند. از آنجایی که این فرآیند تا زمانی که کولر روشن باشد استمرار دارد، باعث میشود این هوای خنک دائم در اتاق گردش داشته باشد. اگر بخواهیم برای عملکرد این تجهیزات خنک کننده مثالی بیاوریم باید گفت که کولرهای آبی، همانند خنک شدن بدن انسان در حین بیرون آمدن از استخر عمل میکنند. زمانی که بدن انسان در آب استخر است با بیرون آمدن از آب در معرض هوای محیط قرار میگیرد، این امر باعث میشود پوست بدن احساس خنکی شدن داشته باشد.
تجهیزات خنک کننده آبی، قادر هستند در بهترین شرایط هوای داخل منزل را نسبت به هوای بیرون تا میزان ۳۰ درجه کاهش دهند. جالب است بدانید تنها، پمپ و موتور این تجهیزات برای کار نیاز به انرژی برق دارد و این امر باعث میشود نسبت به تجهیزات خنک کننده گازی، مصرف برق بسیار کمتری داشته باشد. از طرف دیگر فناوری به خدمت گرفته شده در کولرهای آبی نیز، فرآیند خاص و پیچیدهای ندارد که این امر باعث میشود تعمیر و نگهداری این تجهیزات راحتتر باشد و هزینه کمتری داشته باشد.
اگر خاطر شما باشد گفتیم که این تجهیزات خنک کننده، برای استفاده در شرایط آب و هوای خشک، گزینه مناسبی به نظر میرسند. دلیل این امر انتقال رطوبت هوا از محیط کولر به داخل اتاق است. ناگفته نماند که استفاده از کولرهای آبی در مناطق شرجی و آب و هوای مرطوب پیشنهاد نمیشود چرا که هوای مرطوب قابلیت انتقال رطوبت را از دست میدهد.
تجهیزات تهویه و خنک کننده مستقل هوا (بدون نیاز به کانال کشی)
این تجهیزات نیز از یک کمپروسور که در بیرون از منزل نصب شده است استفاده میکند و هوای خنک را به داخل منتقل میکند، در این تجهیزات نیازی به کانال کشی برای انتقال هوای خنک نیست و با این حساب به صورت مستقل میتوان در هر اتاق استفاده کرد. لازم به ذکر است که در این شیوه، یک کمپروسور اصلی میتواند وظیفه ایجاد هوای سرد را برای چندین دستگاه داخلی به عهده بگیرد. به این ترتیب میتوان در داخل هر اتاق تجهیزات جداگانهای را نصب کرد و از طرف دیگر هوای سرد را در درجههای مختلف برای اتاقها مشخص کرد. ذکر این نکته نیز لازم است که این شیوه برای انتقال هوای سرد نیازی به کانال کشی ندارد. این امر باعث میشود در هزینه کانال کشی صرفه جویی شود اما از طرف دیگر باعث میشود هوای سرد تولید شده، بیشتر هدر رود.
از طرف دیگر هزینه این تجهیزات، نسبت به دستگاههای خنک کننده مرکزی تقریبا برابر است بنابر این پیشنهاد میکنیم شرایط مکانی را که قرار است از این طریق خنک شود را حتما در نظر داشته باشید تا به لحاظ صرفهجویی، بهترین گزینه را انتخاب کنید.
فناوریهای جدید سیستمهای خنک کننده
فناوریهای جدید هر روز جای خود را بیشتر در تجهیزات منزل باز میکنند، به همین منظور شاهد هستیم که دستگاههای خنک کننده هم به امکانات هوشمندی تجهیز شدهاند که راحتی بیشتر را در اختیار مصرف کننده قرار میدهد.
ویژگی Night Breeze
این امکان جدید را بیشتر در تجهیزات خنک کنندهای و گرما سازی شاهد هستیم که برای آب و هوای خشک طراحی شدهاند. دستگاههایی که از Night Breeze بهره میبرند در مناطق گرم و خشک، مصرف انرژی بهینهتری دارند. این سیستم در فصل گرما، هوای خنک بیشتری را وارد فضا میکند و در فصل سرما نیز با کمترین مصرف انرژی، گرمای بیشتری را منتقل میکند.
فناوری Thermal Energy Storage
این فناوری برای استفاده در ساعتهای اوج مصرف و کم مصرف کاربرد دارد، تجهیزاتی که به Themal Energy Storage مجهز هستند، انرژی را شبها که هوا خنکتر است در یخ ذخیره میکنند و در طول روز یخ بدست آمده به خنک کردن سریعتر فضا کمک میکند. به این ترتیب انرژی کمتری مصرف میشود.
در اینجا به پایان بررسی تجهیزات تهویه و خنککنندگی هوا رسیدیم، بدون شک فناوریهای دیگری نیز برای خنک کردن فضای اتاق استفاده میشود که ممکن است ما به آنها اشاره نکرده باشیم، با این حساب؛ اگر فناوریهای دیگری نیز برای تهویه هوا و خنک کردن اتاق سراغ دارید، آنها را در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.