یوتا فون گوشی است با دو صفحه نمایش، در واقع صفحه نمایش پشتی ان از نوع کاغذی یا EPD است که دارای صفحه لمسی حساسی است که به شما اجازه می دهد آزادانه تر از مدل قبلی از آن استفاده نمایید. اما اصولا یک گوشی با دو صفحه نمایش به چه درد می خورد؟ در ادامه سخت افزار و کارایی و طراحی این گوشی را مورد بررسی قرار می دهیم. اما قبل از آن بهتر است بدانیم که اصولا صفحه کاغذی به چه معناست؟ این صفحان انعطاف پذیر در واقع صفحاتی با جوهر الکترونیک یا e-ink هستند. این صفحات الکترونیکی کاغذی را EPD می نامند که مهم ترین ویژگی آنها انعطاف پذیری خارق العاده آنهاست. از دیگر ویژگی آن می توان به مصرف پایین انرژی، راحتی در خواندن مطالب، رزلوشن بالا، سبک و نازک بودن، حافظ محیط زیست بودن (سبز) و زاویه دید عریض و گسترده اشاره کرد. این گوشی قیمتی 555 پوندی در انگلستان دارد.
صفحه نمایش دوم : EPD
تمام ویژگی منحصر بفرد یوتافون 2 در صفحه نمایش EPD پشتی آن است که همانطور که گفته شد از تکنولوژی جوهری e-ink بهره می برد که به مانند دیگر LCD ها دارای نور پس زمینه نیست از این رو صفحات از نظر مصرف انرژی بسیار بهینه هستند و با یک بار شارژ باتری تا یکماه تمام روشن باقی خواهند ماند. در یوتافون 2 صفحه نمایش LCD اصلی برای کارهایی همچون وب گردی، بازی، پیام رسانی و مشاهده ویدئو بکار می آید اما صفحه EPD را می توان در راه هایی همچون کتاب خوانی بکار گرفت. این خود یک مزیت دیگر در مورد مصرف انرژی محسوب می شود در واقع هر چه کمتر از LCD استفاده نماییم باتری دیر تر تمام می شود. در کنار آن به دلیل نبود نور پس زمینه چشمان ما با صفحه EPD بسیار بهتر کنار می آید و کمتر دچار مشکل می شود.
← یکی از مزیت های مهم داشتن صفحه دوم EPD، کتاب خوانی و کاهش مصرف باتری است
صفحه نمایش EPD یوتافون 2 نسبت به نسخه اول خود دچار تغییر و تحولات مثبتی شده است چرا که رزلوشن قبلی آن برابر 640 در 360 پیکسل بود و حال به 960 در 540 پیکسل ارتقا یافته است که باعث بهبود مشاهده متون می شود و نوشته ها واضح تر و آسان تر از قبل خوانده می شوند هر چند که هنوز مشکلاتی پیرامون آن وجود دارد که مهمترین آن سایه دار بودن تصویر است، در واقع هنگامی که صفحه نمایش آنچه را که در آن است را رفرش می نماید، اثری کم نور از صفحه قبلی همچنان در آن باقی می ماند. البته یوتافون تاکید کرده این یک مشکل نرم افزاری است و قطعا این باگ را برطرف خواهد کرد، هر چند باید گفت نسخه اول یوتافون نیز این مشکل را داشت اما هیچوقت برطرف نشد بنابراین امیدواریم که یوتافون 2 به سرنوشت یوتافون اول دچار نشود. صفحه نمایش پشتی دارای سه مدل اصلی است، اولی یوتا کاور است (YotaCover) که در این حالت صفحه قفل شده و تصاویری از گالری را نشان می دهد. دیگری حالتی اندرویدی است که شامل چهار صفحه هوم به همراه ویجت آب و هوا و لیست مخاطبان و آیکون اپ هاست و حالت سوم که همان رابط اندرویدی صفحه LCD را به نمایش می گذارد.
برنامه ریزی برای صفحه عقبی به کمک اپ یوتا منیجر انجام می شود که استفاده از آن می تواند کمی سخت باشد در واقع برای کار با ان مجبورید دور اطراف اپ را کاملا جستجو کنید تا شاید تصادفی چیزی سر در بیاورید! صفحه EPD جدید بر خلاف نمونه قبلی کاملا قابل تاچ است لذا به مانند یک صفحه اندرویدی می توانید از آن استفاده کنید هر چند که نسبت به صفحه LCD کمتر پاسخ پذیر و واضح تر است و همانطور که گفته این صفحه خوراک خواندن کتاب است!
نگه داشتن ممتد کلید هوم روی LCD باعث می شود تا عکسی (اسکرین شاتی) از صفحه گرفته شود و آن را در پنل پشتی به نمایش بگذارد. این موضوع زمانی اهمیت پیدا می کند که گم شده باشید! و البته باتری گوشی تان نیز در حال اتمام باشد. کافی از گوگل مپ خود اسکرینی تهیه کنید تا در پنل پشتی به نمایش گذاشته شود آنگاه با حداقل مصرف باتری راه خود را پیدا کنید! خوشبختانه باید بدایند این عکس تا لحظه خاموش شدن باتری در همان پنل EPD باقی خواهد ماند و به هیچ وجه خاموش و یا تغییر نمی کند مگر اینکه خودتان آن را تغییر دهید.
اینکه قادر به استفاده راحت از اندروید در صفحه نمایش EPD هستید یک ویژگی مهم این صفحه نسبت به نمونه قبلی بهتر است و آن را مفید تر از نمووه قبلی کرده است. هر چند که هنور هم نیاز به کار دارد به خصوص در مورد افتادن سایه که بالا گفته شد همچنین خوب بود تا ویجت های بیشتر و امکان سفارشی سازی راحت تر برای آن مهیا می شد.
صفحه نمایش اصلی
این گوشی صفحه نمایش بهتری هم دارد که از نوع LCD است. این صفحه نمایش 5 اینچی دارای رزلوشن 1920 در 1080 پیکسل است (فول HD) که تراکم پیکسلی عالی 440 پیکسل در هر اینچ را تولید می نماید که نماینگر وضوح بسیار بالای صفحه است که سبب نمایش بهتر متون و تصاویر می شد. صفحه به اندازه کافی روشن و رنگ بندی آن قوی و با دقت است. صفحه نمایش واقعا حرف ندارد! و اپ هایی همچون فیسبوک و توییتر و نتفیکس در آن عالی به نمایش در آمدند و مشاهده ویدئو از یوتیوب و … با آن لذت بخش بود.
طراحی
یوتافون 2 نسبت به نمونه قبلی خود دچار تحولات اساسی در طراحی شده است و به نظر بطور قابل توجهی بهبود و توسعه پیدا کرده است. حالت طراحی مربعی و جعبه ای قبلی آن از بین رفته و تا حدودی حالت جذاب و بیضی شکل به خود گرفته است. همچنین بخش پشتی گوشی تا حدودی خمیده طراحی گردیده تا نگه داشتن گوشی در دست راحت تر باشد. این گوشی دارای ابعاد 145 در 69 میلی متر است پس آنقدر بزرگ نیست که دست و پا گیر باشد از طرفی وزن ان نیز 145 گرم می باشد که باز هم می توان گفت بیش از حد سنگین نیست و حمل و کار با یک دست با آن راحت است.
بر روی صفحه نمایش یوتافون 2 لایه ای از شیشه محافظ گوریلا گلس 3 قرار گرفته است در حالی که بر روی صفحه EPD تنها الیاف پلاستیکی کار گذاشته شده است. اگرچه هر دوی آنها به نظر محکم و قوی می آیند اما باید توجه کرد که همیشه یکی از این صفحات در لمس میز و یا هر کجا که گوشی را می گذارید، هستند؛ بگذریم از اینکه ممکن است ناگهان چیزی بر روی میز بریزد و صفحه نمایش یوتای ما را خیس کند! از طرفی باید دقت کرد که هیچگاه این گوشی را با کلیدها و سکه هایی که در جیب داریم هم خانه نکنیم چون قطعا یکی از این صفحات دچار خط و خش خواهد شد. از این بحران که بگذریم به حافظه جانبی یوتافون 2 می رسیم که 32 گیگابایت می باشد که خدا رو شکر مناسب و قابل قبول است اما متاسفانه گوشی فاقد اسلات میکرو SD است اما پورت میکرو USB آن قابلیت خواندن فلش USB را دارد لذا می توانید با متصل کردن آنها، اطلاعات خد را از گوشی و بالعکس کپی نمایید.
سخت افزار و باتری
تلفن از نظر سخت افزاری پر قدرت ظاهر شده، پردازنده چهار هسته ای کوالکوم اسنپدارگن 800 با سرعت 2.2 گیگاهرتز به همراه 2 گیگابایت رم تنه اصلی سخت افزاری یوتافون 2 محسوب می شود که همان موتور محرک گوشی هایی همچون ال جی جی 3 و یا سونی اسپریا زد 3 است هر چند که رم 3 گیگابایتی را یدک می کشند. با این حال با این مشخصات گوشی را کاملا باید جدی گرفت چرا که گشت و گذار در رابط کاربری و کار با صفحه نمایش سریع و بدون تاخیر بود. نرم افزارها به سرعت باز می شدند و مشاهده و استریم ویدئو با سرعت انجام می گرفت همچنین بازی هایی همچون آسفالت 8 با کیفیت عالی و سریع ظاهر شدند.
گوشی اندروید کیت کت 4.4.3 را بر روی خود نصب دارد با این حال یوتافون تاکید کرده که آپدیت آبنبات چوبی یا همان اندروید 5 در حال اماده سازی است اما تاریخ مشخصی از عرضه آن ارائه نداد. یوتافون از نسخه اصلی و استوک اندروید استفاده کرده لذا هیچ پوسته خاصی در راط کاربری آن نمی یابید و علت تاخیر در ارائه اندروید 5 نیز مشکل صفحه نمایش دوم گوشی است در واقع یوتافون باید مطمئن شود که آپدیت جدید خللی در کار این صفحه ایجاد نکند و تغییرات لازم را در آن ایجاد کند.
در یوتافون 2 از یک باتری 2500 میلی امپری استفاده شده، در تستی که انجام شد بعد از 2 ساعت استریم ویدئو، قدرت باتری از حالت فول به 70 درصد نزول پیدا کرد که به نظر عادی می آمد و باتری را در محدوده رده متوسط قرار می داد. با این حرف ها صفحه نمایش دوم گوشی بسیار کم مصرف است و می تواند این کم بودن تقریبی میزان باتری را با مصرف کم خود جبران کند. در واقع اگر شما بیشتر وقت خود را صرف مطالعه کتب الکترونیک می کنید می توانید از صفحه epd به جای صفحه LCD استفاده کنید که قطعا در بهبود مصرف باتری شما موثر است. از دیگر امکانات گوشی بلوتوث نسخه 4 و قابلیت NFC است. همچنین گوشی به انتقال اطلاعات پر سرعت تحت شبکه LTE Cat 3 تجهیز گردیده که تا 100 مگابیت بر ثانیه امکان دانلود دارد. (تا 50 مگابیت آپلود)
دوربین
دوربین یوتافون 2 برابر 8 مگاپیکسل کیفیت دارد بر روی کاغذ ای ندوربین پشت گوشی هایی چون جی 3 (با 13 مگاپیسکل) . اکسپریا زد 3 (20.7 مگاپیکسل) و گلکسی اس 5 (16 مگاپیکسل) قرار می گیرد اما باید گفت که تعداد پیکسل بیشتر الزاما به معنای بهتر بودن عکس ها نیست، اما باید دید در این دوربین نیز اینگونه است و کیفیت عکس ها در عمل بهتر است یا نه؟ مثلا عکس زیر از میوه ها و سبزیجات گرفته شده اما تعادل اتوماتیک رنگ سفید در آن به خوبی کار نکرده است و کمی سفیدی بیش از حد در برخی نقاط دیده می شود که سبب سرد و بی رونق شدن رنگ ها گردیده اگرچه که باید اعتراف کرد جزئیات به خوبی نمایش داده شده است.
در عکس ساختمان زیر جزئیات بسیار عالی است و تعادل رنگ سفید به مراتب بهتر از قبل است اما تلاش آن برای اکسپوز بهتر سبب شده تا سایه و تاریکی هایی در پایین عکس ایجاد شود که با تبدیل حالت عکس بداری به HDR بسیاری از این سایه ها از بین می روند اما کمی عکس ها را فرا واقعی نشان می دهد. (عکس دوم HDR است)
حداکثر تلاش دوربین در فضای بسته نیز در عکس کریسمسی زیر نمود پیدا کرده است که کمی تار است. دوربین جلوی یوتافون 2 نیز 2 مگاپیکسلی است و همچنین کیفیت فیلم برداری آن فول HD می باشد.
دوربین در کل بد نیست و در حد و اندزه متوسط قرار دارد که برای یک گوشی به این گرانی، دوربین متوسط چیز خوبی نیست و اگر عکس برداری با گوشی برای شما مهم باشد قطعا از خیر صفحه دوم گذشته به سراغ گوشی های روز مثل گلکسی اس 5 و یا اکسپریا زد 3 و یا الجی جی 3 می روید.
جمع بندی
یوتافون اولیه، چیزی نو و جدید در دنیای گوشی های هوشمند بود اما کمی ضعیف کار کرده بود با این حال نسل دوم گوشی بسیاری از آن معایب را بر طرف کرد. صفحه نمایش با جوهر الکتورنیک EPD کیفیت بهتری یافت و مشخصات آن بهبود پیدا کرد.
گوشی نیز از نظر سخت افزاری رشد بالقوه ای به خود دید. قیمت بالای این گوشی تنها مشکل اصلی آن محسوب می شود چرا که با کمت از این پول می توان گوشی های رده بالای دیگری همچون گلکسی اس 5 و یا جی 3 و زد 3 و یا حتی آی فون 6 را در نظر گرفت که ویژگی های ضد آب بودن، دوربین بهتر و اسکنر اثر انگشت و برخی دیگر از ویژگی های منحصر بفرد را در خود جای داده اند. ما بقی پول را می توانید خرج خرید Kindle آمازون نمایید که با قیمتی مناسب برای کتاب خوانی بکار می آید. در کل نمی توان گفت که این گوشی بدی است و شما می توانید بسیاری از کارهای روزانه را با صفحه پشتی انجام داده و در مصرف باتری خود صرفه جویی کنید اما همانطور که چند بار ذکر شد، قیمتی که این گوشی دارد هر کسی را از فکر خرید آن، منصرف می کند.